Návratnost investovaného kapitálu - Zjistěte, jak vypočítat a použít ROIC

Návratnost investovaného kapitálu Investovaný kapitál Investovaný kapitál je investice provedená akcionáři i dlužníky ve společnosti. Když společnost potřebuje kapitál k expanzi, může ho získat buď prodejem akcií akcií nebo vydáním dluhopisů. Akcionáři jsou lidé, kteří si koupili akcie ve společnosti, a dlužníci jsou ti, kteří si koupili dluhopisy. je míra ziskovosti nebo výkonu výnosu získaného těmi, kteří poskytují kapitál, jmenovitě držitelé dluhopisů společnosti Emitenti dluhopisů Existují různé typy emitentů dluhopisů. Tito emitenti dluhopisů vytvářejí dluhopisy, aby si vypůjčili prostředky od držitelů dluhopisů, které mají být splaceny při splatnosti. a akcionáři Akcionáři Akcie Akcionáři Akcie (také známý jako Akcionáři Akcie) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva. Návratnost investovaného kapitálu (ROIC) lze definovat takto:

Návratnost obrázku vzorce investovaného kapitálu

Kde:

Rozdělení ROIC

Z této definice lze získat tři klíčové poznatky:

  1. Používáme spíše provozní příjem po zdanění (NOPAT) než čistý příjem, protože musí brát v úvahu výnosy nejen pro akcionáře (čistý příjem), ale také pro držitele dluhopisů (úroky).
  2. Používáme spíše účetní hodnotu dluhu a vlastního kapitálu než tržní hodnotu, protože tržní hodnota zahrnuje očekávání do budoucna, ale účetní hodnota tato očekávání odstraňuje, aby přesněji naznačovala aktuální ziskovost. Dále započítáváme hotovost, protože úrokové výnosy z hotovosti nejsou součástí provozních výnosů.
  3. Bereme v úvahu časový rozdíl, protože kapitál musí být nejprve investován, než začne investovaný kapitál generovat výdělky. Někteří analytici se rozhodnou vzít průměrnou částku investovaného kapitálu v předchozím a současném období.

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Návratnost investovaného kapitálu a WACC

Primárním důvodem pro srovnání návratnosti investovaného kapitálu firmy s jejími váženými průměrnými náklady na kapitál - WACC WACC WACC jsou vážené průměrné náklady společnosti na kapitál a představují její smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled toho, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení - je zjistit, zda společnost ničí nebo vytváří hodnotu. Pokud je ROIC vyšší než WACC, pak se vytváří hodnota, protože firma investuje do výnosných projektů. Naopak, pokud je ROIC nižší než WACC, pak se hodnota ničí, protože firma získává návratnost svých projektů, která je nižší než náklady na financování projektů.

V makroekonomické teorii, když firma získá ekonomické zisky v určitém odvětví, je vytvořena pobídka pro nové účastníky soutěžit o zisky, dokud nebudou existovat další ekonomické nebo růstové zisky - pouze „normální“ zisky. Firma, která je schopna trvale vydělávat ROIC vyšší než její WACC, je indikátorem silného ekonomického příkopu a schopnosti firmy udržet si konkurenční výhodu. Po této logice by mělo smysl předpokládat, že ROIC z dlouhodobého hlediska konverguje k WACC.

Robustní měřítko ziskovosti

Návratnost aktiv (ROA), návratnost vlastního kapitálu (ROE) a návratnost investovaného kapitálu (ROIC) jsou tři poměry, které se běžně používají k určení schopnosti firmy generovat návratnost svého kapitálu, ale ROIC je považován za informativní než kterýkoli z ROA a ROE.

ROA se počítá z čistého příjmu nad celkovými aktivy. ROA však může být na základě hotovostního zůstatku firmy podstatně vychýlena buď vyšší, nebo nižší.

ROE se počítá jako čistý příjem nad vlastním kapitálem akcionářů a používá se k porovnání společností se stejnou kapitálovou strukturou. ROE však může být pozitivně ovlivněna opatřeními, která snižují vlastní kapitál akcionářů (např. Odpisy, odkupy akcií), ale to s čistým příjmem nic nedělá. Dalším omezením ROE je, že firma může převzít přebytečnou páku a stále vypadat, jako by s věcmi zacházela dobře.

ROIC řeší problémy s ROA a ROE při výpočtu ziskovosti. Hotovost se započítává při řešení investovaného kapitálu ve jmenovateli, při řešení problému rozdílů v hotovostních zůstatcích napříč firmami. Dále můžeme srovnávat ROIC napříč firmami s různými kapitálovými strukturami, protože NOPAT v čitateli je měřítkem výdělku dostupného všem poskytovatelům kapitálu.

Návratnost investovaného kapitálu v praxi

Návratnost investovaného kapitálu je měřítkem návratnosti, které může být užitečné pro všechny finanční profese. Manažeři portfolia mohou porovnávat rozpětí mezi WACC a ROIC a identifikovat hodnotu mezi investicemi. Analytici výzkumu používají ROIC ke kontrole předpokladů prognóz svého finančního modelu (např. Žádný trvalý růst ROIC). Manažerské týmy používají ROIC k plánování strategií alokace kapitálu a srovnávání investičních příležitostí. Investiční bankéři využívají ROIC k poskytování vhodných finančních poradenských služeb a stanovení referenčních hodnot.

Více čtení

Je zásadní, aby společnosti i jejich investoři dokázali měřit, jak dobře si společnost vede s kapitálem, který jí je poskytován. Následující finanční zdroje vám mohou pomoci získat lepší znalosti v investiční analýze a oceňování podniků.

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem zahrnuje investice do dluhopisů nebo jiných dluhových cenných papírů. Cenné papíry s pevným výnosem mají několik jedinečných atributů a faktorů
  • Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové.
  • Očekávaný výnos Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found