Smíšený ekonomický systém - přehled, jak to funguje, klady a zápory

Smíšený ekonomický systém je definován jako ekonomický systém, který kombinuje prvky tržní ekonomiky a prvky plánované ekonomiky. Jde o syntézu socialismu a kapitalismu. Kapitalismus Kapitalismus je ekonomický systém, který umožňuje a podporuje soukromé vlastnictví podniků, které fungují za účelem vytváření zisku. Kapitalismus, známý také jako tržní systém, se vyznačuje soukromými právy na vlastnictví půdy, konkurenčními trhy, stabilním právním státem, svobodně fungujícími kapitálovými trhy, které obsahují jak soukromé podniky, tak veřejné podniky. Většina moderních ekonomik implementuje smíšený ekonomický systém.

Smíšený ekonomický systém

Smíšený ekonomický systém přináší výhody volných trhů a také vládní intervence. Existují však také obavy ohledně udržitelnosti Udržitelnost Udržitelnost je v zásadě schopnost zajistit potřeby současné generace s využitím dostupných zdrojů, aniž by to způsobilo budoucí generace a efektivitu smíšeného ekonomického systému.

souhrn

  • Smíšený ekonomický systém syntetizuje prvky tržní ekonomiky a prvky velitelské ekonomiky.
  • Ve smíšeném ekonomickém systému koexistují volné trhy s vládními zásahy a soukromé podniky s veřejnými podniky.
  • Mezi výhody smíšené ekonomiky patří efektivní výroba a alokace zdrojů, jakož i zlepšení sociálního zabezpečení.

Jak funguje smíšený ekonomický systém

Smíšený ekonomický systém přebírá charakteristiky tržní ekonomiky i plánované ekonomiky. V tržní ekonomice mohou soukromé podniky zakládat podniky a dosahovat zisků. Trh (nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určuje bod, ve kterém se nabídka a poptávka navzájem rovnají.) určuje ceny zboží a služeb, jakož i alokaci zdrojů.

V řízené ekonomice na druhé straně vláda reguluje trh nebo vlastní klíčová odvětví. Výroba a prodej zboží jsou stanoveny vládou. Kuba a Severní Korea jsou jedny z mála zemí s velitelskou ekonomikou.

Ve smíšeném ekonomickém systému existuje soukromý a veřejný sektor. Existuje určitá úroveň ekonomické svobody, aby soukromý sektor mohl rozhodovat o použití kapitálu a hledat zisky. Současně umožňuje vládě zasahovat do některých ekonomických činností a průmyslových odvětví. Poskytováním veřejných statků a výběrem daní může vláda vytvářet větší sociální blahobyt.

Spojené státy sledují smíšený ekonomický systém. Většině průmyslových odvětví v USA dominují soukromé podniky s určitou úrovní vládních intervencí, jako jsou zemědělské dotace a finanční předpisy.

Některá základní průmyslová odvětví, jako je národní obrana, veřejná doprava a doručování balíků, jsou částečně ve veřejném vlastnictví. Smíšený ekonomický systém je nejběžnějším a nejpraktičtějším systémem v moderní společnosti. Čistě řízená ekonomika nebo tržní ekonomika existuje pouze teoreticky.

Výhody smíšeného ekonomického systému

Kombinace vlastností tržní ekonomiky a velitelské ekonomiky přináší smíšený ekonomický systém výhody z obou stran

1. Efektivní alokace zdrojů

Zdroje jsou efektivně přidělovány tam, kde jsou v soukromém sektoru nejvíce potřebné. Proto lze lépe uspokojit potřeby zákazníků.

2. Pobídky pro inovace a efektivitu výroby

Na volném trhu s konkurencí jsou podniky, které mohou vyrábět efektivněji, odměňovány vyššími zisky. Společnosti jsou tak motivovány k alokaci kapitálu k dosažení inovace a efektivity výroby. Zákazníci mohou získat nejlepší hodnotu za to, za co zaplatili.

