Účetní zisk - přehled, způsob výpočtu, příklady

Účetní zisk, známý také jako účetní zisk, je čistý příjem pro společnost po odečtení nákladů od výnosů, a to při zohlednění obecně uznávaných účetních zásad (GAAP) GAAP GAAP nebo obecně uznávaných účetních zásad je běžně uznávaným souborem pravidel a postupy určené k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a.

Účetní zisk

Výdaje zahrnují přímé a nepřímé náklady na provoz podniku, například odpisy, investice, osy, mzdové náklady, zásoby Inventář Inventář je běžný majetkový účet nacházející se v rozvaze, sestávající ze všech surovin, - pokrok a hotové zboží, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. , suroviny, prodejní a marketingové náklady, režijní náklady a reklamy.

souhrn

  • Účetní zisk je zisk z podnikání, který vyplývá z účetní závěrky.
  • Zahrnuje všechny příjmy a výdaje bez ohledu na to, jak často ovlivňuje výdělky společnosti.
  • Účetní zisk může vedení použít také k určení aktuální výkonnosti podniku a porovnání jeho současné finanční situace ve srovnání s konkurencí v celém odvětví.

Jak vypočítat účetní zisk

Výpočet účetního zisku je následující:

Čistý příjem = výnosy - COGS - provozní náklady - neprovozní náklady - daně z příjmů právnických osob

Například Gordon vlastní cukrárnu a analyzuje své měsíční finanční výkazy. Jeho měsíční příjem je 5 000 $, přičemž 500 balení cukrovinek bylo prodáno po 10 $. Za provozování cukrárny platí Gordon:

  • 500 $ v inventáři
  • 300 $ na prodej a marketing
  • 200 $ v reklamách

Úrok, který musí být zaplacen, je 50 $ a jeho stroje na cukrovinky během tohoto měsíce znehodnocovaly 10 $. Cena každého pytle cukrovinek je 3 $.

Odečtení 5 000–1 500 $ (3 * 500) = 3 500 $ by znamenalo hrubý zisk cukrárny. Poté odečteme provozní náklady, které jsou 3 500 - 1 000 $ = 2 500 $, pro výpočet EBITDA EBITDA EBITDA společnosti nebo zisk před úroky, zdaněním, amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady.

Poté odečteme neprovozní výdaje, které jsou 2 500 - 60 USD = 2 440 USD, a vynásobíme částku 35%, což je sazba daně z příjmu právnických osob. Odečtení zisku před zdaněním od zdaněné hodnoty (2 440 - 854 = $1,586) se stává účetním ziskem.

Další příklad by byl následující:

Joseph vlastní společnost Silky-Smooth Corporation, která vyrábí kalhoty. Roční tržby společnosti jsou 2 000 000 $. Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vynaložené na výrobu jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často:

  • Přímé materiály: 200 000 USD
  • Práce: 50 000 $
  • Výrobní režie: 100 000 USD

Provozní náklady jsou 200 000 USD a úrokové náklady 15 000 USD. Náklady na odpisy pozemků, budov a zařízení Silky-Smooth jsou 10 000 $. Vzniklá daň z příjmu právnických osob je 25 000 USD.

Celkově je účetní zisk 2 000 000 - 350 000 $ - 200 000 $ - 15 000 $ - 10 000 $ - 25 000 $ = $1,400,000.

Účetní zisk vs. ekonomický zisk

Ačkoli oba tyto typy zisku při generování svého spodního řádku berou v úvahu explicitní náklady, zohlednění nákladů příležitosti - ztracená alternativa - jsou jejich primárními odlišiteli.

Například Gordon mohl koupit nový stroj na cukrovinky za 1 000 $, což by v budoucnu vygenerovalo předpokládanou hodnotu 1 500 $ v tržbách. Dohodu však nepřijal kvůli nejistotě současných tržních podmínek.

Vědom toho, že by odečetl 500 $ z příjmů před zdaněním, protože náklady příležitosti Možnost nákladů příležitosti je jedním z klíčových konceptů ve studiu ekonomie a převládá v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé. nekoupení stroje je výše 500 budoucích výnosů.

Při výpočtu ekonomických zisků je třeba zohlednit alternativní opatření, která by mohla být učiněna při rozhodování. Na druhou stranu účetní zisky nezohledňují náklady příležitosti, ale místo toho se počítají na základě měřitelných účetních hodnot. Ekonomické zisky se tedy často používají k tomu, aby co nejlépe pomohly managementu při rozhodování.

Účetní zisk vs. podkladový zisk

Na rozdíl od účetního zisku může být podkladový zisk subjektivní a je založen na vlastním názoru na to, jaké by měly být skutečné příjmy společnosti. Zisky mohou být zejména ohodnoceny negací a nezohledněním jednorázových poplatků do ocenění z důvodu jejich nepravidelnosti.

Základní zisk tedy eliminuje nepravidelné nebo neobvyklé události, které mohou ovlivnit výdělky, jako jsou přírodní katastrofy. Taková metodika se obecně zaměřuje na každý den, konzistentní náklady, které by podnik utrpěl při provozu. Na druhé straně účetní zisk zohledňuje všechny hodnoty zaznamenané v účetní závěrce bez ohledu na to, kolikrát ovlivňuje výdělky.

Účetní zisk vs. zdanitelný zisk

Zdanitelný zisk je hodnota použitá pro daňové přiznání po úpravě účetního zisku. K získání hodnoty musí společnost změnit účetní zisky, které jsou povoleny podle účetních standardů a daňových zákonů.

Složení zdanitelných zisků se liší podle daňových úřadů, které závisí na umístění firmy. Při provádění úprav proto musí společnost určit, které položky výnosů mohou a nemohou být podle daňových zákonů dané oblasti uznány. Platí také pro výdaje.

Zdanitelný zisk má tendenci vycházet z následujícího:

  • Provozní výdělky
  • Dividendový příjem
  • Kapitálové zisky z prodeje dlouhodobého majetku
  • Úrokový výnos

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Účetní zisk vs. ekonomický zisk Účetní zisk vs. ekonomický zisk Tato příručka vám pomůže důkladně porozumět účetnímu zisku vs. ekonomickému zisku, a i když mohou znít podobně, ve skutečnosti jsou zcela odlišné. Účetní zisk je čistý zisk společnosti ve výkazu zisku a ztráty, zatímco ekonomický zisk je hodnota peněžního toku generovaného nad všemi ostatními náklady příležitosti.
  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Free Cash Flow (FCF) Free Cash Flow (FCF) Free Cash Flow (FCF) měří schopnost společnosti produkovat to, na čem se investoři nejvíce zajímají: hotovost, která je k dispozici, je rozdělena dle uvážení
  • Zdanitelný příjem Zdanitelný příjem Zdanitelným příjmem se rozumí jakákoli kompenzace fyzické nebo právnické osoby, která se používá k určení daňové povinnosti. Celková výše příjmu nebo hrubý příjem se používá jako základ pro výpočet toho, kolik jednotlivec nebo organizace dluží vládě za konkrétní zdaňovací období.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found