Poměr dluhu k HDP - přehled, vzorec, příklad a způsob interpretace

Poměr dluhu k HDP, běžně používaný v ekonomii, je poměr dluhu země k jejímu hrubému domácímu produktu (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země a ukazatel její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. . Vyjádřeno v procentech, tento poměr se používá k posouzení schopnosti země splácet svůj dluh. Jinými slovy, poměr dluhu k HDP srovnává veřejný dluh země. Dluhová kapacita Dluhová kapacita se týká celkové výše dluhu, který může podnik vzniknout a splácet podle podmínek dohody o dluhu. k jeho roční ekonomické produkci.

Poměr dluhu k HDP

Vzorec poměru dluhu k HDP

Vzorec pro výpočet poměru je následující:

Poměr dluhu k HDP

Kde:

  • Dluh je kumulativní částka vládního dluhu země
  • Hrubý domácí produkt je celková hodnota vyrobeného zboží a služeb vyrobených za daný rok

Příklad poměru dluhu k HDP

Zvažte čtyři hypotetické země s odpovídajícím národním dluhem a hrubým domácím produktem pro rok 2020:

Poměr dluhu k HDP - příklad

Dluh k HDP lze vypočítat pro každou zemi podle výše uvedeného vzorce. Poměr pro každou zemi je následující:

  • Země A: $ 20 / $ 10 = 200,00%
  • Země B: $ 5 / $ 7 = 71,43%
  • Země C: $ 125 / $ 180 = 69,44%
  • Země D: $ 7 / $ 3 = 233,33%

Z výpočtu poměru dluhu k HDP můžeme vidět, že země A a země D vykazují nejvyšší poměry. Čím vyšší je poměr, tím méně je pravděpodobné, že země bude schopna splácet svůj dluh. To zase může způsobit selhání země a způsobit finanční paniku Bankovní běh Bankovní běh nastane, když zákazníci vyberou všechny své peníze současně ze svých vkladových účtů u bankovní instituce ze strachu, že banka na domácím i mezinárodním trhu.

Interpretace poměru dluhu k HDP

Vysoký poměr dluhu k HDP je pro zemi nežádoucí, protože vyšší poměr naznačuje vyšší riziko selhání. Ve studii provedené Světovou bankou může poměr, který po delší dobu přesahuje 77%, mít nepříznivý dopad na ekonomický růst. Bylo naznačeno, že každý další procentní bod dluhu nad touto úrovní snížil roční reálný růst o 1,7%. Pro srovnání byl poměr dluhu USA k HDP v roce 2017 105,40%. Pokud je tedy poměr vysoký (> 80%), je pravděpodobné, že určitá země zpomalí ekonomický růst.

Poměr dluhu k HDP je běžně nepochopený, protože mnozí si myslí, že poměr přesahující 100% naznačuje bankrot. Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splatit své nesplacené dluhy věřitelům. nebo platební neschopnost země. Jak je uvedeno níže, Japonsko je zemí s poměrem více než 200% po více než deset let bez známek neplnění. Poměr proto nenabízí silné informace o pravděpodobnosti selhání země.

Poměr japonského dluhu k HDP

Jak je uvedeno výše, vysoký poměr dluhu k HDP je nežádoucí. Vysoký poměr je však přijatelný, pokud je země schopna platit úroky ze svého dluhu bez refinancování nebo nepříznivého ovlivnění jejího ekonomického růstu.

Například poměr japonského dluhu k HDP činil v roce 2017 253% (vyšší než 177% v Řecku v roce 2017). Přestože je poměr Japonska ve srovnání s ostatními zeměmi výrazně vyšší, analytici považují riziko selhání země za extrémně nízké. Japonsko je schopné udržet se a zůstat na hladině navzdory ohromujícímu poměru vzhledem k tomu, že většinu japonských vládních dluhopisů drží občané země, což vede k extrémně nízkým úrokovým sazbám.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Kontrola kapitálu Kontrola kapitálu Řízení kapitálu jsou opatření přijatá vládou nebo centrální bankou ekonomiky k regulaci odlivu a přílivu zahraničního kapitálu v zemi. Přijatá opatření mohou mít formu daní, cel, omezení objemu nebo přímé legislativy.
  • Fiskální politika Fiskální politika Fiskální politika se týká rozpočtové politiky vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky.
  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Normativní ekonomie Normativní ekonomie Normativní ekonomie je myšlenkový směr, který věří, že ekonomie jako předmět by měla předávat prohlášení o hodnotě, úsudky a názory na hospodářské politiky, prohlášení a projekty. Vyhodnocuje situace a výsledky ekonomického chování jako morálně dobré nebo špatné.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found