Poměr variabilních nákladů - přehled, způsob výpočtu, příklady

Poměr variabilních nákladů je nástroj nákladového účetnictví, který se používá k vyjádření variabilních výrobních nákladů společnosti jako procento jejího čistého prodeje. Poměr se vypočítá vydělením variabilních nákladů čistými výnosy společnosti. Čistý příjem společnosti zahrnuje součet jejích výnosů, povolenek a slev odečtených od celkového prodeje.

Variabilní poměr nákladů

Primárním motivem pro výpočet variabilního poměru nákladů je zvážit náklady, které mohou podléhat změnám se změnami úrovní výroby, a porovnat je s výškou výnosů generovaných prodejem daného výrobního cyklu.

Při výpočtu poměru jsou vyloučeny fixní náklady, což jsou náklady, které zůstávají konstantní bez ohledu na kolísání úrovní výroby. Příklady fixních nákladů zahrnují pronájem budov, platy zaměstnanců Odměna Odměna je jakýkoli druh kompenzace nebo platby, které jednotlivec nebo zaměstnanec obdrží jako platbu za své služby nebo práci, kterou vykonávají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec obdrží, spolu s dalšími druhy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce, které atd.

souhrn

  • Poměr variabilních nákladů je nástroj nákladového účetnictví, který používá k vyjádření variabilních výrobních nákladů společnosti jako procento jejího čistého prodeje.
  • Primárním motivem výpočtu poměru je zvážit náklady, které mohou podléhat změnám se změnami úrovní výroby, a porovnat je s výškou výnosů generovaných prodejem daného výrobního cyklu.
  • TIt je důležitým faktorem při určování celkové ziskovosti společnosti.

Jak vypočítat poměr variabilních nákladů

Vzorec pro výpočet poměru variabilních nákladů je následující:

Poměr variabilních nákladů = variabilní náklady / čistý prodej

Níže je uveden alternativní vzorec:

Poměr variabilních nákladů = 1 - marže příspěvku

Rozpětí příspěvku je kvantitativní vyjádření rozdílu mezi celkovými tržbami společnosti a celkovými variabilními náklady na výrobu zboží, které bylo prodáno. Příspěvková marže je vyjádřena v procentních bodech.

Ukázkový výpočet

Existuje několik způsobů, jak lze vypočítat poměr variabilních nákladů. V rámci první metody se matematický výpočet provádí na jednotku. V takové situaci zvažte produkt s variabilní cenou za jednotku 10 USD a prodejní cenou za jednotku 100 USD. Poskytuje variabilní poměr nákladů 0,1 nebo 10%.

Výpočet lze provést také využitím součtů za dané časové období. Zvažte situaci, kdy celkové variabilní výrobní náklady jsou 1 000 $ měsíčně a celkové výnosy generované měsíčně jsou 10 000 $. Poměr variabilních nákladů je v této situaci 0,1 nebo 10%.

Význam

Poměr variabilních nákladů je důležitým faktorem při určování celkové ziskovosti společnosti. Poskytuje informace o tom, zda je podnik schopen dosáhnout žádoucí rovnováhy toků příjmů. Toky výnosů Toky příjmů jsou různé zdroje, z nichž podnik vydělává peníze z prodeje zboží nebo poskytování služeb. Typy výnosů, které podnik zaznamenává na svých účtech, závisí na typech činností prováděných podnikem. Podívejte se na kategorie a příklady, že růst výnosů je rychlejší než růst výdajů. Používá se k kvantitativnímu vyjádření vztahu sdíleného prodejem společnosti a konkrétních výrobních nákladů, které jsou spojeny s uvažovanými výnosy.

Poměr je užitečnou metrikou hodnocení pro vedení společnosti při určování nezbytného bodu zvratu Bod zvratu (BEP) Bod zvratu (BEP) je pojem v účetnictví, který odkazuje na situaci, kdy výnosy a náklady společnosti byly v rámci konkrétní účetní období. Znamená to, že pro společnost neexistovaly žádné čisté zisky ani žádné čisté ztráty - „zlomil se dokonce“. BEP může také odkazovat na výnosy, kterých je třeba dosáhnout, aby bylo možné kompenzovat vzniklé výdaje nebo minimální ziskové marže, vytvářet projekce zisku a identifikovat optimální prodejní cenu svých produktů. V situaci, kdy společnosti vznikají vysoké variabilní náklady jako procento jejího čistého prodeje, je velmi pravděpodobné, že nemusí pokrýt mnoho fixních nákladů měsíčně.

To znamená, že společnost bude muset generovat dostatek výnosů, aby byla schopna pokrýt fixní náklady spojené s výrobním procesem. Jen umožňuje společnosti zůstat v podnikání, aniž by generovala jakékoli významné zisky z prodeje.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Fixní vs. variabilní náklady Fixní a variabilní náklady jsou něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found