Stárnutí pohledávek - přehled, použití, zprávy o stárnutí AR

Stárnutí pohledávek se týká nástroje pro správu, který používají účetní k vyhodnocení pohledávek. Pohledávky z pohledávek (AR) představují úvěrové prodeje podniku, které ještě nejsou plně splaceny jeho zákazníky, což je v rozvaze aktuální aktivum. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky. společnosti a zjistit existující nesrovnalosti. Metoda stárnutí kategorizuje pohledávky na základě doby splatnosti faktury, aby bylo možné určit, kteří zákazníci mají poslat do inkasa a na koho se mají zaměřit na následné faktury.

Stárnutí pohledávek

Stárnutí pohledávek z účtů třídí nezaplacené zákazníky a dobropisy podle období, například po splatnosti do 30 dnů, po splatnosti 31 až 60 dní a po splatnosti 61 až 90 dnů. Sestava stárnutí rozpisuje jednotlivé faktury podle data a čísla. Vedení používá tyto informace k určení finančního zdraví společnosti a ke zjištění, zda společnost přebírá větší úvěrové riziko. Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke kterému může dojít v případě, že některá strana nebude dodržovat podmínky jakoukoli finanční smlouvu, v zásadě, než dokáže zpracovat.

Jak správa používá stárnutí pohledávek

Níže je uvedeno několik způsobů, jak může vedení společnosti použít zprávu o stárnutí pohledávek:

1. Sběrné postupy

Jedním ze způsobů, jak může vedení použít stárnutí pohledávek, je určit účinnost funkce inkasa společnosti. Pokud zpráva o stárnutí vykazuje mnoho starších pohledávek, znamená to, že postupy vymáhání společnosti jsou slabé.

Někteří zákazníci mají tendenci nezaplatit své faktury, když jsou splatní, a mohou na vypořádání svého nevyrovnaného zůstatku počkat do připomenutí druhé a třetí faktury. Pokud některým zákazníkům trvá vypořádání nevyřízených faktur příliš dlouho, měla by společnost zkontrolovat postupy inkasa, aby okamžitě po splatnosti navázala na neuhrazené dluhy.

2. Úvěrové riziko

Zpráva o stárnutí pohledávek může také naznačovat, kteří zákazníci se pro společnost stávají úvěrovým rizikem. Starší pohledávky vystavují společnost platební neschopnosti Insolvence Insolvence označuje situaci, kdy firma nebo jednotlivec není schopen plnit finanční závazky vůči věřitelům v době splatnosti dluhů. Insolvence je stav finanční tísně, zatímco bankrot je soudní řízení. z důvodu rizika, že dlužníci nemusí být schopni zaplatit fakturu.

Pokud zpráva ukazuje, že někteří zákazníci jsou pomalejšími plátci než ostatní, pak se společnost může rozhodnout přehodnotit své zásady fakturace nebo přestat obchodovat se zákazníky, kteří jsou chronicky pozdě platícími. Vedení může také porovnat své úvěrové riziko s průmyslovými standardy, aby zjistilo, zda podstupuje příliš velké úvěrové riziko, nebo zda je riziko v normálních povolených mezích v konkrétním odvětví.

3. Opravná položka k nedobytným pohledávkám

Vedení může také použít zprávu o stárnutí k odhadu potenciálních nedobytných pohledávek během vykazovaného období. Vyhodnocují procento z částky dolaru na faktuře, která se stane špatným dluhem za období, a poté toto procento použije na zprávy o stárnutí aktuálního období.

