Náklady na zakázky - Průvodce, jak vypočítat náklady na zakázky

V manažerském účetnictví existují dva obecné typy kalkulačních systémů pro přiřazování nákladů k produktům nebo službám, které společnost poskytuje: „kalkulace zakázek“ a „kalkulace nákladů“. Cena zakázky se používá v situacích, kdy společnost poskytuje svým zákazníkům jedinečnou nebo zakázkovou práci. S každým zákazníkem je zacházeno jedinečně a dodávané produkty jsou přizpůsobeny jeho individuálním potřebám.

téma nákladů na zakázku

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše bezplatné účetní kurzy!

Cost Job Costing vs Process Costing

Například právnické firmy nebo účetní firmy používají náklady na zakázky, protože každý klient je jiný a jedinečný.

Na druhé straně se procesní náklady používají, když společnosti nabízejí standardizovanější produkt. Bez ohledu na to, kdo je zákazník, všichni nakonec dostanou stejný produkt.

Například společnost Coca-Cola může ke stanovení nákladů na výrobu svých nápojů použít procesní kalkulaci. V kalkulace nákladů na zakázku společnost sleduje přímé materiály, přímé pracovní síly a výrobní režijní náklady, aby určila náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který zobrazuje celkové výrobní náklady pro společnost během určitého časového období. .

Skutečná kalkulace (forma kalkulace zakázky)

Jeden typ kalkulace zakázky se nazývá skutečná kalkulace. Skutečný kalkulační systém, jak název napovídá, je kalkulační systém, který sleduje přímé a nepřímé náklady na nákladový objekt pomocí skutečných nákladů vzniklých v úloze.

I když je tento systém mnohem jednodušší, skutečné kalkulační systémy se běžně v reálných situacích nenacházejí, protože skutečné náklady nelze obvykle určit včas, protože o nich často není známo až dlouho po dokončení úlohy.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše bezplatné účetní kurzy!

Normální kalkulace

Kvůli praktickým obtížím při používání skutečných nákladů mnoho společností místo toho používá běžný systém výpočtu nákladů, aby získaly přibližnou aproximaci nákladů včasněji, zejména výrobní režijní náklady. Přímé materiály a přímá práce jsou mnohem proveditelnější, pokud jde o přístup ke skutečným nákladům z formulářů žádosti o materiál a pracovních výkazů, zatímco výrobní režijní náklady představují potíže při stanovení skutečných nákladů.

Kvůli potřebě okamžitého přístupu k nákladům na práci používá mnoho společností k odhadu výrobních režijních nákladů předem stanovenou / rozpočtovanou výrobní režii.

Obvykle lze předem stanovené sazby odvodit od společnosti, která používá režijní náklady na základě pracovní doby nebo strojních hodin. To znamená, že společnost k rozumnému odhadu režijních nákladů na výrobu používá pracovní hodiny nebo strojní hodiny (tj. Ovladač primárních nákladů).

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše bezplatné účetní kurzy!

Vzorec pro určení této režijní sazby:

Režijní sazba = odhadovaná výrobní režie / odhadovaná základna alokace nákladů

Tam, kde se základna alokace nákladů vztahuje na odhadované strojní hodiny nebo odhadované pracovní hodiny, podle toho, podle kterého se společnost rozhodne odhadnout své režijní náklady.

Příklad výpočtu režijní sazby

Společnost XYZ odhaduje, že v aktuálním roce bude pracovat 75 000 strojových hodin a vzniknou výrobní náklady ve výši 450 000 USD. Společnost uplatňuje režijní náklady na základě odpracovaných strojových hodin.

To znamená, že společnost by odhadovala 6 USD na výrobní režijní náklady za každou jednu odpracovanou hodinu stroje. Pokud by tedy společnost skutečně odpracovala 5 000 strojových hodin, odhadované režijní náklady by byly 30 000 $.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše bezplatné účetní kurzy!

