Prognóza peněžních toků - krok 4 v budování finančního modelu

Tento článek o prognózování peněžních toků je poslední částí čtyřstupňového modelu finanční prognózy v aplikaci Excel. Po dokončení našeho výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. a rozvaha Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Závazky + Předpovědi vlastního kapitálu, nyní se můžeme obrátit na výkaz peněžních toků Přehled peněžních toků Přehled peněžních toků (oficiálně nazývaný Výkaz peněžních toků) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování. k dokončení rámce pro modelování prognóz ve čtyřech krocích.

Prognóza peněžních toků - krok 4 ve finančním modelu

Na konci tohoto článku budete moci:

  • Pochopte, jak je důležité začlenit kontroly chyb do předpovědi peněžních toků
  • Odvozte prognózu výkazu peněžních toků na základě prognózy výkazu zisku a ztráty nebo rozvahy
  • Odvozte výkaz volných peněžních toků, který lze použít k ocenění akcií

Prognóza finančních výkazů

Prognózu peněžních toků lze odvodit z rozvahy a výsledovky. Začneme prognózováním peněžních toků z provozních činností, než přejdeme k prognózování peněžních toků z investiční a finanční činnosti. Provozní činnosti zahrnují výnosy Tržby Tržby Tržby tržeb jsou příjmy, které společnost přijala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. a provozní náklady, zatímco investiční činnosti zahrnují prodej nebo nákup aktiv a finanční činnosti s vydáváním akcií a zvyšováním dluhu. Z prognózy všech tří aktivit se dostaneme k předpovědi pohybu čisté hotovosti.

Prognóza výkazu peněžních toků

Peněžní toky z provozních činností

Prvním krokem v naší prognóze peněžních toků je prognóza peněžních toků z provozních činností, které lze odvodit z rozvahy a výkazu zisku a ztráty.

Ve výkazu zisku a ztráty použijeme prognózovaný čistý příjem a přičteme zpět odpisy prognózy. Potom použijeme prognózu rozvahy k výpočtu změn provozních aktiv a pasiv. U každého provozního aktiva a závazku musíme porovnat náš předpokládaný rok s rokem předchozím. V tomto příkladu mají změny v pohledávkách a zásobách za následek zvýšení celkových peněžních toků. Jinými slovy, pohledávky a zásoby jsou v našem prognózovaném roce nižší než v předchozím roce.

Peněžní toky z provozní činnosti

Peněžní toky z investiční činnosti

Změny v obchodních a jiných závazcích mají opačný účinek - snižují celkové peněžní toky z provozní činnosti. Jinými slovy, hodnota závazků musí být v našem prognózovaném roce nižší než v předchozím roce.

Nyní, když jsme se naučili, jak vypočítat peněžní toky z provozních činností, podívejme se na investiční aktivity. Všechny položky investiční činnosti pocházejí z předpovědí konkrétních dlouhodobých aktiv nebo nemovitostí a zařízení (PP&E).

Náš model podrobně předpovídá dlouhodobá aktiva v části „Plány podpory“, kde předpokládáme:

  • Aktiva se při odprodeji plně odepisují a s úbytky nejsou spojeny žádné peněžní toky
  • Žádný nákup nebo prodej podniků

Výsledkem je, že jediná položka, kterou v našem modelu předpovídáme, se bude týkat pořízení dlouhodobého majetku nebo majetku, závodu a vybavení (PP&E). Často se označuje jako CAPEX, zkratka pro kapitálové výdaje.

Peněžní toky z investiční činnosti

Peněžní toky z finančních aktivit

Po předpovědi investičních aktivit se nyní naučíme, jak vypočítat peněžní toky z finančních aktivit. Většina položek finanční činnosti se počítá jednoduchým porovnáním prognózovaného roku s předchozím rokem. V našem modelu jsme do naší finanční činnosti zahrnuli dividendy. V praxi některé organizace zahrnují peněžní toky z dividend do provozních činností. Volba by měla odrážet způsob, jakým jsou dividendy vykazovány v účetní závěrce.

Prognózování volných peněžních toků

Volný peněžní tok do firmy (aka Unlevered Free Cash Flow Unlevered Free Cash Flow Unlevered Free Cash Flow je teoretické číslo peněžního toku pro podnik za předpokladu, že společnost je zcela bez dluhů bez úrokových nákladů.) Při oceňování je preferovaným přístupem prognóza akcie využívající diskontované peněžní toky. Volné peněžní toky do firmy lze definovat podle následujícího vzorce:

Vzorec FCFF

FCF pro společnost je zisk před úroky a zdaněním (EBIT), krát jedna mínus sazba daně, kde je sazba daně vyjádřena v procentech nebo v desítkové soustavě. Jelikož odpisy a amortizace jsou nepeněžní výdaje, připočítávají se zpět. Poté se odečtou čisté kapitálové výdaje a zvýšení čistého pracovního kapitálu. Všimněte si, že do rovnice bude přidán pokles pracovního kapitálu.

Prognózování volných peněžních toků do vlastního kapitálu

Ačkoli je FCF pro firmu preferovaným přístupem k oceňování akcií, není to jediný použitý výpočet FCF. Existuje další varianta FCF, která se používá jako FCF pro vlastní kapitál.

Volné peněžní toky do vlastního kapitálu se používají k určení, kolik peněz je k dispozici kapitálovým investorům po splacení dluhového úroku a splnění udržitelných závazků. Jednoduše řečeno, FCF do vlastního kapitálu je peněžní tok z operací, minus kapitálové výdaje plus čistý emitovaný dluh.

FCFE vzorec

Sladění volných peněžních toků

Vzhledem k tomu, že mezi FCF a firmou a FCF a vlastním kapitálem existují pouze dva hlavní rozdíly, je relativně snadné je sladit.

Počínaje FCF do vlastního kapitálu jednoduše odečteme vydaný čistý dluh, přičteme zpět úrokové náklady a odečteme daňový štít z úroků. Daňový štít na úroky je rozdíl mezi daněmi vypočítanými z EBIT a daněmi vypočítanými ze zisku před zdaněním.

FCFE vs FCFF smíření

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce předpovídáním peněžních toků v modelech finančního prognózování.

Finance je globálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Analýza citlivosti pro kurz finančního modelování
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Šablony pro finanční modelování
  • Kurz pokročilého modelování M&A

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found