Ocenění zaúčtovaných peněz - přehled, vzorec a příklad

Ocenění po penězích je hodnota kapitálu Hodnota kapitálu Hodnota kapitálu může být definována jako celková hodnota společnosti, kterou lze přiřadit akcionářům. Chcete-li vypočítat hodnotu vlastního kapitálu, postupujte podle této příručky z financí. společnosti poté, co obdrží hotovost z kola financování, které podniká. Protože přidání hotovosti do rozvahy společnosti zvyšuje její hodnotu vlastního kapitálu, bude ocenění po penězích vyšší než ocenění před penězi, protože obdržela další hotovost.

Ocenění zaúčtovaných peněz

Cena podílu vs. hodnota vlastního kapitálu

Následná hodnota společnosti se vztahuje k celkové hodnotě jejího vlastního kapitálu, nikoli k ceně jednotlivých akcií. Přestože hodnota vlastního kapitálu bude ovlivněna vložením další hotovosti do rozvahy Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál, cena jednotlivé akcie nebude ovlivněna. Níže uvedený příklad ukazuje, jak tomu je.

Příklad ocenění zaúčtovaných peněz

Níže je uveden třídílný příklad toho, jak vypočítat ocenění po penězích u společnosti, která prochází kolo financování série X.

Příklad ocenění zaúčtovaných peněz

Část 1

Níže uvedená společnost má předběžné ocenění vlastního kapitálu ve výši 50 milionů USD. Před kolem financování má společnost jeden milion akcií v oběhu, a tedy cena akcií 50,00 USD.

Část 2

Společnost získá nový kapitál ve výši 27 milionů USD při předběžné hodnotě 50 milionů USD, což povede k vydání 540 000 nových akcií.

Část 3

Společnost přidá hotovost ve výši 27 milionů USD (za předpokladu, že nevzniknou žádné transakční náklady) k hodnotě před penězi ve výši 50 milionů USD, aby se dosáhlo ocenění po penězích ve výši 77 milionů USD. Po transakci bude mít společnost 1,54 milionu akcií v oběhu, a proto její cena akcií zůstane 50,00 USD.

Před a po ocenění peněz

Hodnota podniku vs. hodnota vlastního kapitálu

Podniková hodnota podniku je hodnota celé společnosti bez ohledu na její kapitálovou strukturu. Kapitálová struktura Kapitálová struktura se vztahuje k množství dluhu a / nebo vlastního kapitálu zaměstnaného firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy. Hodnota podniku není ovlivněna kruhem financování. I když se hodnota vlastního kapitálu společnosti po penězích zvyšuje o hodnotu přijaté hotovosti, hodnota podniku zůstává konstantní.

Anti-ředění

Když prochází kolo financování, původní akcionáři (před transakcí) budou mít své proporcionální vlastnictví zředěno v důsledku emise nových akcií. Podle výše uvedeného příkladu měli zakladatelé před financováním Series X 350 000 akcií, což představovalo 35% celkového podílu. Po transakci budou mít i nadále 350 000 akcií, ale bude to představovat pouze 23% z celkového počtu. Hodnota jejich vkladu zůstává stejná (350 000 x 50 $ = 17,5 milionu $).

Stáhněte si bezplatnou šablonu aplikace Excel

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Techniky oceňování

Společnosti, které procházejí finančním kolom (tj. Řada X), budou muset vyjednávat s potenciálními investory o tom, co společnost stojí.

Nejběžnější metody oceňování jsou:

  • Diskontovaný peněžní tok (DCF)
  • Srovnatelné společnosti Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku (aka Trading Multiples nebo Public Comps)
  • Předchozí transakce

Chcete-li se dozvědět více o každé z výše uvedených technik, podívejte se do příručky Finance k metodám oceňování. Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích.

Vzorec pro ocenění zaúčtovaných peněz

Chcete-li vypočítat ocenění post peněz, použijte následující vzorec:

Hodnota zaúčtované peníze = hodnota před peníze + hodnota získané hotovosti

nebo,

Hodnota zaúčtovaných peněz = Cena za předplacené akcie x (původní nevyřízené akcie + vydané nové akcie)

Očekávání oceňování

Jelikož hodnota společnosti může být velmi subjektivní, a protože zakladatelé mají pro společnost často optimistické předpovědi, firmy rizikového kapitálu (VC) téměř vždy investují prostřednictvím upřednostňovaných akcií, aby „překonaly oceňovací mezeru“.

Investicí prostřednictvím preferované akcie (na rozdíl od kmenových akcií) získává společnost VC určité výhody:

  • Preference likvidace (nejdříve se jim vyplatí kapitál, pokud je společnost zlikvidována nebo prodána)
  • Preferovaná dividenda (vyplácí se jim preferovaný výnos z investice)
  • Obrácená účast (mohou být asymetricky vystaveni vzhůru nohám)
  • Opatření proti ředění (ochrana před dalším ředěním v budoucích kolech financování)

Protože výše uvedené vlastnosti akcií mají přírůstkovou hodnotu, upřednostňované akcie společností VC jsou cennější než běžné akcie. Společnost VC v podstatě získá nákup prioritních akcií za společnou cenu akcií, což zlepší její návratnost investic.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Průvodce modelováním DCF Bezplatný průvodce tréninkem modelu DCF Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti
  • Soukromý kapitál vs rizikový kapitál, Angel / Seed Investors Soukromý kapitál vs rizikový kapitál, Angel / Seed Investors Porovnejte soukromý kapitál vs rizikový kapitál proti Angel a seed investorům z hlediska rizika, fáze podnikání, velikosti a typu investice, metrik, řízení. Tato příručka poskytuje podrobné srovnání soukromých kapitálových vs rizikového kapitálu vs andělských a seed investorů. Je snadné zaměnit tři třídy investorů
  • Financování zárodků Financování zárodků Financování zárodků (také známé jako počáteční kapitál, počáteční kapitál nebo počáteční financování) je nejranější fází procesu získávání kapitálu startupu. Počáteční financování je druh kapitálového financování. Jinými slovy, investoři zavazují svůj kapitál výměnou za majetkový podíl ve společnosti.
  • Investice do rizikového kapitálu Investice do rizikového kapitálu Investice do rizikového kapitálu je druh soukromého kapitálového investování, které zahrnuje investice do podnikání, které vyžaduje kapitál. Podnikání často vyžaduje kapitál pro počáteční nastavení (nebo rozšíření). Investice do rizikového kapitálu lze uskutečnit ještě v dřívější fázi známé jako „fáze nápadu“.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found