Poměr ceny k peněžnímu toku - přehled, vzorec a aplikace

Poměr cena / peněžní tok (označovaný také jako cena / peněžní tok nebo P / CF) je finanční násobek, který porovnává tržní hodnotu společnosti. Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota nesplacených akcií společnosti. . Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k zařazení společností do provozního peněžního toku (nebo ceny akcií společnosti za akcii do jejího provozního peněžního toku na akcii).

Poměr ceny k peněžnímu toku

Poměr ceny k peněžnímu toku v zásadě měří aktuální cenu akcií společnosti ve vztahu k množství hotovosti generované společností. Násobek ceny a peněžních toků se primárně používá ve srovnatelné analytické metodě oceňování akcií Metody oceňování Při oceňování společnosti jako fungujícího podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích.

Vzorec poměru ceny k peněžnímu toku

Z definice zahrnuje poměr ceny a peněžních toků dvě metody výpočtu. Nejprve lze násobek vypočítat pomocí tržní kapitalizace společnosti. V takovém případě je vzorec ceny a peněžního toku následující:

Poměr ceny k peněžnímu toku - vzorec

Poměr lze také vypočítat na bázi na akcii. Vzorec poměru cena / peněžní tok na bázi na akcii je:

Vzorec na akcii

Aplikace poměru ceny k peněžnímu toku

Podobně jako u jiných násobků používaných při oceňování akcií je použití poměru cena / peněžní tok vhodné pouze v určitých případech. Například použití provozního peněžního toku Provozní peněžní tok Provozní peněžní tok (OCF) je částka hotovosti generovaná běžnými provozními činnostmi podniku v konkrétním časovém období. Vzorec provozních peněžních toků je čistý příjem (tvoří spodní část výkazu zisku a ztráty) plus veškeré nepeněžní položky a úpravy o změny pracovního kapitálu v poměru P / CF činí tento poměr perfektní volbou pro ocenění akcií společností s velkými nepeněžními výdaji (např. odpisy). V určitých scénářích nejsou společnosti s kladnými peněžními toky ziskové kvůli velkým nepeněžním výdajům. Poměr P / CF umožňuje analytikům a investorům přijít s méně zkresleným obrazem o finanční situaci společnosti.

Ačkoli neexistuje shoda ohledně optimálních úrovní pro poměr P / CF, je obecně přijímáno, že nízký násobek naznačuje, že akcie jsou podhodnoceny. Vysoké poměry P / CF jsou běžné pro společnosti v jejich raných fázích vývoje, kdy je cena akcií většinou oceňována na základě jejich budoucích růstových vyhlídek, zatímco je generováno malé množství hotovosti.

Obecně se na tento násobek pohlíží jako na lepší možnost, kterou lze použít při oceňování akcií ve vztahu k poměru cena / zisk (P / E) Poměr ceny a zisku Poměr ceny a zisku (P / E) je vztah mezi společností cena akcií a zisk na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) výnosů. Jednou z hlavních výhod poměru P / CF oproti poměru P / E je, že s peněžními toky společnosti nelze manipulovat tak snadno jako s jejími výdělky.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) je klíčovou metrikou používanou k určení podílu běžného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie
  • Poměr trhů a knih Poměr trhů a knih Poměr trhů k knihám nebo poměr cena / kniha se používá k porovnání aktuální tržní hodnoty nebo ceny podniku s jeho účetní hodnotou vlastního kapitálu v rozvaze. Tržní hodnota je aktuální cena akcií krát všechny nesplacené akcie, čistá účetní hodnota je všechna aktiva mínus všechny závazky. Poměr nám říká, kolik
  • Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (označovaný také jako výkaz peněžních toků) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují hotovost vygenerovanou a vynaloženou během určitého časového období (např. Měsíc, čtvrtletí nebo rok). Výkaz peněžních toků funguje jako most mezi výkazem zisku a ztráty a rozvahou
  • Glosář poměrů finanční analýzy Glosář poměrů finanční analýzy Glosář pojmů a definic pojmů běžných poměrů finanční analýzy. Je důležité porozumět těmto důležitým pojmům.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found