Ekonomický příkop - přehled a příklad společnosti

Pojem „ekonomický příkop“ označuje dlouhodobou konkurenční výhodu Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout toho, co společnost drží, což chrání její pozici na trhu. Termín je inspirován příkopem, který obklopoval středověké hrady, aby chránil cennosti uvnitř před útočníky. Společnost se silným příkopem má konkurenční výhodu, která je silná a udržitelná.

Příkop obklopující hrad

Investoři jako Warren Buffet tvrdí, že nákup podniků je jako nákup hradů. Buffett zdůrazňuje důležitost nákupu podniků s hlubokými příkopy, protože jsou chráněny před konkurencí, a proto si mohou udržovat silné zisky.

Proč je ekonomický příkop důležitý pro investory?

Dvě věci, na kterých se investoři obecně zajímají, jsou velikost návratnosti převyšující náklady na kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou minimální míra návratnosti, kterou musí podnik vydělat před vytvořením hodnoty. Než může podnik dosáhnout zisku, musí přinejmenším generovat dostatečný příjem k pokrytí nákladů na financování svého provozu. a jak dlouho lze očekávat, že společnost bude i nadále generovat velké výnosy. Aby společnost začala vytvářet velké zisky, musí nejprve dosáhnout konkurenční výhody. Výhodou může být jakákoli z mnoha věcí - nižší výrobní náklady, patenty, vysoké náklady na změnu dodavatele - kterákoli z nich může být obzvláště užitečná při odlišení společnosti od jejích konkurentů a při udržení její zákaznické základny.

Aby si udržely zisky a byly považovány za příkop, musí být konkurenční výhoda trvalá. Může tak poskytnout hodnotu pro investory.

Rychlé shrnutí bodů

  • Ekonomický příkop je trvalá konkurenční výhoda, která společnosti umožňuje dlouhodobě dosahovat zisků.
  • Společnost s příkopem je pro investory žádoucí
  • Ekonomické příkopy zahrnují:
    • Složitost produktu
    • Vysoké náklady na přepínání
    • Hodnota značky

Jak vytvořit ekonomický příkop?

Ekonomické příkopy lze vytvořit jedním ze tří způsobů:

1. Výrobní výhody

Společnost dosahuje výrobních výhod, když je schopna poskytovat službu za nižší cenu než konkurence.

Mezi rysy společností s výhodami výroby patří:

  • Složitost: Procesy, které jsou jedinečné a obtížně napodobitelné, jsou dobré příkopy, protože bývají trvanlivé. Například recept na sirup Coca-Cola, který vytváří charakteristickou chuť nealkoholického nápoje cola, je obtížné kopírovat. Složitost produktu zajišťuje, že jiné značky nealkoholických nápojů nebudou schopny replikovat produkt a odnést zákazníky.
  • Ochrana: Produkty společnosti lze chránit prostřednictvím patentů Patenty Patenty jsou dokumenty, které jednotlivci, skupině nebo společnosti udělují vlastnictví duševního vlastnictví - myšlenku nebo koncept něčeho. Patent, autorská práva, ochranné známky nebo provozní práva. Patenty pomáhají společnosti chránit produkt, který vynaložili na výzkum a vývoj Výzkum a vývoj (R & D) Výzkum a vývoj (R & D) je proces, při kterém společnost získává nové znalosti a využívá je ke zdokonalování stávajících produktů a zavádění nových do svých operací. Výzkum a vývoj je systematické šetření s cílem zavést inovace do aktuální nabídky produktů společnosti. prostředky, aby si mohly udržet výhody dosažené díky inovacím. Autorská práva a ochranné známky nabízejí společnostem stejné výhody. Například Mickey Mouse, který je chráněn autorskými právy a ochrannou známkou společnosti Disney, již mnoho let přináší zisk prostřednictvím merchandisingu košil, klobouků a šperků.

