Tržní hodnota vs. účetní hodnota - přehled, podobnosti a rozdíly

V tomto článku budeme diskutovat o tržní hodnotě oproti účetní hodnotě a určíme klíčové podobnosti a rozdíly mezi nimi. Tržní hodnota a účetní hodnota jsou základními pojmy v účetnictví a financích. Představují různé aspekty hodnoty aktiva.

Tržní hodnota vs. účetní hodnota

Tržní hodnota je cena aktuálně placená nebo nabízená za aktivum na tržišti. Tržní hodnota aktiva je v podstatě kvantifikovaným odrazem vnímání hodnoty aktiva trhem.

Na druhou stranu je účetní hodnota pojmem souvisejícím s hodnotou aktiva tak, jak je vykázána společností v její rozvaze. Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál. Účetní hodnota se rovná původní pořizovací ceně aktiva upraveného o jakékoli následné změny, včetně odpisů, amortizace Amortizace Amortizace se týká aktu splácení dluhu prostřednictvím plánovaných, předem stanovených menších plateb. Téměř ve všech oblastech, kde je termín amortizace použitelný, jsou tyto platby prováděny ve formě jistiny a úroků. Termín také úzce souvisí s konceptem amortizace. nebo znehodnocení.

Co je tržní hodnota?

Tržní hodnota je aktuální převládající cena aktiva na tržišti.

Na rozdíl od stabilnější účetní hodnoty, která se zřídka upravuje, je tržní hodnota vysoce dynamická. Například tržní hodnota veřejně obchodované společnosti může kolísat každou sekundu kvůli kolísání její ceny akcií.

Tržní hodnotu lze snadno určit u vysoce likvidních aktiv, jako jsou akcie nebo futures futures kontrakt futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. . Finanční aktiva se obvykle obchodují na centralizovaných burzách a jejich ceny lze snadno zjistit.

Stanovení tržní hodnoty nelikvidních aktiv je však náročný proces. Absence stálé sítě kupujících a prodávajících, jakož i složitost některých podkladových aktiv (přemýšlejte o nemovitostech nebo uměleckých dílech), vyžaduje časově náročný proces k určení přiměřené tržní hodnoty.

Termín „tržní hodnota“ se někdy používá jako synonymum pro „tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností “veřejně obchodované společnosti.

Co je účetní hodnota?

Účetní hodnota (známá také jako účetní hodnota nebo čistá hodnota aktiv) je hodnota aktiva zaznamenaná v rozvaze společnosti. Účetní hodnota se v zásadě určuje jako původní cena zaplacená za pořízení aktiva upravená o případné odpisy, amortizaci nebo znehodnocení související s aktivem.

Ze základních účetních zásad můžeme odvodit, že účetní hodnota určuje hodnotu vlastního kapitálu společnosti. V tomto smyslu mluvíme o hodnotě vlastního kapitálu, kterou by akcionáři měli obdržet v případě likvidace společnosti.

Účetní hodnota se navíc často používá k určení, zda je aktivum podhodnocené nebo předražené. Lze jej určit zjištěním rozdílu mezi účetní a tržní hodnotou aktiva.

Jednou z klíčových aplikací rozdílu mezi účetní hodnotou aktiva a tržními hodnotami je například ocenění společnosti. Pokud účetní hodnota společnosti převyšuje její tržní hodnotu, může to být indikátor ztráty důvěry investorů ve společnost. Může to být důsledek obchodních problémů společnosti, špatných ekonomických podmínek nebo jednoduše investoři chybně podhodnocující společnost. Alternativně, pokud tržní hodnota společnosti převyšuje její účetní hodnotu, je to indikátor víry investorů v její růstový potenciál.

Pokud společnost v minulosti koupila aktivum, které výrazně zvýšilo hodnotu, může dojít k významné odchylce mezi tržní hodnotou a účetní hodnotou.

Dodatečné zdroje

Doufáme, že vás bavilo číst finanční vysvětlení tržní a účetní hodnoty. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně .

  • Účetní hodnota vs reálná hodnota Účetní hodnota vs reálná hodnota V účetnictví a financích je důležité porozumět rozdílům mezi účetní hodnotou a reálnou hodnotou. Oba pojmy se používají při oceňování
  • Upravená účetní hodnota Upravená účetní hodnota Upravená účetní hodnota je jednou z několika metod oceňování, které používají analytici a investoři k přiřazení hodnoty společnosti. Upravená metoda účetní hodnoty
  • Soukromá vs veřejná společnost Soukromá vs veřejná společnost Hlavní rozdíl mezi soukromou a veřejnou společností spočívá v tom, že s akciemi veřejné společnosti se obchoduje na burze cenných papírů, zatímco s akciemi soukromé společnosti nikoli.
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found