3. Vládní podpora

Veřejný sektor ve smíšené ekonomice zmírňuje nevýhody volného trhu. Soukromé společnosti mohou zanedbávat některá důležitá průmyslová odvětví nebo přinést sociální péči. Ve smíšené ekonomice může vládní intervence podporovat tato klíčová odvětví, jako je vzdělávání, obrana a letecký průmysl, prostřednictvím dotací nebo vlastnictví.

Vláda se také stará o méně konkurenceschopné společnosti a znevýhodněné jednotlivce. Například daň je účinným nástrojem ke snížení nerovnosti přerozdělováním příjmů. Vláda může také implementovat zdravotní péči, odchod do důchodu a další programy ke zlepšení blahobytu obecné společnosti.

Nevýhody smíšeného ekonomického systému

Je nezbytné určit, do jaké míry by měl volný trh a vládní intervence obsahovat smíšený ekonomický systém. Liší se mezi různými společnostmi v různých obdobích bez pevného standardu.

1. Nedostatek vládní podpory

Pokud bude ekonomice poskytnuto příliš mnoho svobody, nedostanou znevýhodněné skupiny dostatečnou podporu od vlády. Pokud ekonomika uvidí nadměrné vládní zásahy, budou podniky demotivovány k efektivní produkci. Pro smíšenou ekonomiku je zásadní najít rovnováhu.

2. Nepřípustný vliv soukromých podniků

Jelikož jsou soukromé podniky a vládní intervence kombinovány ve stejném systému, mohou se velké korporace snažit lobovat u vlády. Mohou ovlivňovat právní předpisy nebo činnosti, aby z toho měli prospěch.

Vládní intervence také vede k morálním rizikům Morální hazard Morální hazard se týká situace, která nastává, když má jedinec šanci využít výhody dohody nebo situace, s vědomím, že všechna rizika a. Soukromé podniky, zejména ty velké, mohou riskovat více, protože vědí, že jsou příliš velké na to, aby mohly selhat. Vláda je zachrání, pokud se dostanou do ekonomické krize.

Kritika smíšeného ekonomického systému

Existuje mnoho kritik proti smíšenému ekonomickému systému. Rakouská ekonomická škola zpochybňuje udržitelnost smíšené ekonomiky. Uvádí, že vládní intervence povede k nezamýšleným důsledkům, které vyžadují další intervenci.

Například regulace cen může způsobit nedostatek dodávek a vláda musí podniknout další kroky ke stimulaci výroby. Smíšená ekonomika je proto nestabilní a směřuje k socialismu.

Další kritika je od ekonomů Public Choice. Naznačují, že interakce trhů, tvůrců vládních politik a skupin hospodářských zájmů odvede politiku od veřejného zájmu. Zainteresované skupiny odeberou některé zdroje z výrobních činností a použijí je k ovlivňování hospodářské politiky pro své vlastní výhody.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Laissez-faire Laissez-faire Laissez-faire je francouzská fráze, která v překladu znamená „nechte nás na pokoji“. Odkazuje na politickou ideologii, která odmítá praxi vládních intervencí v ekonomice. Stát je dále považován za překážku hospodářského růstu a rozvoje.
  • Monetaristická teorie Monetaristická teorie Monetaristická teorie (také označovaná jako „monetarismus“) je základní makroekonomická teorie, která se zaměřuje na důležitost nabídky peněz jako klíčového
  • Neoklasická ekonomie Neoklasická ekonomie Neoklasická ekonomie je široký přístup, který vysvětluje výrobu, ceny, spotřebu zboží a služeb a rozdělení příjmů prostřednictvím
  • Socialismus vs. kapitalismus Socialismus vs. kapitalismus V ekonomice představují socialismus vs. kapitalismus protichůdné myšlenkové směry a jejich ústřední argumenty se dotýkají role vlády v ekonomice a ekonomické rovnosti mezi občany

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found