Financování pohledávek - přehled, typy, faktory

Financování pohledávek je prostředek krátkodobého financování, z něhož může podnik čerpat ze svých pohledávek. Je velmi užitečné, pokud existuje časový nesoulad mezi přílivem a odlivem hotovosti podniku. Financování AR může mít různé formy, ale tři hlavní typy jsou:

  • Pohledávky z půjček
  • Faktoring pohledávek Faktoring pohledávek factoring, také známý jako factoring, je finanční transakce, při které společnost prodává své pohledávky finanční společnosti, která se specializuje na nákup pohledávek (tzv. Faktorů) se slevou. Faktoring pohledávek je také známý jako factoring faktur nebo financování pohledávek
  • Cenné papíry zajištěné aktivy

Financování pohledávek

Účty přijatelné půjčky

Půjčky na pohledávky z pohledávek jsou zdrojem krátkodobého financování, kdy dlužník může své pohledávky z účtů použít jako zajištění k získání finančních prostředků z banky. Banka by obvykle půjčila zlomek - např. 80% - nominální hodnoty pohledávek. Podíl se liší v závislosti na kvalitě pohledávek - čím kvalitnější, tím vyšší podíl.

Dlužník stále vlastní pohledávky a je odpovědný za inkaso od svých dlužníků. Podnik by měl používat půjčky AR pouze v případě, že udržuje dobrý vztah se svými dlužníky a je si jistý splátkami. V opačném případě existuje šance, že by se mezi banku a dlužníka mohlo vtesnat podnikání.

Účty pohledávek

Factoring

Faktoring je nejběžnější formou financování pohledávek pro menší podniky. V rámci factoringového přístupu dlužník prodává své pohledávky factoringové instituci. Pohledávky se prodávají se slevou, přičemž sleva závisí na kvalitě pohledávek.

Jelikož se jedná o přímý prodej pohledávek, dlužník již není odpovědný za proces vymáhání a částky inkasuje factoringová organizace. Faktoring může být drahý, protože vedle úrokových nákladů obvykle zahrnuje několik poplatků. Úrokové náklady Úrokové náklady vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Rozvrh by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením. Pokud si podnik přeje udržovat dobré vztahy se svými dlužníky, měl by používat factoring střídmě.

Factoring

Cenné papíry zajištěné aktivy

Cenné papíry zajištěné aktivy (ABS) jsou formou financování, která je k dispozici větším organizacím. ABS je nástroj s pevným výnosem, který provádí výplaty kupónů svým investorům odvozováním peněžních toků ze skupiny podkladových aktiv. Nejběžnějším příkladem jsou cenné papíry zajištěné hypotékou, které jako podkladová aktiva používají hypotéky.

Velká společnost může sekuritizovat některé nebo všechny své pohledávky ve speciálním subjektu (SPV) Special Purpose Vehicle (SPV) Special Purpose Vehicle / Entity (SPV / SPE) je samostatný subjekt vytvořený pro konkrétní a úzký cíl, a to je vedena podrozvahově. SPV je; nástroj drží pohledávky, inkasuje platby a předává je investorům.

Na druhou stranu půjčující společnost získává peníze od investorů prostřednictvím SPV. Stejně jako v případě AR půjček a factoringu závisí rating ABS na kvalitě a diverzifikaci pohledávek.

Cenné papíry zajištěné aktivy

Faktory ovlivňující kvalitu pohledávek

Jak bylo diskutováno v předchozích částech, kvalita pohledávek je klíčová při rozhodování o financování. Níže uvádíme několik klíčových faktorů, které rozhodují o kvalitě koše pohledávek:

1. Úvěruschopnost dlužníka

Úvěrová kvalita dlužníka je zásadní, protože v konečném důsledku provádí platbu dlužník. Dlužník se špatným úvěrovým hodnocením Úvěrový rating Úvěrový rating je názor konkrétní úvěrové agentury, pokud jde o schopnost a ochotu účetní jednotky (vládní, obchodní nebo fyzické osoby) plnit své finanční závazky úplně a ve stanovených lhůtách splatnosti. . Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka. snižuje kvalitu koše a zvyšuje náklady na vypůjčení z hlediska úroku nebo snížení zapůjčené částky.

2. Doba trvání pohledávek

Doba nebo věk pohledávek je počet dní, po které jsou nesplaceny. Dlouhodobé pohledávky se považují za méně kvalitní, protože pravděpodobnost jejich zaplacení klesá.

Typicky, pokud je pohledávka nesplacená déle než 90 dní, považuje se to za výchozí. Čím kratší je doba trvání koše, tím nižší jsou náklady na financování.

3. Odvětví původního účtu

Odvětví, do kterého původní dlužník patří, je důležité, protože makro trendy v tomto odvětví ovlivňují schopnost dlužníka dostát svým závazkům. Je to také důležité, protože finanční instituce mohou chtít omezit svou expozici vůči určitým průmyslovým odvětvím.

4. Kvalita dokumentace

Kvalita dokumentace spojená s účtem je také velmi důležitá, protože lepší kvalita dokumentace zajišťuje jasnost smluv. Poskytuje také základ pro právní postih v případě selhání. Dobrá a jasná dokumentace tak zlepšuje kvalitu koše pohledávek.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Financování majetku Financování majetku Financování majetku je druh výpůjčky související s aktivy společnosti. V oblasti financování aktiv využívá společnost své stávající zásoby, pohledávky,
  • Školení dokumentace komerčního úvěru Školení dokumentace komerčního úvěru Školení dokumentace komerčního úvěru je formální školení poskytované finančním institucím a úvěrovým profesionálům, kteří se podílejí na komerčním půjčování
  • Asset-Backed Commercial Paper (ABCP) Asset-Backed Commercial Paper (ABCP) Asset-Backed Commercial Paper (ABCP) Asset-Backed Commercial Paper (ABCP) je typ komerčního papíru krytého aktivy (ABCP). Obchodní papír je krátkodobý peněžní
  • Kvalita pohledávek Kvalita účtů Pohledávky Kvalita pohledávek je pravděpodobnost, že budou inkasovány peněžní toky, které společnosti dluží ve formě pohledávek

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found