Poměr peněžních toků k dluhu - Jak posoudit schopnost krytí dluhu

Poměr peněžního toku k dluhu je poměr krytí, který porovnává peněžní tok, který podnik generuje, s jeho celkovým dluhem. Peněžní tok, který se nejčastěji používá k výpočtu poměru, je peněžní tok z provozu Provozní hotovostní tok Provozní peněžní tok (OCF) je množství hotovosti generované běžnou provozní činností podniku v konkrétním časovém období. Vzorec provozních peněžních toků je čistý příjem (tvoří spodní část výkazu zisku a ztráty), plus veškeré nepeněžní položky plus úpravy o změny pracovního kapitálu, i když použití nezatíženého volného peněžního toku Nevyvázaný volný hotovostní tok Nezvýšený volný hotovostní tok je teoretický údaj o peněžních tocích pro podnik za předpokladu, že společnost je zcela bez dluhů bez úrokových nákladů. je také schůdnou možností.

Některé podniky se mohou při výpočtu rozhodnout použít své číslo EBITDA. To se však nedoporučuje, protože EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací jsou zisky společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady bere v úvahu nové nákupy zásob, jejichž prodej může trvat dlouho a vygenerovat peněžní tok.

Peněžní tok k poměru dluhu

Jak vypočítat poměr peněžních toků k dluhu

Poměr se vypočítá tak, že se peněžní tok podniku z operací vydělí jeho celkovým dluhem:

Peněžní tok k poměru dluhu

Poměr peněžního toku k dluhu je vyjádřen v procentech, ale může být také vyjádřen v letech vydělením 1 poměrem. To by nám řeklo, za kolik let by podniku trvalo splatit celý svůj dluh. Současný dluh V rozvaze jsou aktuální dluhy dluhy splatné do jednoho roku (12 měsíců) nebo méně. Je uveden jako krátkodobý závazek a součást čistého pracovního kapitálu. Ne všechny společnosti mají aktuální řádkovou položku dluhu, ale ty, které ji výslovně používají pro půjčky se splatností kratší než jeden rok. kdyby to mělo věnovat všechny peněžní toky generované z operací splácení dluhu.

Je-li například poměr společnosti 20%, mohla by teoreticky splatit veškerý svůj nesplacený dluh za pět let.

1 děleno 0,2 = 5

Dalším způsobem uvažování o poměru peněžních toků k dluhu je to, že ukazuje, kolik podnikového dluhu by mohlo být splaceno za jeden rok, pokud by všechny peněžní toky byly věnovány splácení dluhu. V tomto příkladu bude odpověď 20%. Prakticky vzato je však nereálné představit si podnik, který věnuje 100% své provozní hotovosti na splácení dluhu.

Příklad

Předpokládejme, že společnost má celkové dluhy rovné 1,5 milionu USD. Její hotovostní tok z operací v minulém roce činil 350 000 USD. Poměr hotovosti a dluhu společnosti by se počítal takto:

350 000 $ ÷ 1 500 000 $ = 0,23 nebo 23%

Poměr 23% naznačuje, že by společnosti trvalo čtyři až pět let, než by splatila veškerý svůj dluh, za předpokladu stálých peněžních toků pro příštích pět let.

Vysoký poměr peněžního toku k dluhu naznačuje, že podnik má silnou finanční pozici a je schopen v případě potřeby urychlit splácení svého dluhu. Nízký poměr naopak znamená, že podnikání může být vystaveno většímu riziku, že nebude splácet úroky, a bude na srovnatelně slabší finanční úrovni.

Abychom definovali, co je „vysoký“ nebo „nízký“ poměr, musíme jej porovnat s poměrem ostatních společností ve stejném odvětví. Na poměr lze také historicky pohlížet, což naznačuje, jak se jeho schopnost krytí dluhu v průběhu času změnila.

Další úvahy

Při výpočtu poměru peněžního toku k dluhu analytici obvykle nepoužívají peněžní tok z financování nebo peněžní tok z investování. Pokud má podnik vysoce kapitálovou strukturu s pákovým efektem, je pravděpodobné, že podnik má spravedlivou částku dluhu ke splacení. Nemělo by smysl předpokládat, že podnik splácí svůj dluh pomocí svého dluhového kapitálu. Peněžní tok z financování se proto při výpočtu nepoužívá.

Peněžní tok z investiční činnosti se také při výpočtu poměru běžně nepoužívá, protože investiční aktivity nejsou součástí hlavních činností generujících hotovost podniku. Doporučuje se použít číslo peněžního toku, které lépe odpovídá každodenním činnostem firmy. Dvě dobré možnosti jsou peněžní toky z operací nebo nevyužitý volný peněžní tok.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Tato příručka popisuje, jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby. Nejprve projdeme krátký popis poměru pokrytí dluhové služby, proč je to důležité, a poté projdeme podrobná řešení několika příkladů výpočtů poměru pokrytí dluhové služby.
  • Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu je část dlouhodobého dluhu, která je splatná do jednoho roku. Dlouhodobý dluh má splatnost delší než jeden rok. Současná část dlouhodobého dluhu se liší od současného dluhu, což je dluh, který má být zcela splacen do jednoho roku.
  • Standardy IFRS Standardy IFRS Standardy IFRS jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se v účetní závěrce musí vykazovat transakce a jiné účetní události. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě
  • Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found