2. Výhody pro spotřebitele

Společnost dosahuje spotřebitelských výhod, když je schopna poskytnout spotřebitelům větší užitek než její konkurenti.

Mezi rysy společností se spotřebitelskými výhodami patří:

  • Zvyk a horizontální rozlišení: Pokud zákazníci upřednostňují produkt před jinými konkurenčními produkty, dochází k horizontální diferenciaci. Příkladem jsou značky cigaret. Většina kuřáků cigaret má ve zvyku kupovat stejnou značku. Společnost, která je schopna vytvářet věrné zákazníky, je schopna dlouhodobě udržovat zisky, a proto má příkop.
  • Spínací náklady: Náklady na přechod jsou náklady, které musí zákazník nést, pokud chce přejít na jiný produkt nebo službu. Jak se náklady na přepínání zvyšují, zákazník se stává více uzavřeným se společností. Náklady na změnu mohou také přijít ve formě věrnostních bodů nebo nepohodlí při změně. Například i když s procesem změny banky nejsou spojeny žádné poplatky, je pro člověka jednoduše nepohodlné zřídit nové účty a portfolia. Nepríjemnosti spojené s procesem spojují zákazníka s jeho původní bankou.
  • Síťový efekt Síťový efekt Síťový efekt je jev, kdy současní uživatelé produktu nebo služby nějakým způsobem prospívají, když si produkt nebo službu osvojí další uživatelé. Tento efekt vytváří mnoho uživatelů, když je přidána hodnota k jejich používání produktu. Největším a nejznámějším příkladem síťového efektu je internet. : Síťový efekt nastává, když se hodnota pro společnost a stávající zákazníky zvyšuje s tím, jak více lidí používá službu nebo produkt. Vytváří příkop, protože společnost se postupem času stává hodnotnější a konkurenceschopnější. Mezi příklady společností se síťovými efekty patří Visa, MasterCard, Microsoft a Facebook. Samotná aplikace Facebook nemá velkou hodnotu. Jak se však na Facebook připojuje více lidí, mají členové výhodu toho, že se mohou spojit s více lidmi. Vzhledem k tomu, že síť Facebook roste, existuje větší motivace pro lidi, aby se připojili k webu.

3. Hodnota značky

Hodnota značky je myšlenka, že společnost je schopna generovat více výnosů nebo účtovat prémiovou cenu kvůli známosti značky. To je založeno na skutečnosti, že zákazníci věří, že existuje korelace mezi známými značkami a kvalitními výrobky. Hodnota značky je zvláště důležitá pro společnosti, které mají komodifikované produkty.

Například káva je komodizovaný produkt, takže aby kavárny přilákaly zákazníky, musí se odlišovat prostřednictvím své značky. Starbucks je společnost, která vydělala na hodnotě značky, kterou jejich jméno drží. Značka společnosti je založena na pohodlí, dobrém zákaznickém servisu a inovativních nápojích. Rozvíjením hodnoty značky za poslední desetiletí je Starbucks nyní „go-to“ místem pro kávu a může si za své nápoje účtovat prémii, což je silný příkop.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže

:

  • Průvodce hodnotovým investováním Investování do akcií: Průvodce hodnotovým investováním Od vydání „Inteligentního investora“ od Bena Grahama se běžně známá „hodnotová investice“ stala jednou z nejuznávanějších a nejsledovanějších metod sběru akcií.
  • Valuation Infographic Valuation Infographic V průběhu let jsme strávili spoustu času přemýšlením a prací na oceňování podniků u široké škály transakcí. Toto ocenění infografika
  • Rising Star Rising Star Rising Star je společnost nebo společnost, která je relativně nová na trzích s dluhovým kapitálem, s malou nebo žádnou historií splácení dluhu, což ztěžuje posouzení její úvěruschopnosti. Přes nedostatek historie je výkon společnosti dostatečně silný, aby přilákal určitou skupinu investorů.
  • Kurz Základy finanční analýzy

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found