Předpokládejme například, že společnost XYZ povoluje 1% příspěvek na nedobytné pohledávky za období 0 až 30 dnů a 3% příspěvek na nedobytné pohledávky za období od 31 do 60 dnů. V aktuálním období společnost vykazuje dluhy 100 000 USD v období 0 až 30 dnů a dluhy 50 000 USD v období 31 až 60 dnů. To znamená, že opravná položka na nedobytné pohledávky je 2 500 $ na základě následujícího výpočtu:

Opravná položka k nedobytným pohledávkám = [(100 000 $ x1%) + (50 000 $ x 3%)]

= $1,000 + $1,500

= $2,500

Zprávy o stárnutí pohledávek

Zpráva o stárnutí poskytuje informace o konkrétních pohledávkách na základě stáří faktur. Poskytuje vedoucímu týmu lepší přehled o portfoliu pohledávek společnosti. Seskupuje neuhrazené faktury na základě doby jejich splatnosti a nezaplacení.

Hlavní kategorie zprávy o stárnutí

  • Aktuální: Faktury, které jsou splatné okamžitě.
  • 0 až 30 dní: Faktury, které jsou splatné do příštích 30 dnů.
  • 31-60 dní: Faktury, které jsou 31 až 60 dní po datu splatnosti.
  • 61-90 dnů: Faktury, které jsou 61 až 90 dní po datu splatnosti.
  • Více než 90 dní: Faktury, které jsou více než 90 dní po datu splatnosti.

Jak funguje zpráva o stárnutí

Sestava stárnutí se používá k zobrazení neuhrazených faktur odběratelů a počtu dní, po které byly vyplaceny. Pokud má fakturační politika společnosti umožnit zákazníkům platit za produkty a služby Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vychází z do budoucna umožňuje zpráva o stárnutí společnosti sledovat faktury a jejich splatnost, aby je zákazníci mohli okamžitě uhradit.

Sestava stárnutí také zobrazuje celkové faktury splatné za každého zákazníka, pokud jsou seskupeny na základě stáří faktury. Vedení společnosti by mělo generovat zprávu o stárnutí jednou za měsíc, aby vědělo, jaké faktury jsou splatné. Poté mohou informovat zákazníky o fakturách, které jsou po datu splatnosti.

Možné problémy ve zprávách o stárnutí pohledávek

Ačkoli zpráva o stárnutí pohledávek pomáhá managementu lépe znát finanční stav společnosti, může poskytovat zavádějící informace v závislosti na době, kdy je generována zpráva o stárnutí. Například většina společností účtuje svým zákazníkům koncem měsíce a zpráva o stárnutí se generuje o několik dní později. To znamená, že přehled bude zobrazovat faktury za předchozí měsíc po datu splatnosti, kdy ve skutečnosti bylo mnoho z nich zaplaceno krátce po vygenerování zprávy o stárnutí.

Generování zprávy před koncem měsíce také ukáže méně pohledávek, zatímco ve skutečnosti existuje více pohledávek čekajících na platbu pro společnost. Vedení by mělo přizpůsobit své úvěrové podmínky obdobím zpráv o stárnutí, aby získalo přesnou prezentaci pohledávek.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Cyklus konverze hotovosti Cyklus konverze hotovosti Cyklus konverze hotovosti (CCC) je metrika, která ukazuje dobu, kterou společnosti trvá, než převede své investice do inventáře na hotovost. Vzorec cyklu převodu hotovosti měří množství času, ve dnech, které společnosti trvá, než převede své zdroje na hotovost. Vzorec
  • Jak zaúčtovat platbu v účetnictví Jak zaúčtovat platbu v účetnictví Zaúčtování platby v účetnictví lze jinak označit jako „splatné účty“, což znamená celkovou částku, kterou daná společnost dluží společnostem nebo dodavatelům za produkty nebo služby. Zůstatek závazků se dále odráží v rozvaze, konkrétně v části o aktuálních pasivech
  • Cyklus prodeje a inkasa Cyklus prodeje a inkasa Cyklus prodeje a inkasa, známý také jako cyklus výnosů, pohledávek a příjmů (RRR), se skládá z různých tříd transakcí. Třídy tržeb a příjmů transakcí jsou typické položky deníku, které debetují pohledávky a výnosy z prodeje úvěrů, a debetní hotovost a pohledávky z kreditů
  • Nejlepší účetní skandály Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found