Inventarizace role rozpracované výroby (WIP)

Na účtu majetku inventáře WIP se zaznamenávají skutečné přímé náklady na materiály, skutečné přímé náklady na pracovní sílu a odhadované výrobní režijní náklady, aby se určily náklady na vyrobené zboží COGM (COGM), které se také nazývají COGM, termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který zobrazuje celkové výrobní náklady pro společnost během určitého časového období. . To lze jasně vidět prostřednictvím WIP Inventory T-účet T Průvodce účtem T Účty se používají v účetnictví ke sledování debetů a kreditů a přípravě finančních výkazů. Jedná se o vizuální reprezentaci jednotlivých účtů, která vypadá jako „T“, takže je možné snadno sledovat a vizuálně znázornit všechny sčítání a odčítání (debety a kredity) k účtu. Tato příručka k účtům T vám poskytne příklady, jak fungují a jak je používat. .

T-účet by vypadal takto:

Inventář práce v procesu (WIP)
Počáteční zůstatek a

Přímé materiály b

Přímá práce c

Výrobní režie (odhad) d

f COGM
Konečný zůstatek e

Na kreditní straně T-účtu je COGM. Znáním počátečních a konečných zůstatků účtu zásob kromě skutečných nákladů DM a DL a odhadovaných nákladů MOH lze vypočítat COGM.

Odhadovanou hodnotu výrobní režie lze porovnat se skutečnou hodnotou výrobní režie v samostatném výrobním průvodci T-účtem T Průvodce účty T Účty se používají v účetnictví ke sledování debetů a kreditů a přípravě finančních výkazů. Jedná se o vizuální reprezentaci jednotlivých účtů, která vypadá jako „T“, takže je možné snadno sledovat a vizuálně znázornit všechny sčítání a odčítání (debety a kredity) k účtu. Tato příručka k účtům T vám poskytne příklady, jak fungují a jak je používat. k určení jakýchkoli významných rozdílů.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše bezplatné účetní kurzy!

Cena zakázky - odhadovaná režie pod nebo nad

Protože předem určená režijní sazba používaná společnostmi je založena pouze na odhadech, skutečné režijní náklady vzniklé během roku mohou být vyšší nebo nižší než odhadovaná částka. Toto se označuje jako „pod nebo nadměrně aplikovaná režie“.

Pokud je režijní náklady nedostatečně uplatněny, výrobní režijní náklady byly podhodnoceny a je třeba provést úpravy směrem nahoru v zásobách a / nebo nákladových účtech, v závislosti na tom, jakou metodu se společnost rozhodne použít.

Naproti tomu při nadměrném použití režijních nákladů byly výrobní režijní náklady nadhodnoceny, a proto je třeba zásoby a / nebo náklady upravit směrem dolů. Existují dva způsoby, jak upravit částky pod nebo nadměrně aplikované režijní náklady.

Metoda 1Metoda 2
ProcesRozdíl je uzavřen v nákladech na prodané zboží (COGS)Rozdíl se dělí mezi Work in Process Inventory, Finished Goods Inventory a COGS
FrekvenceBěžněji se používáVzácnější
Zápis v deníku: Situace, kdy je MOH nadhodnocen o 10 000 $DR MOH 10 000

CR Náklady na prodané zboží 10 000

DR MOH 10 000

CR Náklady na prodané zboží 10 000 / x

CR WIP Inventory 10 000 / r

Inventář CR FG 10 000 / z

Hodnota x, y, z závisí na společnosti

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše bezplatné účetní kurzy!

Užitečnější účetní průvodce a zdroje

Doufáme, že to byl užitečný průvodce nákladem na zakázky v účetnictví. Naším posláním je pomoci vám rozvíjet svou kariéru, a proto jsme vytvořili tyto další finanční zdroje, které vám pomohou na vaší cestě:

  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Náklady na prodané zboží (COGS) Účetnictví Naši účetní průvodci a zdroje jsou samostudijními průvodci, kteří se učí účetnictví a finance vlastním tempem. Procházejte stovky průvodců a zdrojů.
  • Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví vysvětluje „proč“ stojící za účetnictvím - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby. Tato příručka vám pomůže pochopit hlavní principy, které stojí za teorií finančního účetnictví
  • Účetnictví pro odpis inventáře Naši účetní průvodci a zdroje jsou samostudijními průvodci, kteří se učí účetnictví a finance vlastním tempem. Procházejte stovky průvodců a zdrojů.
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found