Základy bankovnictví - přehled, jak banky fungují, typy

Základy bankovnictví odkazují na pojmy a principy vztahující se k praxi bankovnictví. Bankovnictví je odvětví, které se zabývá úvěrovým vybavením, ukládáním hotovosti, investicemi a dalšími finančními transakcemi. Bankovní odvětví je jedním z klíčových hnacích sil většiny ekonomik, protože směruje prostředky dlužníkům s produktivními investicemi.

Základy bankovnictví

Banky Nejlepší banky v USA Podle americké Federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA k únoru 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou v zemi je Federální rezervní banka, která vznikla po průchodu Zákon o federálních rezervách z roku 1913 vykonává nesčetné množství funkcí, včetně vkladů a výběrů, směnárny, obchodování na devizovém trhu a správy majetku. Působí také jako spojovací článek mezi vkladateli a dlužníky a prostředky vložené jejich zákazníky využívají k poskytování úvěrů lidem, kteří si chtějí půjčit.

Banky vydělávají peníze účtováním úrokové sazby z půjček, kde profitují z účtování vyšší úrokové sazby, než je úroková sazba, kterou platí z vkladů zákazníků. Musí však dodržovat předpisy stanovené centrální bankou nebo národní vládou.

souhrn

  • Banka je instituce, která přijímá vklady zákazníků a nabízí půjčky jednotlivcům i korporátním klientům.
  • Banky vydělávají peníze účtováním vyšších úroků z půjček než úroků, které platí za vklady klientů.
  • Ve Spojených státech jsou banky povinny ponechat si 10% vkladů zákazníků jako rezervy, zatímco ostatních 90% používají k poskytování půjček.

Základy bankovnictví - Jak funguje bankovní průmysl

Ve Spojených státech jsou banky regulovány Federálním rezervním systémem Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou největší světové tržní ekonomiky. . Banky si musí ponechat alespoň 10% z každého vkladu na straně druhé, ale dalších 90% mohou půjčit jako půjčky. Povinnost minimálních rezerv se vztahuje na všechny typy bank, které mají licenci k činnosti ve Spojených státech, a mohou si rezervu ponechat jako vklad v místní bance Fed nebo jako hotovost v trezoru.

Skutečný požadavek na stanovení minimálních rezerv stanoví Rada guvernérů Federálního rezervního systému. Když Fed sníží povinné minimální rezervy pro členské banky, zavádí expanzivní měnovou politiku, která zvyšuje množství peněz v ekonomice. Na druhé straně, když zvyšuje požadavek na povinné minimální rezervy, provádí kontrakční měnovou politiku, která snižuje likviditu.

Všechny členské banky Fedu musí být pojištěny u Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) je vládní instituce, která poskytuje pojištění vkladů proti selhání banky. Tělo bylo vytvořeno. FDIC byl vytvořen v roce 1933 po Velké hospodářské krizi přijetím zákona Glass-Steagall. Došlo k tomu po několika selháních bank, které vyústily v bankovní paniku, kdy vkladatelé požadovali všechny své vklady držené v bance.

FDIC byl vytvořen, aby předcházel takovým událostem pojištěním všech vkladů, které zákazníci v bance drží. Pojišťuje spořicí účty, běžné účty a další vkladové účty. Během globální finanční krize 2008–2009 Globální finanční krize Globální finanční krize 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008 až 2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě, s miliony Američan je hluboce zasažen. Finanční instituce začaly klesat, mnohé byly pohlceny většími subjekty a vláda USA byla nucena nabízet výpomoc, FDIC zvýšila limit vkladů na 250 000 $ na účet, aby ochránila vkladatele před krizí.

Základy bankovnictví - typy bankovních účtů

Mezi běžné typy bankovních účtů patří:

1. Spořicí účet

Spořicí účet je bankovní účet, na který může zákazník vložit peníze, protože je nepotřebuje hned, ale je k dispozici pro výběr, kdykoli je potřeba. Banka půjčuje peníze dlužníkům a účtuje úrok z částky vyplaceného úvěru.

