Plovoucí úroková sazba - co potřebujete vědět o variabilních sazbách

Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Jedná se o opak pevné úrokové sazby, kde úroková sazba zůstává konstantní po celou dobu životnosti dluhu. Úvěry, jako jsou hypotéky na bydlení, Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) je dluhový cenný papír, který je zajištěn hypotékou nebo inkasem hypotéky. MBS je cenný papír krytý aktivy, který se obchoduje na sekundárním trhu a který umožňuje investorům profitovat z hypotečního obchodu a lze je získat jak za fixní úrokové sazby, tak za pohyblivé úrokové sazby, které se pravidelně upravují podle tržních podmínek úrokových sazeb.

Plovoucí úroková sazba

Rozdělení pohyblivé úrokové sazby

Změna úrokové sazby u půjčky s pohyblivou úrokovou sazbou je obvykle založena na referenční nebo „referenční“ sazbě, která je mimo jakoukoli kontrolu ze strany zúčastněných stran smlouvy. Referenční sazba je obvykle uznávaná srovnávací úroková sazba, například základní sazba základní sazby. Termín „základní sazba“ (také známý jako základní sazba půjčky nebo základní úroková sazba) označuje úrokovou sazbu, kterou velké komerční banky účtují za půjčky a produkty v držení jejich zákazníků s nejvyšším úvěrovým hodnocením. , což je nejnižší sazba, kterou komerční banky účtují svým nejdůvěryhodnějším zákazníkům za půjčky (obvykle velké společnosti nebo jednotlivci s vysokým čistým jměním).

Dluh s pohyblivou úrokovou sazbou často stojí méně než dluh s pevnou úrokovou sazbou, v závislosti na výnosové křivce. Jako náhradu za nižší náklady s pevnou sazbou musí dlužníci nést vyšší riziko úrokové sazby. Úrokové riziko u dluhopisů označuje riziko růstu sazeb v budoucnu. Když je výnosová křivka obrácená, pak náklady na dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou výnos, který společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění. s pohyblivými úrokovými sazbami může být ve skutečnosti vyšší než dluh s pevnou sazbou. Invertovaná výnosová křivka je však spíše výjimkou než normou.

Plovoucí úrokové sazby budou pravděpodobně levnější výpůjčkou v případě dlouhodobého úvěru, jako je hypotéka na 30 let, protože věřitelé požadují vyšší fixní úrokové sazby u dlouhodobějších úvěrů kvůli neschopnosti přesně předpovědět ekonomické podmínky tak dlouhé časové období. Existuje obecný předpoklad, že úrokové sazby v průběhu času porostou - nebo se zvýší -

Někdy je pohyblivá úroková sazba nabízena s dalšími speciálními funkcemi, jako jsou limity maximální úrokové sazby, které lze účtovat, nebo limity maximální částky, o kterou lze úrokovou sazbu zvýšit z jednoho nastavovacího období do dalšího. Tyto vlastnosti se většinou vyskytují v hypotečních úvěrech. Taková kvalifikační doložka ve smlouvě o půjčce má především chránit dlužníka před tím, aby úroková sazba náhle vzrostla na prohibitivní úroveň, která by pravděpodobně způsobila, že dlužník selhal.

Graf s pohyblivou úrokovou sazbou - variabilní sazby TED, LIBOR, T-billZdroj: wikimedia.org

Použití pohyblivé úrokové sazby

Variabilní úroková sazba má mnoho využití. Mezi nejběžnější příklady patří:

  • Pohyblivé úrokové sazby se nejčastěji používají u hypotečních úvěrů. Efektivní roční úroková sazba referenční sazby Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, následuje efektivní nebo index, přičemž plovoucí sazba se vypočítá například jako „základní sazba plus 1%“.
  • Společnosti vydávající kreditní karty mohou také nabízet pohyblivé úrokové sazby. Plovoucí úroková sazba účtovaná bankou je opět obvykle základní sazbou plus určitým rozpětím.
  • Půjčky s pohyblivou úrokovou sazbou jsou v bankovním sektoru běžné pro velké korporátní zákazníky. O celkové sazbě zaplacené zákazníkem se rozhodne přidáním (nebo ve vzácných případech odečtením) rozpětí nebo marže k zadané základní sazbě.

