Model rizika auditu - přehled, typy rizik, záruka auditu

Model rizika auditu je koncepční nástroj, který auditoři používají k vyčíslení úrovně uplatnění strategie auditu. Tento nástroj je dodáván s širokou praktickou aplikací a pomáhá rozhodovat o typech důkazů a o tom, kolik je třeba nashromáždit pro každé relevantní tvrzení.

Model rizika auditu

Model rizika auditu označuje typ důkazů, které je třeba shromáždit pro každou třídu transakcí, zveřejnění a zůstatky účtů. Nejlépe se použije během fáze plánování a má jen malou hodnotu z hlediska hodnocení výkonu auditu.

souhrn

  • Model rizika auditu je koncepční nástroj, který auditoři používají k vyčíslení úrovně uplatnění strategie auditu.
  • Model rizika auditu se nejlépe uplatní během fáze plánování a má jen malou hodnotu z hlediska hodnocení výkonu auditu.
  • Rizika zvažovaná v každém cyklu jsou (1) inherentní riziko, (2) kontrolní riziko, (3) přijatelné auditorské riziko a (4) detekční riziko.

Jaká rizika jsou zvažována v každém cyklu?

1. Vlastní riziko

Přirozeným rizikem je auditorovo posouzení náchylnosti k významné nesprávnosti tvrzení o třídě transakcí, zůstatku na účtu nebo přiloženém zveřejnění, citovaném jednotlivě nebo agregovaně. Posouzení se provádí před zvážením příslušných zavedených vnitřních kontrol. Inherentní riziko je v podstatě vnímané systematické riziko Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko. významné nesprávnosti na základě struktury firmy, odvětví nebo trhu, na kterém se podílí.

Vyšší inherentní riziko naznačuje, že třída transakce, zůstatek nebo přiložené zveřejnění jsou vystaveny riziku významné nesprávnosti. Nižší inherentní riziko znamená, že účet pravděpodobně nebude významně zkreslen.

Vlastní riziko je založeno na faktorech, které nakonec ovlivní mnoho účtů nebo jsou charakteristické pro konkrétní tvrzení. Například inherentní riziko by mohlo být potenciálně vyšší pro tvrzení oceňování související s účty nebo GAAP GAAP GAAP nebo Obecně přijímané účetní zásady jsou obecně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a odhady, které zahrnují nejlepší úsudek.

2. Kontrolní riziko

Kontrolní riziko je posouzení auditora, jak pravděpodobné, že může dojít k významné nesprávnosti při tvrzení o třídě transakcí, zůstatku na účtu nebo přiloženém zveřejnění, a nelze jej identifikovat nebo mu zabránit časově citlivým způsobem existující interní kontroly klienta.

Obecně auditor provede kontrolní kontrolní riziko týkající se úrovně rizika v účetní závěrce a úrovně rizika. Provedení takového posouzení proto bude vyžadovat, aby auditor důkladně porozuměl vnitřním kontrolám organizace.

Říká se, že klient prokáže vysoké kontrolní riziko kontrol, pokud konkrétní tvrzení nefunguje efektivně nebo pokud auditor usoudí, že testování vnitřních kontrol by bylo neúčinným využitím zdrojů auditu.

Například kontrolní riziko může být vyšší u tvrzení oceňování u účtů, které se počítají komplexně nebo zahrnují nejlepší úsudek účetního, pokud interní kontroly klienta postrádají nezávislou kontrolu a ověření výpočtů účetní závěrky.

3. Přijatelné auditorské riziko

Přijatelným auditorským rizikem je ochota auditora vydat výrok bez výhrad k účetní závěrce, který může být významně zkreslený. Výroky auditora bez výhrad Výroky auditora Ve zprávě nezávislého auditora může auditor vydat jeden z pěti různých výroků: Čistý (výrok bez výhrad); Výrok s výhradou odchodu z GAAP; Výhradní stanovisko z důvodu omezení rozsahu; Nepříznivé stanovisko z důvodu odchylky GAAP; a odmítnutí stanoviska kvůli omezení rozsahu. uvádí, že se předpokládá, že účetní závěrka neobsahuje významné nesprávnosti.

4. Detekční riziko

Riziko detekce je riziko, že důkazní informace Důkaz v auditu Důkazem v auditu jsou informace shromážděné při kontrole finančních transakcí, zůstatků a interních kontrol účetní jednotky, které osvědčují, že pro dané kontrolní tvrzení nezachytí významné nesprávnosti. Pokud klient vykazuje vysoké detekční riziko, auditor bude pravděpodobně schopen odhalit jakékoli významné chyby. Auditor zareaguje snížením testování věcné správnosti.

Pokud existuje nízké detekční riziko, existuje malá pravděpodobnost, že auditor nebude schopen odhalit významnou chybu; auditor proto musí dokončit další testování věcné správnosti.

Vztah mezi přijatelným rizikem auditu a ověřením auditu

Zajištění auditu je přímým doplňkem přijatelného auditorského rizika. Je-li například přijatelné auditorské riziko 5%, úroveň zajištění auditu by byla (1–5%) = 95%. Auditor proto získá 95% celkovou jistotu, že účetní závěrka neobsahuje významné nesprávnosti.

Auditní model rizika v akci

Přijatelné riziko auditu veřejné účetní firmy je 4%, inherentní riziko a kontrolní riziko je 80%, respektive 100%. Jaké je detekční riziko?

Detekční riziko = 0,04 / (0,80 * 1,0)

Detekční riziko = 0,05

Detekční riziko důkazních informací pro tvrzení, které nezjistilo významné nesprávnosti, je 5%. Audit proto poskytuje (1 - 0,05) jistotu, že účetní závěrka neobsahuje významné nesprávnosti.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Zpráva auditora Zpráva auditora Zpráva nezávislého auditora je oficiální výrok externího nebo interního auditora ke kvalitě a přesnosti účetní závěrky
  • Manipulace s finančním výkazem manipulace s finančním výkazem
  • Negativní potvrzení Negativní potvrzení Negativní potvrzení je běžnou praxí v oboru, kdy auditoři shromažďují důkazní informace od externích zúčastněných stran. Negativním potvrzením je dopis
  • Ohrožení nezávislosti auditora Ohrožení nezávislosti auditora V auditorské profesi existuje pět hlavních hrozeb, které mohou ohrozit nezávislost auditora. Pokud je auditor vystaven určité hrozbě, měl by buď vyvinout opatření k omezení hrozby na přijatelnou úroveň, nebo odstoupit od zakázky.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found