Harmonogram dluhu - načasování splácení, úroků a zůstatků dluhů

Dluhový rozvrh stanoví na základě jeho splatnosti veškerý dluh, který má podnik v rozvrhu. To je obvykle používáno podniky k vytvoření analýzy peněžních toků. Jak je znázorněno na obrázku níže, úrokové náklady v plánu dluhů plynou do výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. , konečný zůstatek dluhu plyne do rozvahy Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál a splátky jistiny plynou z výkazu peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (oficiálně nazývaný Výkaz peněžních toků) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování. (finanční činnosti).

Plán dluhu je jedním z podpůrných plánů, který spojuje tři finanční výkazy. Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě

Rozpis dluhů v aplikaci Excel

Výše úrokového nákladu (řádek 258) plyne do výkazu zisku a ztráty jako úrokový náklad. Konečný zůstatek (řádek 256) plyne do rozvahy jako celková hodnota dluhu v položce závazky. V tomto příkladu jsou úrokové náklady založeny na pevné úrokové sazbě vynásobené průměrným zůstatkem dluhu za dané období (otevření plus uzavření, děleno dvěma). Výše uvedený příklad je z finančního kurzu LBO Financial Modeling Course.

Součásti splátkového kalendáře ve finančním modelu

Při vytváření finančního modelu Co je finanční model? Finanční model je reprezentací minulých a budoucích výsledků společnosti na základě jejích aktiv a operací. Zjistěte: co je finanční model? , analytik bude téměř vždy muset vytvořit podpůrný plán v aplikaci Excel, který stanoví dluh a úroky.

Součásti tohoto plánu zahrnují:

  • Počáteční zůstatek (začátek období)
  • Splátky (snížení)
  • Remízy (zvýšení)
  • Úrokový náklad
  • Konečný zůstatek (konec období)

Výše uvedené položky umožňují sledovat dluh až do splatnosti. Konečný zůstatek z plánu plyne zpět k rozvaze Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál a úrokové náklady plynou do výkazu zisku a ztráty Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady.

Druhy dluhů uvedené v rozpisu dluhů

Chcete-li sestavit plán dluhu, musí analytici uvést seznam všech dluhů, které podnik v současnosti splácí. Mezi typy dluhu patří:

  1. Půjčky
  2. Pronájem
  3. Vazby
  4. Dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou nezajištěný dluh nebo dluhopisy, které splácejí určitou částku peněz plus úroky držitelům dluhopisů při splatnosti. Dluhopis je dlouhodobý dluhový nástroj vydávaný korporacemi a vládami k zajištění čerstvých fondů nebo kapitálu. Kupóny nebo úrokové sazby jsou nabízeny jako kompenzace věřiteli.

Faktory, které je třeba vzít v úvahu při sestavování splátkového kalendáře

Než se společnost zaváže půjčit peníze, musí pečlivě zvážit její schopnost splácet dluh a skutečné náklady dluhu. Zde je seznam faktorů, které musí společnost vzít v úvahu:

  1. Splatnost dluhu - většina dluhů se amortizuje a splácí měsíčně. Čím delší je splatnost dluhu, tím nižší je splatná částka měsíčně, přesto čím vyšší je celková částka dluhu a úroků.
  2. Úroková sazba Jednoduchý úrok Jednoduchý úrokový vzorec, definice a příklad. Jednoduchý úrok je výpočet úroku, který nebere v úvahu účinek složení. V mnoha případech se úrok spojuje s každým určeným obdobím půjčky, ale v případě jednoduchého úroku tomu tak není. Výpočet jednoduchého úroku se rovná částce jistiny vynásobené úrokovou sazbou vynásobené počtem období. - Čím nižší úroková sazba, tím lepší, ale ne vždy. Nízká úroková sazba pro dlouhodobý dluh má obvykle za následek vyšší celkový úrok než krátkodobý dluh s vysokou úrokovou sazbou.
  3. Plovoucí nebo fixní úrok - Plovoucí úroková sazba změní celkovou výši dluhu každý rok, zatímco pevná úroková sazba poskytuje spolehlivost výpočtu. V závislosti na budoucích předpokladech je pohyblivá úroková sazba lepší volbou v prostředí s nízkou nebo klesající úrokovou sazbou.
  4. Schopnost generovat zisk - Není důvod přijímat nový dluh, pokud dlužník nemůže použít finanční prostředky k vytvoření stálého proudu příjmů na splacení dluhu. Nesplacení dluhu může mít za následek pokles jejich ratingu nebo dokonce nucenou likvidaci.

Proč je plán dluhu důležitý?

Schopnost odhadnout celkovou částku, kterou společnost musí zaplatit, jakmile dluh splatí, je hlavním důvodem, proč je vytvořen plán dluhu. Dalším důvodem pro použití dluhového plánu je schopnost společnosti sledovat splatnost dluhu a rozhodovat na jeho základě, například možnost refinancování dluhu prostřednictvím jiné instituce / zdroje při poklesu úrokové sazby.

Zprávu o splácení dluhu lze použít jako nástroj k vyjednání nové úvěrové linie pro společnost. Věřitelé tuto zprávu využijí a zváží riziko / odměnu Definice averze k riziku Někdo, kdo má averzi k riziku, má tu vlastnost nebo vlastnost, že dává přednost tomu, aby se vyhnul ztrátě před ziskem. Tato vlastnost je obvykle spojena s investory nebo účastníky trhu, kteří upřednostňují investice s nižšími výnosy a relativně známými riziky před investicemi s potenciálně vyššími výnosy, ale také s vyšší nejistotou a vyšším rizikem. před poskytnutím nového kreditu.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu je poměr pákového efektu, který vypočítává hodnotu celkového dluhu a finančních závazků vůči celkovému kapitálu akcionářů.
  • EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady
  • Metoda Treasury Stock Metoda Treasury Stock Metoda Treasury Stock je způsob, jak společnosti vypočítají počet dalších akcií, které mohou být vytvořeny nevyužitými opčními poukazy a opcemi na akcie. Tyto nové další akcie lze poté použít k výpočtu zředěného zisku společnosti na akcii (EPS). Metoda státní pokladny také
  • Náklady na přednostní zásoby Náklady na přednostní zásoby Náklady na prioritní akcie společnosti jsou ve skutečnosti cenou, kterou platí na oplátku za příjem, který získá z emise a prodeje akcií. Vypočítávají náklady na preferované akcie vydělením roční preferované dividendy tržní cenou za akcii.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found