Bod zvratu (BEP) - definice, způsob výpočtu, snížení

Bod zvratu (BEP) je pojem v účetnictví, který odkazuje na situaci, kdy byly výnosy a náklady společnosti v konkrétním účetním období stejné Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů doba, kterou vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování výročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010.. To znamená, že pro společnost neexistovaly žádné čisté zisky ani žádné čisté ztráty - „to se vyrovnalo“. BEP může také odkazovat na výnosy, kterých je třeba dosáhnout, aby se vyrovnaly výdaje vzniklé během konkrétního období.

Bod zvratu (BEP)

Například společnost ABC utratila 100 000 USD za výrobní náklady a také získala tržby v hodnotě 100 000 USD. V takovém případě společnost dosáhla pouze bodu zvratu, což znamená, že nic neztratila, ale ani nic nevydělala.

Účetní bod zvratu vs. finanční bod zvratu

Mezi účetním zlomovým bodem a finančním zlomovým bodem existuje několik rozdílů.

Účetní bod zvratuje na jedné straně nejjednodušší a nejběžnější metoda analýzy zisků. Lze jej snadno vypočítat tak, že vezmeme celkové náklady Fixní a variabilní náklady Náklady je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jejich povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou závislé pouze na konkrétní produkci a výpočtu, kolik jednotek produktu je třeba prodat, aby se pokryly náklady.

Finanční zlomový bod, na druhou stranu, je složitější měřit, protože používá různá měření, i když se jedná o stejný koncept. Nezaměřuje se na konkrétní produkt nebo číslo jednotky, ale místo toho na výdělky společnosti, konkrétně na to, kolik musí vydělat, aby její výdělky na akcii Výdělky na akcii (EPS) Výdělky na akcii (EPS) byly klíčovou metrikou slouží k určení podílu společného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie roven nule. Příjmy znamenají hrubou částku peněz vydělanou společností před odebráním daní a výdajů.

Co je marže příspěvku ve vztahu k bodu zvratu?

Pojem marže příspěvku marže příspěvku marže příspěvku marže je výnos z prodeje firmy snížený o jeho variabilní náklady. Výsledné rozpětí příspěvku lze použít k pokrytí jeho fixních nákladů (například nájemného) a jakmile jsou tyto kryty, jakýkoli přebytek se považuje za výdělek. je často slyšet ve vztahu k bodu zvratu. Odkazuje na skutečný zisk, který může podnik vydělat z každé prodané jednotky. Rozumí se tím cena produktu snížená o variabilní náklady. Odborníci často tvrdí, že marže příspěvku ukazuje skutečný zisk, nikoli výnos.

Jak vypočítat bod zvratu

Existují dva způsoby výpočtu bodu zvratu - jeden je založen na jednotkách a druhý na dolarech.

Při výpočtu bodu zvratu v jednotkách se postupuje podle následujícího vzorce:

Bod zvratu (jednotky) = fixní náklady / (výnosy na jednotku - variabilní náklady na jednotku)

To je účetní zlom.

Při výpočtu bodu zvratu v dolarech se postupuje podle následujícího vzorce:

Bod zvratu (tržby v dolarech) = fixní náklady / (prodejní cena za jednotku x BEP v jednotkách

To je finanční zlom.

Kde:

  • Fixní náklady jsou náklady, které jsou nezávislé na objemu prodeje, například nájemné
  • Variabilní náklady jsou náklady, které závisí na objemu prodeje, například materiály potřebné pro výrobu nebo výrobu

Faktory, které zvyšují bod obratu společnosti

Je důležité vypočítat bod obratu společnosti, abyste věděli, jaký je její minimální cíl k pokrytí jejích výrobních nákladů. Existují však chvíle, kdy se BEP zvyšuje nebo snižuje, v závislosti na určitých faktorech. Zde jsou některé z faktorů:

1. Zvýšení prodeje zákazníků

Pokud se zvýší prodej zákazníků, znamená to, že existuje vyšší poptávka. Společnost pak musí vyrábět více svých produktů, aby uspokojila tuto novou poptávku, která zase zvyšuje BEP, aby pokryla dodatečné náklady.

2. Zvýšení výrobních nákladů

Těžkou částí podnikání je situace, kdy prodej zákazníků nebo poptávka po výrobcích zůstávají stejné, zatímco cena variabilních nákladů roste, například cena surovin. Když k tomu dojde, BEP také stoupne kvůli dodatečným výdajům. Kromě výrobních nákladů mohou další náklady, které se mohou zvýšit, zahrnovat nájemné za sklad, zvýšení platů pro zaměstnance nebo vyšší sazby za služby.

3. Oprava zařízení

V případech, kdy výrobní linka selhává nebo se část montážní linky rozpadne, se BEP zvyšuje, protože cílový počet jednotek se nevyrábí v požadovaném časovém rámci. Poruchy zařízení také znamenají vyšší provozní náklady, a proto i vyšší rentabilitu.

Jak snížit bod zvratu

Aby mohla firma generovat vyšší zisky, musí být BEP snížena. Zde jsou nejúčinnější způsoby, jak to snížit.

1. Zvyšte ceny produktů

To je něco, co ne všichni podnikatelé chtějí dělat bez váhání, protože se obávají, že by to mohlo vést ke ztrátě některých zákazníků.

2. Jděte na outsourcing

Ziskovost může být zvýšena, když se podnik rozhodne pro outsourcing, což může pomoci snížit výrobní náklady, když se zvýší objem výroby.

Související čtení

TFinance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Průvodce analýzou CVP Průvodce analýzou CVP Analýza nákladů a zisků (analýza CVP), také běžně označovaná jako analýza zlomového bodu, je způsob, jak společnosti určují, jak změny nákladů (variabilní i pevné) a objemu prodeje ovlivňují zisk společnosti. S těmito informacemi mohou společnosti lépe porozumět celkovému výkonu
  • Promítání položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found