Prognóza shora dolů - definice, příklad, alternativní metody

Prognóza shora dolů je metoda odhadu budoucího výkonu společnosti, počínaje daty na vysoké úrovni trhu a prací „dolů“ k výnosům. Příjmy Příjem je hodnota veškerého prodeje zboží a služeb uznaných společností v daném období. Výnosy (označované také jako tržby nebo příjmy) tvoří začátek výkazu zisku a ztráty společnosti a jsou často považovány za „hlavní linii“ podniku. . Tento přístup začíná velkým obrazem a poté se zužuje na konkrétní společnost. Tato příručka poskytne příklady toho, jak to funguje, a vysvětlí, proč se běžně používá při finančním modelování a oceňování.

Prognóza shora dolů

Příklad prognózy shora dolů

Níže je uveden příklad předpovědi shora dolů pro předpovídání budoucího růstu tržeb společnosti Amazon. Tento příklad pochází z finančního kurzu Advanced Financial Modeling Course a případové studie Amazon.

Krok 1: Celkový adresovatelný trh (TAM)

Jak vidíte na níže uvedeném snímku obrazovky, finanční analytik zahájí analýzu načrtnutím celkového adresovatelného trhu (TAM) Total Addressable Market (TAM) Total Addressable Market (TAM), označovaného také jako celkový dostupný trh, je příležitost k celkovým výnosům který je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud pro každý z obchodních segmentů Amazonu. Toto je běžné místo pro zahájení analýzy shora dolů, i když je možné začít „dále“ u něčeho jako je hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomické zdraví země a ukazatel její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. , například.

Analýza trhu shora dolů - příklad

Obrázek: Kurz pokročilého finančního modelování Finance a případová studie Amazon.

V případě Amazonu, protože společnost působí na několika trzích, je důležité najít TAM pro každý segment. V kurzu poskytujeme údaje TAM ze zdrojů, jako jsou E-marketér, Statista a Gartner.

Krok 2 Podíl na trhu

Dalším krokem je odhadnout, jaký podíl na trhu si myslíte, že společnost v budoucnu získá. Pokračováním kurzu Amazon můžete vidět, že odhadujeme, že společnost bude mít do konce roku 2028 20% podíl v globálním sektoru elektronického obchodování, 10% podíl v globální reklamě a 21% podíl v globálním cloud computingu.

Krok # 3 Výnosy

Se zavedenými údaji o podílu na trhu můžeme vypočítat odhadované tržby společnosti vynásobením TAM procentem (%) podílu na trhu. V závislosti na úrovni podrobností ve vašem finančním modelu můžete také přidat další předpoklady, například objem objednávky a průměrné ceny prodávaných produktů nebo služeb.

Prognóza shora dolů vs. zdola nahoru

Opačný přístup k prognózování shora dolů se nazývá prognóza zdola nahoru. Prognóza zdola nahoru Předpověď zdola nahoru je metoda odhadu budoucího výkonu společnosti, počínaje daty společnosti na nízké úrovni a prací „nahoru“ k výnosům. To začíná podrobnými předpoklady, jako je počet zákazníků, objem produktů a jednotkové ceny, které povedou k nárůstu výnosů. Je to také velmi běžná metoda vytváření prognózy ve finančním modelování a oceňování.

Alternativní metody předpovídání

Stále existuje několik dalších předpovědních metod, kromě shora dolů a zdola nahoru, jako je regresní analýza Regresní analýza Regresní analýza je sada statistických metod používaných k odhadu vztahů mezi závislou proměnnou a jednou nebo více nezávislými proměnnými. Lze jej použít k posouzení síly vztahu mezi proměnnými a k ​​modelování budoucího vztahu mezi nimi. a Analýza meziročně (meziročně) Šablona Analýza meziročně (meziročně) Šablona meziročně Analýza (meziročně) ukazuje, jak provádět meziroční analýzu ve finančních datech. YoY znamená Year over Year a je typem.

V regresní analýze používá finanční analytik Excel k výpočtu dopadu změn v nezávislých proměnných na závislou proměnnou (výnosy).

Meziroční analýza je nejjednodušší metodou prognózování, kdy analytik prozkoumá historické míry růstu a použije procento procenta růstu na historické výnosy.

Další informace o různých metodách předpovídání najdete v kurzu Financování rozpočtu a prognóz.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku k metodě předpovědi shora dolů. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ® FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Další informace vám pomohou tyto další finanční zdroje:

  • Princip uznání výnosů Princip uznání výnosů Princip uznání výnosů určuje proces a načasování, kdy jsou výnosy zaznamenávány a uznávány jako položka v účetní závěrce společnosti. Teoreticky existuje několik okamžiků, kdy by společnosti mohly uznat výnosy.
  • Metriky ocenění při spuštění Metriky hodnocení při spuštění (pro internetové společnosti) Metriky ocenění při spuštění pro internetové společnosti. Tato příručka popisuje 17 nejdůležitějších metrik oceňování elektronického obchodování pro internet, které se začínají oceňovat
  • Druhy finanční analýzy Druhy finanční analýzy Finanční analýza zahrnuje použití finančních údajů k vyhodnocení výkonnosti společnosti a doporučení, jak se může do budoucna zlepšit. Finanční analytici primárně provádějí svou práci v aplikaci Excel pomocí tabulky k analýze historických dat a vytváření projekcí Typy finanční analýzy
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found