Redlining - definice, historie, právní důsledky a účinky

Ve Spojených státech a Kanadě je redlining diskriminační a neetickou praxí systematického popírání poskytování služeb, zejména finančních služeb, obyvatelům určitých čtvrtí nebo komunit spojených s určitou rasovou nebo etnickou skupinou. Odepření služeb lze dosáhnout přímo (např. Zákazem poskytování půjček určité rasové skupině) nebo nepřímo (např. Stanovením vyšších úrokových sazeb Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřeno jako procento jistiny. pro dlužníky z určité rasové skupiny).

RedliningObrázek 1. Redlining sousedství ve Filadelfii, 1937 (Zdroj: Wikimedia Commons)

Redlining je typicky spojován s odmítnutím poskytovat různé finanční služby, jako je bankovnictví Typy retailových bank Obecně řečeno, existují tři hlavní typy retailových bank. Jsou to komerční banky, družstevní záložny a některé investiční fondy, které nabízejí služby retailového bankovnictví. Všichni tři pracují na poskytování podobných bankovních služeb. Patří mezi ně běžné účty, spořicí účty, hypotéky, debetní karty, kreditní karty a osobní půjčky. nebo pojištění. Existují však i další příklady takových neetických praktik souvisejících s jinými službami, včetně zdravotní péče a maloobchodu.

Historie Redlining

Termín „redlining“ zavedl americký sociolog J. McKnight v 60. letech. Použitím tohoto výrazu McKnight popsal diskriminační praktiky bank, když byly investice v určitých čtvrtích zakázány pouze na základě demografických údajů. Demografické údaje Demografické údaje se vztahují k sociálně-ekonomickým charakteristikám populace, které podniky používají k identifikaci preferencí produktů a nákupního chování zákazníků. Díky vlastnostem cílového trhu si společnosti mohou vytvořit profil své zákaznické základny. oblasti.

McKnight ve své studii zjistil, že některé banky popíraly různé finanční služby (hypotéky Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytovaný hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na celé náklady na dům, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu., studentské půjčky, kreditní karty) lidem žijícím v oblastech převážně osídlených afroameričany.

Redlining a zákon

Díky diskriminační povaze nového postupu je tento postup nezákonný. Podniky mají ze zákona zakázáno odepírat služby zákazníkům na základě jejich rasy nebo etnického původu. Například zákon o spravedlivém bydlení ve Spojených státech chrání kupující a nájemce bytů před diskriminačními praktikami, které by mohly být použity prodejci nebo pronajímateli. Zákon o reinvesticích komunit navíc zakazuje veškeré nové postupy při poskytování úvěrů.

Účinky

Redlining nepříznivě ovlivňuje ekonomické i sociální podmínky v urbanizované oblasti. Tato praxe brání hospodářskému rozvoji v čtvrtích osídlených etnickými menšinami, protože paralyzuje trh s bydlením v postižených oblastech a omezuje příliv investic. Výsledkem je, že vyznačené oblasti jsou málo rozvinuté, zatímco jejich obyvatelé se stávají chudšími.

Kromě toho prosvětlování podporuje v postižených oblastech takzvanou kapucovou kulturu. Městské obyvatelstvo se stává segregovanějším, protože obyvatelé červených čtvrtí mají tendenci se spojovat a stavět se proti jiným komunitám, aby překonali škodlivý dopad této praxe. Výsledkem praxe nakonec bude destabilizace městské komunity.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Corporate Social Responsibility (CSR) Corporate Social Responsibility (CSR) Corporate Social Responsibility (CSR) odkazuje na strategie, které společnosti provádějí v rámci správy a řízení společností a které jsou navrženy tak, aby
  • Správa rozmanitosti Správa rozmanitosti Správa rozmanitosti podporuje větší začlenění zaměstnanců z různých prostředí do struktury organizace prostřednictvím politik a programů.
  • Morální nebezpečí Morální nebezpečí Morální nebezpečí se týká situace, která nastává, když má jedinec šanci využít výhody nebo situace s vědomím, že všechna rizika a
  • Screening Screening Screening odkazuje na strategii, která se používá v boji proti nepříznivému výběru filtrováním falešných informací a uchováním pouze pravdivých informací

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found