Veblenové zboží - definice, křivka poptávky, důvody efektu Veblen

Zboží Veblen je třída zboží, které striktně nedodržuje zákon poptávky Zákon poptávky Zákon poptávky stanoví, že množství požadovaného zboží vykazuje inverzní vztah s cenou zboží, pokud jsou ostatní faktory konstantní (cetris peribus ). To znamená, že jak se cena zvyšuje, poptávka klesá. , který uvádí, že existuje inverzní vztah mezi cenou zboží nebo služby a množstvím požadovaným od tohoto zboží nebo služby. Zboží Veblen porušuje zákon poptávky poté, co ceny vzrostly nad určitou úroveň.

Veblenův efekt

Veblenův efekt je pozitivní dopad ceny komodity na množství poptávané po této komoditě. Je pojmenována po americkém ekonomovi a sociologovi Thorsteinovi Veblenovi, který studoval fenomén nápadné spotřeby na konci 19. století.

Křivka poptávky po zboží Veblen

Křivka poptávky po zboží Veblen

Zvažte křivku poptávky Křivka poptávky Křivka poptávky je čára, která ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu. zobrazené výše. Jak cena komodity stoupá z PA na PB, poptávané množství komodity klesá z A na B. Jak roste cena komodity z PB na PC, klesá poptávané množství komodity z B na C. Mezi cenami PA a PC, platí zákon poptávky a existuje inverzní vztah mezi cenou komodity a poptávkou po této komoditě.

U cen nad P-C však Veblen Effect dominuje nad zákonem poptávky. Jak cena stoupá z P-C na P-D, zvyšuje se poptávka z C na D. U všech výše uvedených cen P-C zákon poptávky neplatí a existuje pozitivní vztah mezi cenou komodity a poptávkou po této komoditě.

Důvody pro účinek Veblen

1. Vnímání kvality

Ve Veblenově analýze nápadné spotřeby ekonom poznamenal, že u určitého luxusního zboží a služeb byla vyšší cena často spojována s vnímáním vyšší kvality. Zvýšení ceny se proto považovalo za důkaz zlepšení kvality výrobce.

Například poptávka po designové kabelce stoupá se zvyšováním její ceny. Zvýšení ceny považují spotřebitelé za důkaz, že výrobce designové kabelky zlepšil kvalitu kabelky.

2. Polohové zboží

Veblen zboží je často poziční zboží. Požadované množství pozičního statku závisí na tom, jak je statek distribuován ve společnosti. Zboží Veblen často vykazuje negativní poziční účinek, tj. Požadované množství zboží Veblen se zvyšuje se snížením distribuce zboží. Dochází k tomu proto, že užitek získaný spotřebitelem z držení takového zboží vychází čistě ze skutečnosti, že jej drží jen několik dalších spotřebitelů.

Například užitek získaný spotřebitelem z vlastnictví kabelky pokryté diamantem může vzniknout primárně ze skutečnosti, že jen málo dalších lidí ve společnosti si může dovolit vlastnit takový předmět. U tohoto spotřebitele tak kabelka pokrytá diamantem působí jako polohové zboží.

Zboží Veblen vs. zboží Giffen

Giffen zboží Giffen Good Giffen good, pojem běžně používaný v ekonomii, označuje zboží, které lidé konzumují více, když cena stoupá. Giffenův statek tedy vykazuje vzestupnou křivku poptávky a porušuje základní zákon poptávky. jsou další třídou zboží, které striktně nedodržuje zákon poptávky. Na rozdíl od zboží Veblen, které porušuje zákon poptávky poté, co ceny vzrostou nad určitou úroveň, zboží Giffen porušuje zákon poptávky, dokud ceny nestoupnou nad určitou úroveň.

Zboží Giffen navíc vykazuje negativní efekt příjmů. Cena zboží Giffen a požadované množství zboží také ukazuje pozitivní vztah.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb
  • Přebytek spotřebitele Přebytek spotřebitele Přebytek spotřebitele, známý také jako přebytek kupujícího, je ekonomickým měřítkem prospěchu zákazníka. Přebytek nastává, když je ochota spotřebitele zaplatit za produkt větší než jeho tržní cena.
  • Neviditelná ruka Neviditelná ruka Koncept „neviditelné ruky“ vytvořil skotský osvícenský myslitel Adam Smith. Vztahuje se na neviditelnou tržní sílu, která přináší volný trh do rovnováhy s úrovněmi nabídky a poptávky prostřednictvím akcí osob, které mají zájem.
  • Síťový efekt Síťový efekt Síťový efekt je jev, kdy současní uživatelé produktu nebo služby nějakým způsobem prospívají, když si produkt nebo službu osvojí další uživatelé. Tento efekt vytváří mnoho uživatelů, když je přidána hodnota k jejich používání produktu. Největším a nejznámějším příkladem síťového efektu je internet.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found