Referenční sazba

Změny pohyblivé úrokové sazby vycházejí z referenční sazby. Dvě z nejběžnějších referenčních sazeb používaných s půjčkami s pohyblivým úrokem jsou primární sazba v USA a v Evropě London Interbank Offered Rate (LIBOR). Plovoucí sazba se bude rovnat základní sazbě plus rozpětí nebo marže.

Například úrok z dluhu může být oceněn na šestiměsíční LIBOR + 2%. To jednoduše znamená, že na konci každých šesti měsíců bude sazba pro následující období rozhodnuta na základě LIBOR v daném okamžiku plus 2% rozpětí. Plovoucí úrokové sazby lze upravovat čtvrtletně, pololetně nebo ročně.

Výhody pohyblivé úrokové sazby

Výhody variabilní úrokové sazby jsou následující:

  • Plovoucí úrokové sazby jsou obecně nižší ve srovnání s pevnými úrokovými sazbami, což pomáhá snižovat celkové náklady půjčky pro dlužníka.
  • Vždy existuje šance na neočekávané zisky. S vyšším rizikem přichází také vyhlídka na budoucí zisky. Dlužník bude mít výhodu, pokud úrokové sazby poklesnou, protože plovoucí sazba z jeho půjčky klesne. Věřitel bude mít další zisk, pokud úrokové sazby vzrostou, protože pak může zvýšit plovoucí sazbu účtovanou dlužníkovi.

Nevýhody

Potenciální nevýhody půjčky s variabilní úrokovou sazbou jsou následující:

  • Úroková sazba do značné míry závisí na tržních situacích, které se mohou ukázat jako dynamické a nepředvídatelné. Úroková sazba se tedy může zvýšit do bodu, kdy bude obtížné splácet půjčku.
  • Nepředvídatelnost změn úrokových sazeb dlužníkovi ztěžuje sestavování rozpočtu. Také věřiteli ztěžuje přesnou předpověď budoucích peněžních toků.
  • V době nepříznivých tržních podmínek se finanční instituce snaží hrát na jistotu tím, že zatíží zákazníky. Budou účtovat vysoké pojistné nad srovnávací sazbu, což v konečném důsledku ovlivní kapsy dlužníků.

souhrn

Úrokové sazby jsou některé z nejvlivnějších složek ekonomiky. Pomáhají při formování každodenních rozhodnutí jednotlivců a společností, například při určování, zda je vhodná doba na koupi domu, půjčku nebo úsporu peněz. Úroveň úrokových sazeb je nepřímo úměrná úrovni výpůjček, což zase ovlivňuje ekonomickou expanzi. Úrokové sazby ovlivňují ceny akcií, trhy dluhopisů a obchodování s deriváty.

Související zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu stanoví veškerý dluh, který má podnik v harmonogramu, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů
  • Náklady na dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou návratnost, kterou společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění.
  • Splatné úroky Splatné úroky Splatný úrok je účet pasiv uvedený v rozvaze společnosti, který představuje částku úrokových nákladů, které vznikly k dnešnímu dni, ale které nebyly k datu v rozvaze zaplaceny. Představuje částku úroku, který je v současné době dlužen věřitelům, a je obvykle běžným závazkem
  • Příručky pro obchodování a investování s fixním příjmem Finance jsou navrženy jako zdroje pro samostudium, aby se naučily obchodovat svým vlastním tempem. Projděte si stovky článků o obchodování, investování a důležitých tématech, které finanční analytici mají vědět. Zjistěte více o třídách aktiv, cenách dluhopisů, riziku a výnosu, akciích a akciových trzích, ETF, hybnosti, technickém

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found