Morální hazard - přehled, původ a příklad

Morální hazard se týká situace, která nastane, když má jedinec šanci využít výhody finanční dohody Obchodní dohoda Obchodní dohoda se týká vzájemné dohody nebo komunikace mezi dvěma nebo více stranami, které chtějí podnikat. Dohoda se obvykle provádí mezi prodejcem a kupujícím za účelem výměny hodnotných položek, jako jsou zboží, služby, informace a peníze. nebo situace, s vědomím všech rizik a spadu dopadne na jinou stranu. To znamená, že jedna strana je otevřena možnosti - a tedy pokušení - využít výhody jiné strany.

Morální hazard

Sekundární strana je strana, která snáší veškeré důsledky jakýchkoli rizik podstupovaných v situaci morálního hazardu, přičemž první straně ponechává volnost dělat, jak se jim zachce, bez obav z odpovědnosti. Jsou schopni ignorovat všechny morální důsledky a jednat způsobem, který je pro ně nejvýhodnější.

Původ problému morálního hazardu

Fráze „morální hazard“ původně pochází ze světa pojišťovnictví a je založena převážně na skutečnosti, že každá strana má jiné informace týkající se situace - konkrétně různé informace Asymetrické informace Asymetrické informace jsou, jak již tento termín naznačuje, nerovné, nepřiměřené nebo nakloněné informace. Obvykle se používá v souvislosti s nějakým typem obchodního nebo finančního ujednání, kdy jedna strana vlastní více nebo podrobnější informace než druhá strana. na skutečné úrovni rizika.

Problémem dezinformací nebo nerovných informací je, že obě strany nejsou na stejné stránce. Taková otázka je nebezpečná v jakékoli obchodní situaci, zejména však v souvislosti s uzavřením pojištění. Strana, která získává pojištění, má v úmyslu jednat způsobem, který jim přináší největší užitek, protože vědí, že pojištění kryje veškerá přijatá rizika. Informace obvykle nejsou předávány pojišťovně, protože by obvykle vedly k vyšším požadavkům na pojistné nebo k neschopnosti získat pojistnou smlouvu.

Příklad situace morálního nebezpečí

Jeden z nejlepších příkladů možné situace morálního hazardu souvisí s okolnostmi a opatřeními, které vznikly v důsledku finanční krize / pádu trhu s bydlením v roce 2008. Mnoho z velkých bank se potápělo jako lodě s dírami a ztratily miliardy aktiv hodnota, a americká federální vláda vstoupila a vysvobodila je.

Obecně se věří, že v důsledku tohoto řetězce událostí mnoho bank Nejlepší banky v USA Podle americké Federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA od února 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální banka země je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o federálních rezervách v roce 1913, má dojem, že pokud se někdy ocitnou v těžkých dobách, vláda tam bude, aby je zachránila. To vede k situaci morálního hazardu, protože spíše než přijímat účinná opatření k zabránění nadměrné expozice v budoucnu je pravděpodobnější, že banky budou nadále poskytovat rizikové půjčky, pokud jim to poskytne dočasné zisky, které jsou pro ně výhodné.

Situace morálního hazardu mezi bankami a vládou USA je skutečným příkladem toho, že jedna strana (banka) využívá výhodu jiné (federální vláda a nakonec daňoví poplatníci) a dezinformace (banky se prezentují jako pozměněné své politiky, aby se zabránilo budoucím rizikům, když se v praxi mohou nadále finančně nadměrně rozšiřovat).

Závěrečné slovo

Morální hazard je složitá situace, která vede k nespravedlivým a někdy nebezpečným finančním transakcím. Pojištění a další finanční arény fungují nejlépe, když nenastane situace morálního hazardu.

Obě strany vstupující do finančního vztahu by měly mít stejnou znalost situace a výhod podle jednání každé strany. Když nastanou situace morálního hazardu, vztahy se stávají přinejlepším zmatenými a v nejhorším případě nebezpečnými.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Etika v podnikání Etika v podnikání Abychom to zjednodušili, jsou etikou podnikání morální principy, které fungují jako vodítko pro způsob, jakým se podnik řídí a jaké transakce provádí. v
  • Teorie mozaiky Teorie mozaiky Teorie mozaiky je přístup k analýze finančního zabezpečení, který zahrnuje analýzu různých zdrojů, včetně veřejných a neveřejných materiálních a nehmotných informací, za účelem stanovení základní hodnoty cenného papíru. Teorie poskytuje více komplexní a pečlivý přístup k oceňování finančních cenných papírů
  • Problém Principal-Agent Problém Principal-Agent Problém principál-agent je problém ve vztazích principál-agent, když dojde ke střetu zájmů mezi agentem a zmocněncem a
  • Profesionální profesionální Pojem profesionální označuje každého, kdo si vydělává na živobytí vykonáváním činnosti, která vyžaduje určitou úroveň vzdělání, dovedností nebo školení.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found