Ekonomická rovnováha - přehled, příklad a typy

Ekonomická rovnováha je stav v tržní ekonomice, ve kterém jsou ekonomické síly - jako je nabídka a poptávka - vyvážené. Ekonomické proměnné jsou v rovnováze v přirozeném stavu bez vlivu vnějších vlivů.

Pochopení ekonomické rovnováhy

Ekonomická rovnováha je výsledkem odporu ekonomických proměnných vůči jejich přirozenému stavu.

V ekonomii - což je studium ekonomik nebo metod a organizace výroby, distribuce a spotřeby zboží a služeb - je tržní ekonomika ekonomikou, ve které síly nabídky a poptávky určují, kde je kapitál alokován obecné chování při spotřebě.

V moderní společnosti je téměř každá ekonomika strukturována jako tržní ekonomika, protože je mnohem efektivnější než jakákoli jiná forma ekonomické struktury. Účinnost sil nabídky a poptávky spočívá v tom, že kapitál je alokován efektivně bez jakékoli externí organizace.

Ekonomická rovnováha je stav, ve kterém jsou tržní síly vyvážené, kde se současné ceny stabilizují mezi rovnoměrnou nabídkou a poptávkou.

Ceny jsou ukazatelem toho, kde je ekonomická rovnováha. Pokud jsou ceny příliš vysoké, množství produktu nebo služby Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vyplývá z poptávky, se sníží bod, že dodavatelé budou muset snížit cenu.

Na druhou stranu, pokud jsou ceny příliš nízké, zvýší se množství požadovaného produktu nebo služby do té míry, že dodavatelé buď vyprodukují více, nebo zvýší cenu.

Ekonomická rovnováha je ve skutečnosti jen teorie. Trhy se neustále vyvíjejí a jsou tak dynamické, že trh nikdy skutečně nedosáhne rovnováhy.

Příklad efektivity tržní ekonomiky

Vezměme si malé městečko s jednou farmou, kde se pěstuje veškeré jídlo, které by uživilo obyvatele města. Jak bude jídlo distribuováno? V centralizované ekonomice bude jídlo vydáno jedné osobě nebo subjektu, který rozhodne, kde bude jídlo přiděleno.

Tento proces však může vyžadovat spoustu času a úsilí a nemusí alokovat jídlo efektivně. Co když je někdo alergický na arašídy, přesto mu centrální plánovač přiděluje arašídy? Je těžké sledovat každou preferenci a alergii měšťanů.

Dalším způsobem distribuce potravin je instituce trhu. Lidé mohou zboží vyměnit za jídlo a mohou splnit své vlastní preference. Potraviny s vysokou poptávkou budou mít nakonec vyšší cenu a zemědělci budou vědět, ze kterých potravin bude více růst. Je to jednoduchý příklad, ale ukazuje účinnost tržní ekonomiky.

Druhy ekonomické rovnováhy

Jak je definováno v mikroekonomii - která studuje ekonomiky na úrovni jednotlivců a společností - ekonomická rovnováha je cena, za kterou se nabídka rovná poptávce po produktu nebo službě.

Běžně se chápe jako nejběžnější forma ekonomické rovnováhy. Zde se protínají křivky nabídky a poptávky na grafu ceny a množství, jak je znázorněno níže:

Ekonomická rovnováha

Existuje křivka nabídky a křivky poptávky. Křivka nabídky stoupá se zvyšováním ceny a množství. Protože je zde vyšší cena, je ochotno dodat více zboží a služeb.

Na druhé straně křivka poptávky klesá s růstem ceny a množství. Je to proto, že když je vyšší cena, vyžaduje se méně zboží a služeb. Platí pro většinu běžného zboží, jako jsou potraviny, oblečení, elektronika atd.

Je také vidět, že existují určité cenové a kvantitativní úrovně, ve kterých se grafy protínají. Tento bod představuje ekonomickou rovnováhu.

V makroekonomii Makroekonomický faktor Makroekonomický faktor je vzorec, charakteristika nebo podmínka, která vychází z širšího aspektu ekonomiky, nebo se ho týká, spíše než - studie celkové ekonomiky na rozdíl od jednotlivců a společností - rovnováha může být zastoupeny v různých formách. Existuje rovnováha mezi nabídkou peněz, agregátní poptávkou / nabídkou, úrokovými sazbami, mírou inflace, produkcí atd.

Rovnováha vs. nerovnováha

Stav rovnováhy je teoretický koncept. Vždy se dějí pohyby, které ekonomice nedovolí dosáhnout sedavé pozice.

Když ekonomika není ve stavu rovnováhy, je to známé jako nerovnováha. Realisticky jsme vždy ve stavu nerovnováhy, která směřuje k teoretické rovnováze. Mohou však nastat určité situace, kdy se nerovnováha zvýrazní.

Například protekcionistické zákony země, které stanoví tarify Tarif A je forma daně uvalené na dovážené zboží nebo služby. Tarify jsou běžným prvkem mezinárodního obchodování. Primární cíle zavádění a kvót uvádějí mezinárodní trhy do dlouhodobé nerovnováhy, protože je omezena poptávka po určitých produktech.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.
  • Mikroekonomie Mikroekonomie Mikroekonomie je studium toho, jak jednotlivci a společnosti rozhodují o alokaci a využití zdrojů. Také studuje, jak
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Křivka poptávky Křivka poptávky Křivka poptávky je řádek, který ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found