2. Ověření účtu

Kontrolní účet umožňuje zákazníkům snadný přístup k vloženým finančním prostředkům a mohou jej použít k provádění svých finančních transakcí, jako je placení účtů. Zákazník má přístup k finančním prostředkům zasláním šeku, debetní kartou k výběru peněz nebo provedení plateb nebo nastavením automatických převodů na jiný účet.

3. Depozitní certifikát

Depozitní certifikát je bankovní účet, který drží pevně stanovenou částku peněz po stanovenou dobu, například šest měsíců, jeden rok, dva roky atd. Z držené částky platí pevnou úrokovou sazbu.

Základy bankovnictví - typy bank

Níže jsou uvedeny nejběžnější typy bank ve Spojených státech:

1. Komerční banky

Nejběžnějším typem bank jsou komerční banky. Poskytují různé služby, jako je poskytování podnikatelských půjček, přijímání vkladů a nabídka základních investičních produktů jak jednotlivcům, tak soukromým podnikům. Nabízejí také další finanční služby, jako jsou služby globálního obchodu, obchodní služby, pojistné produkty, produkty pro odchod do důchodu a služby treasury. Komerční banky vydělávají peníze poskytováním podnikatelských půjček individuálním i podnikovým dlužníkům a výdělkem úroků z nich a také účtováním poplatků za služby.

2. Družstevní záložny

Záložna je typ banky, která je otevřená konkrétní kategorii lidí, kteří mají nárok na členství. Je ve vlastnictví členů a je provozován členy na základě pomoci lidem lidem. Družstevní záložny tradičně sloužily buď obyvatelům místní komunity, členům církve, zaměstnancům konkrétní společnosti nebo školy atd.

Vlastnická struktura družstevních záložen jim umožňuje nabízet svým členům personalizovanější a levnější bankovní služby. Vzhledem ke své malé provozní velikosti mohou družstevní záložny platit vyšší úrokové sazby než banky a zákazníci mohou mít lepší vztah s bankovními zaměstnanci. Nevýhodou je, že družstevní záložny mají omezené umístění a vklady zákazníků jsou méně přístupné.

3. Investiční banky

Investiční banky jsou banky, které poskytují korporátním klientům přístup na kapitálové trhy za účelem získání finančních prostředků pro expanzi. Pomáhají společnostem získávat finanční prostředky na akciovém trhu a na trhu dluhopisů k financování jejich expanze, akvizic nebo jiných finančních plánů. Rovněž usnadňují fúze a akvizice identifikací životaschopných společností pro akvizici, které splňují kritéria kupujícího.

Investiční banky vydělávají peníze tím, že nabízejí poradenské služby korporátním klientům, obchodují na finančních trzích a zastupují klienty při fúzích a akvizicích. Mezi příklady velkých investičních bank v USA patří Merrill Lynch, Goldman Sachs, J.P.Morgan a Bank of America.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Bankovní certifikace Bankovní certifikace Když uvažujete o kariéře v bankovnictví, může mít odpovídající bankovní certifikace posílení vaší reputace a posunutí blíže k získání
  • Běžný účet Běžný účet Běžný účet je druh vkladového účtu, který si jednotlivci otevírají ve finančních institucích za účelem výběru a vkladu peněz. Běžný účet, známý také jako transakční nebo poptávkový účet, je velmi likvidní. Jednoduše řečeno, poskytuje uživatelům rychlý způsob přístupu k jejich penězům.
  • Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví vysvětluje „proč“ stojící za účetnictvím - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby. Tato příručka vám pomůže pochopit hlavní principy, které stojí za teorií finančního účetnictví
  • Zákon Glass-Steagall Act Glass-Steagall Act Glass-Steagall Act, známý také jako zákon o bankovnictví z roku 1933, je právní předpis, který odděluje investiční a komerční bankovnictví. Zákon přišel jako nouzová reakce na obrovská selhání bank během Velké hospodářské krize, protože se předpokládalo, že ke krachu přispěly spekulace komerčních bank.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found