Výslovné náklady - přehled, typy zisku, příklady

Explicitní náklady jsou provozní provozní náklady nebo výdaje, které lze snadno vyčíslit a identifikovat. Také označované jako účetní náklady, explicitní náklady společnosti jsou zaznamenány v jejích knihách (účetní knihy) a stávají se kótovanými výdaji v účetních výkazech společnosti - jako je její rozvaha a výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou z základní finanční výkazy, které ukazují jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. .

Výslovné náklady

Explicitní náklady jsou jako takové částečně odkazovány, aby se odlišily od implicitních nákladů. Výslovné náklady přicházejí s identifikovatelnou hodnotou dolaru a vždy zahrnují výplatu peněz - například mzdy vyplácené zaměstnancům.

Implicitní náklady nezahrnují platbu peněz, ale představují výdaj zdrojů. Příkladem implicitní ceny je čas a vynaložené školení nového zaměstnance v tom, jak obsluhovat stroj nebo kompilovat a odeslat zprávu.

souhrn

  • Explicitní náklady jsou všechny výdaje vzniklé jako součást běžných provozních nákladů podniku.
  • Náklady jsou snadno vyčíslitelné a identifikovatelné a jsou zaznamenány v účetních záznamech společnosti; z tohoto důvodu se někdy střídavě označují jako účetní náklady.
  • Explicitní náklady jsou porovnány s implicitními náklady; implicitní náklady představují výdaje na zdroje, ale nezahrnují přímou peněžní platbu ani peněžní odliv.

Dva typy zisku - účetní a ekonomické

Otázka explicitních nákladů versus implicitní náklady se váže ke dvěma dalším konceptům - účetní zisk a ekonomický zisk. Účetní zisk společnosti je údaj ve spodním řádku jejího výkazu zisku a ztráty. Účetní zisk Účetní zisk Účetní zisk, známý také jako zisk z účetnictví, je čistý příjem společnosti po odečtení nákladů od výnosů, přičemž se při výpočtu počítá odečtením všech explicitních nákladů společnosti od jejích celkových výnosů - zbytek je zisk společnosti. Při výpočtu zohledňuje pouze explicitní náklady - výnosy versus výdaje a peněžní tok versus peněžní tok ven.

Ekonomický zisk Ekonomický zisk Ekonomický zisk (nebo ztráta) se týká rozdílu mezi celkovým výnosem a nákladem příležitosti spojeným s generovaným výnosem. Náklady příležitosti jsou náklady na promarněnou příležitost, tj. Vzdané za účelem hledání jiné. na druhou stranu nezohledňuje pouze explicitní náklady, ale také implicitní náklady. Ekonomický zisk společnosti se proto počítá jako celkový výnos minus explicitní náklady, mínus implicitní náklady. Implicitní náklady, které společnosti vzniknou, se často nazývají náklady příležitosti.

Náklady příležitosti se používají k porovnání různých alternativ k využití nebo nasazení zdrojů společnosti. Abychom koncept lépe porozuměli, pojďme se podívat na příklad.

Společnost A vede na vkladovém účtu 15 000 $. Může nechat peníze na účtu, kde získá roční úrok 10% - 1 500 $. Případně může utratit peníze za reklamu své nové produktové řady. Pokud zvolí tuto alternativu, pak implicitní náklady příležitosti jsou úroky 1 500 $, které by mohly vydělat ponecháním peněz na svém bankovním účtu.

Výdaje na reklamu Rozpočet na reklamu Rozpočet na reklamu je alokace propagačních výdajů společnosti na určité časové období. Jedná se o měřítko plánovaných výdajů společnosti, které by byly výslovnými náklady. Na náklady příležitosti lze pohlížet jako na hodnotu další nejlepší příležitosti, volby, kterou se vedoucí pracovníci společnosti rozhodli udělat.

Společnosti se samozřejmě musí při hodnocení ziskovosti svého podnikání dívat na účetní zisk. Při rozhodování o trvalé a dlouhodobé životaschopnosti podniku však musí vzít v úvahu i implicitní náklady a náklady příležitosti.

Explicitní náklady (snadno identifikovatelné a kvantifikovatelné; zaznamenané v účetních záznamech společnosti)Implicitní náklady (s hodnotou, ale ne snadno vyčíslitelné a nezaznamenané v účetnictví)
Platy a mzdyNáklady na příležitost
Pronajmout siČas strávený tréninkem nového zaměstnance
Náklady na materiálNáklady na dočasné odstávky ve výrobě
Náklady na marketing a reklamuČas a prostředky použité při vytváření displejů
DaněNáklady na kapitál

Explicitní náklady - příklady

Jak již bylo uvedeno, explicitní náklady společnosti zahrnují všechny peněžní platby, které společnost provádí - všechny odchozí peněžní toky - v běžném provozu.

Mezi běžné explicitní obchodní náklady patří:

  • Platy, mzdy, bonusy, provize a jakékoli jiné formy náhrad poskytované zaměstnancům společnosti
  • Náklady na výhody poskytované zaměstnancům, jako je pojištění
  • Náklady na materiál - označuje všechny materiály, které musí společnost zakoupit, aby mohla vyrábět produkty a / nebo služby, které prodává
  • Náklady na marketing a reklamu
  • Splátky nájemného nebo hypotéky na zařízení společnosti
  • Nástroje, jako je elektřina a internet
  • Náklady na nákup, leasing a údržbu vybavení, které společnost vyžaduje pro provoz, jako jsou výrobní stroje nebo vozidla
  • Daně, pojištění, právní poplatky atd.
  • Odpisy (odpisy jsou výjimkou z definice explicitních nákladů, které se považují za provedené peněžní platby; zatímco odpisy nezahrnují platbu peněz, mají identifikovatelnou, vyčíslitelnou hodnotu a představují běžný provozní náklad podniku)

Zjistit více

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Účetní zisk vs ekonomický zisk Účetní zisk vs ekonomický zisk Tato příručka vám pomůže důkladně pochopit účetní zisk vs ekonomický zisk, a i když mohou znít podobně, ve skutečnosti jsou zcela odlišné. Účetní zisk je čistý zisk společnosti ve výkazu zisku a ztráty, zatímco ekonomický zisk je hodnota peněžního toku generovaného nad všemi ostatními náklady příležitosti.
  • Přímé náklady Přímé náklady Přímé náklady jsou účetní termín, který popisuje jakýkoli typ debetu, který lze přímo přiřadit k nákladovému objektu. Nákladové objekty mohou trvat
  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Náklady příležitosti Cena nákladů příležitosti je jedním z klíčových konceptů při studiu ekonomie a převládá v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found