Společný trh - přehled, požadavky, náklady a výhody

Společný trh je formální dohoda, kdy se vytvoří skupina mezi několika zeměmi, ve kterých každá členská země přijme společný vnější tarif Tarif Tarif je forma daně uvalené na dovážené zboží nebo služby. Tarify jsou běžným prvkem mezinárodního obchodování. Primární cíle uložení. Na společném trhu země rovněž umožňují volný obchod a volný pohyb pracovních sil a kapitálu mezi členy skupiny. Cílem tohoto obchodního ujednání je poskytnout zlepšené ekonomické výhody všem členům společného trhu.

Běžný obchod

Nejznámějším příkladem společného trhu je evropský společný trh, jehož cílem je zajistit volný pohyb zboží, kapitálu, služeb a pracovních sil v rámci Evropské unie. Hospodářská unie Hospodářská unie je jedním z různých typů obchodních bloků. Odkazuje na dohodu mezi zeměmi, která umožňuje výrobkům, službám a pracovníkům volně překračovat hranice. Unie je zaměřena na odstranění vnitřních obchodních překážek mezi členskými zeměmi s cílem ekonomicky prospět všem členským zemím. .

Podmínky, které musí být definovány jako společný trh

Aby mohl být definován jako společný trh, musí být splněny následující podmínky:

  1. Cla, kvóty a všechny překážky týkající se dovozu a vývozu zboží a služeb mezi členy společného trhu jsou odstraněny.
  2. Společná obchodní omezení, jako jsou cla v jiných zemích, přijímají všichni členové společného trhu.
  3. Výrobní faktory, jako je práce a kapitál, se mohou volně pohybovat bez omezení mezi členskými zeměmi.

Pokud není splněna jedna z podmínek, výsledný trh není společným trhem. Pokud se například výrobní faktory, jako je pracovní síla a kapitál, nemohou volně pohybovat bez omezení mezi členskými zeměmi, pak by se ujednání definovalo jako celní unie Celní unie Celní unie je dohoda mezi dvěma nebo více sousedními zeměmi o odstranění obchodní překážky, snížení nebo zrušení cel a odstranění kvót. Takové odbory byly definovány Všeobecnou dohodou o clech a obchodu (GATT) a jsou třetí fází ekonomické integrace. .

Výhody společného trhu

1. Volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu

Kromě odstranění cel mezi členskými zeměmi patří mezi klíčové výhody společného trhu volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu. Společný trh je proto často považován za „jednotný trh“, protože umožňuje volný pohyb výrobních faktorů bez překážek vytvořených národními hranicemi.

2. Efektivita výroby

Pro ekonomiku umožňuje společný trh efektivitu mezi členy - efektivnější alokace výrobních faktorů, což vede k silnějšímu ekonomickému růstu. Jak se trh stává efektivnějším, neefektivní společnosti nakonec zavírají kvůli tvrdší konkurenci.

Společnosti, které zůstávají typicky těžit z úspor z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se týkají nákladové výhody, které má firma, když zvyšuje svou úroveň produkce. Výhoda vzniká v důsledku inverzního vztahu mezi fixními náklady na jednotku a vyrobeným množstvím. . Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce a vyšší ziskovost a více inovovat, aby konkurovaly v intenzivněji konkurenčním prostředí.

Náklady na společný trh

1. Méně konkurenceschopné země mohou trpět

Přechod na společný trh má několik nevýhod. Společnosti, které byly dříve vládou chráněny a dotovány, se mohou snažit zůstat na hladině v konkurenceschopnějším prostředí. Migrace výrobních faktorů do jiných zemí může bránit ekonomickému růstu země, z níž odcházejí, a vést tam ke zvýšení nezaměstnanosti.

2. Obchodní přesměrování

K odklonu obchodu dochází, když jsou efektivní nečlenové vytlačeni ze společného trhu. Kromě toho může země vykazovat snížené mzdy, pokud čelí přílivu migrace výrobních faktorů, kde nabídka převyšuje poptávku.

Příklad ze skutečného světa

V červenci 2010 vytvořil keňský prezident Mwai Kibaki východoafrický společný trh, aby urychlil hospodářský růst a rozvoj v regionu. Zřízení společného trhu ve východní Africe bylo rozšířením stávající celní unie, která byla vytvořena v roce 2005 a byla složena ze šesti zemí východní Afriky: Burundi, Keňa, Rwanda, Jižní Súdán, Tanzanie a Uganda.

EACM byl založen, aby poskytoval „čtyři svobody“ s cílem posílit ekonomiku regionu a zvýšit produktivitu. Čtyři svobody jsou:

  1. Volný pohyb zboží
  2. Volný pohyb pracovních sil
  3. Volný pohyb služeb
  4. Volný pohyb kapitálu

Po vytvoření EACM v roce 2010 byl v roce 2013 podepsán protokol podrobně popisující plán další integrace členských zemí prostřednictvím měnové unie. Nedávno, v roce 2018, byl vytvořen výbor, který má začít připravovat regionální ústavu.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Bilaterální dohoda Bilaterální dohoda
  • Hospodářská unie Hospodářská unie Hospodářská unie je jedním z různých typů obchodních bloků. Odkazuje na dohodu mezi zeměmi, která umožňuje výrobkům, službám a pracovníkům volně překračovat hranice. Unie je zaměřena na odstranění vnitřních obchodních překážek mezi členskými zeměmi s cílem ekonomicky prospět všem členským zemím.
  • Zóna volného obchodu Zóna volného obchodu (FTA) označuje konkrétní region, kde skupina zemí v uvedeném regionu podepisuje dohodu, která utěsňuje jejich hospodářskou spolupráci. Hlavním cílem dohody o volném obchodu je odstranění překážek v obchodování, zejména celních a dovozních kvót, a podpora volného obchodu se zbožím.
  • Regionální obchodní dohody Regionální obchodní dohody Regionální obchodní dohody odkazují na smlouvu podepsanou dvěma nebo více zeměmi za účelem podpory volného pohybu zboží a služeb přes hranice jejích členů. Dohoda přichází s vnitřními pravidly, kterými se členské země řídí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found