Plán reinvestice dividend (DRIP) - přehled, typy, příklad

Plán reinvestice dividend (DRIP nebo DRP) je plán nabízený společností akcionářům, který jim umožňuje automaticky reinvestovat své hotovostní dividendy. Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. v dalších akciích společnosti ke dni výplaty dividendy. Dividendové reinvestiční plány jsou obvykle bez provize a nabízejí slevu z aktuální ceny akcií.

Plán reinvestice dividend

Druhy plánů reinvestice dividend

Tři běžné typy reinvestičních plánů dividend jsou:

1. Společnost provozovaná DRIP

Společnost provozuje vlastní DRIP a celý plán zpracovává konkrétní oddělení.

2. DRIP provozovaný třetí stranou

Společnost zadává DRIP externě třetí straně, která zpracovává celý plán. To se obvykle provádí, když je pro společnost příliš nákladné a časově náročné provozovat vlastní DRIP.

3. Zprostředkovatelem ovládaný DRIP

Některé společnosti nemusí nabízet DRIP, ale makléři mohou poskytnout DRIP u některých investic investorům. S DRIP provozovaným brokerem makléři nakupují akcie na otevřeném trhu. Typicky, v závislosti na vztahu s klienty, budou makléři účtovat malou nebo žádnou provizi. Komise Komise odkazuje na odměny vyplácené zaměstnanci po dokončení úkolu, kterým je často prodej určitého počtu produktů nebo služeb za nákup DRIP akcií.

Příklad plánu reinvestice dividend

Mary vlastní 1 000 akcií v trustu pro investice do nemovitostí (REIT) Real Estate Investment Trust (REIT) Investice do nemovitostí v důvěře (REIT) je investiční fond nebo cenný papír, který investuje do nemovitostí vytvářejících příjmy. Fond provozuje a vlastní společnost akcionářů, kteří přispívají penězi na investice do komerčních nemovitostí, jako jsou kancelářské a bytové domy, sklady, nemocnice, nákupní centra, ubytování studentů, hotely a plně se podílí (100%) na reinvestici dividend společnosti. plán. REIT deklaruje dividendu 10 $ / akcii splatnou 1. prosince. K uvedenému datu je tržní cena akcie 100 $ a plán reinvestice dividend nabízí 15% slevu. Kolik dalších akcií bude mít Mary při plné účasti na DRIP společnosti v DRIP?

1. prosince obdrží Mary hotovostní dividendu ve výši 10 000 $ (1 000 akcií x 10 $). Mary se plně účastní DRIP, čímž reinvestuje 100% svých hotovostních dividend do dalších akcií společnosti. V den platby je cena podílu na trhu 100 USD. S 15% slevou z DRIPu je Mary schopna koupit další akcie za cenu $ 85 ($ 100 x 0,85).

S kupní cenou ve výši 85 USD a 10 000 USD v hotovosti v dividendách bude Mary nyní vlastnit dalších 117 6471 akcií (10 000 USD / 85 USD) v důvěře v realitní investice. Obvykle se zlomková částka (0,6471) přenáší směrem k další výplatě dividendy. Díky DRIP tedy Mary bude vlastnit dalších 117 akcií.

Výhody plánu reinvestice dividend

Plán reinvestice dividend nabízí následující výhody:

1. Shromažďujte akcie bez placení provize

Akcionářům se při nákupu akcií prostřednictvím DRIP obvykle neúčtuje provize. Při účasti na DRIP proto šetří na transakčních nákladech.

2. Shromažďujte akcie se slevou

Většina společností nabízí slevu na aktuální tržní cenu svých akcií. Akcionáři mohou při účasti na DRIP nakupovat akcie za nižší cenu.

3. Složitý účinek v akci

Díky automatické reinvestici hotovostních dividend pomáhají DRIP investorům dosáhnout složených výnosů.

Zvažte například investora, který obdrží hotovostní dividendu ze svých akcií. Investor se plně účastní DRIP a reinvestuje hotovostní dividendy za další akcie. Během příští výplaty dividend obdrží investor více hotovostních dividend kvůli dalším akciím zakoupeným prostřednictvím DRIP. Cyklus reinvestic slučuje výnosy investora a zvyšuje potenciál návratnosti.

4. Akvizice dlouhodobých akcionářů

Akcionáři, kteří se účastní DRIP, obvykle používají dlouhý investiční horizont Investiční horizont Investiční horizont je termín používaný k identifikaci doby, po kterou se investor snaží udržet své portfolio před prodejem cenných papírů se ziskem. Investiční horizont jednotlivce je ovlivněn několika různými faktory. Primárním určujícím faktorem je však často míra rizika, které investor nese. Proto je DRIP výhodný pro společnosti, které chtějí vytvořit základnu loajálních, dlouhodobých akcionářů.

5. Tvorba kapitálu pro společnost

Programy DRIP umožňují společnosti generovat více kapitálu. Společnost je schopna získat další kapitál přímým rozdáním akcií akcionářům výměnou za hotovostní dividendy.

Nevýhody plánu reinvestice dividend

Spolu s výhodami má reinvestiční plán dividend také některé nevýhody, včetně následujících:

1. Ředění akcií

Vzhledem k tomu, že společnost vydává akcionářům více akcií, na trhu se stane více akcií. Akcionářům, kteří se neúčastní DRIP společnosti, proto dojde k oslabení jejich vlastnické základny.

2. Účetní účely

Akcie, které jsou získány prostřednictvím DRIP, jsou zdanitelné - jsou považovány za příjem, i když byla skutečná hotovostní dividenda reinvestována. Akcionáři jsou proto povinni vést záznamy (tj. Záznamy o transakcích, nákladové základně, kapitálových ziscích / ztrátách) pro účely daňového výkaznictví. To může být pro investory problematické a časově náročné.

3. Nedostatek diverzifikace

DRIP zvyšuje investora vůči společnosti. Vzhledem k tomu, že investor získá více akcií prostřednictvím DRIP, bude jeho portfolio více vystaveno společnosti. DRIP mohou vyvolat potřebu investora pravidelně vyvažovat své portfolio.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Zrychlená dividenda Zrychlená dividenda Zrychlená dividenda je dividenda, která je vyplacena před změnou způsobu zacházení s dividendami, jako je změna daňové sazby dividend. Výplaty dividend jsou prováděny včas, aby byly chráněny akcionáře a zmírněn negativní dopad, který změna dividendové politiky přináší.
  • Poměr výplaty dividendy Poměr výplaty dividendy Poměr výplaty dividendy je částka dividend vyplácených akcionářům ve vztahu k celkové výši čistého příjmu generovaného společností. Vzorec, příklad
  • Dividenda vs Zpětný odkup / odkup akcií Dividenda vs Odkup / odkup akcií Akcionáři investují do veřejně obchodovaných společností za účelem zhodnocení kapitálu a příjmu. Existují dva hlavní způsoby, jak společnost vrací zisky svým akcionářům - hotovostní dividendy a zpětné odkupy akcií. Důvody strategického rozhodnutí o zpětném odkupu dividend a akcií se u jednotlivých společností liší
  • Datum ex-dividendy Datum ex-dividendy Datum ex-dividendy je investiční období, které určuje, kteří akcionáři jsou způsobilí přijímat deklarované dividendy. Když společnost oznámí dividendu, představenstvo stanovilo rozhodné datum, kdy dividendy mají nárok pouze akcionáři zapsaní v účetních knihách společnosti k tomuto datu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found