Cenově orientované ceny - přehled, jak to funguje, problémy

Cenově orientovaná cena je strategie pro oceňování zboží nebo služeb, která upravuje cenu na základě její vnímané hodnoty, nikoli na základě historické ceny. Cenová strategie založená na hodnotách se používá ke zvýšení výnosů Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost přijala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. zvyšováním cen bez výrazného vlivu na objem.

Cenově orientované ceny

souhrn

  • Cenově orientovaná cena je strategie pro oceňování zboží nebo služeb, která upravuje cenu spíše na základě její vnímané hodnoty než na základě historické ceny.
  • Tato strategie se používá, když je rozhodnutí o nákupu emocionálně řízené nebo když se jedná o nedostatek.
  • Cenová hodnota bude zvyšovat vnímanou hodnotu zboží nebo služby na vyšší úrovni než ceny nákladově výhodné.

Kdy se používá cenově orientovaná cena

Cenově orientovaná cena se používá, když je vnímaná hodnota produktu vysoká. Tato strategie má tendenci zahrnovat produkty, které mají určitou úroveň prestiže ve vlastnictví nebo jsou zcela jedinečné.

Značkové oděvní společnosti jsou známé tím, že používají ceny založené na hodnotách. Zatímco výroba designové košile může stát nominálně více než košili jiné než designérské, stav nesený designérskou značkou zvyšuje vnímanou hodnotu košile. Mnoho společností z tohoto vnímání vydělává, značně zvyšuje své marže při minimálním snížení objemu prodeje.

Podobnou strategii lze také použít, když je nákupní rozhodnutí emocionálně motivováno. Například zatímco se slavný obraz může prodat za miliony dolarů v aukci, náklady na jeho vytvoření jsou v poměru k prodejní ceně nesmyslné. Hodnota a cena jsou odvozeny od prestiže umělce a dalších emocionálních aspektů, s nimiž se může kupující spojit.

Ceny založené na hodnotách se také často používají, když nedostatek Nedostatek, také známý jako nedostatek, je ekonomický termín používaný k označení rozdílu mezi nedostatečnými zdroji a mnoha teoretickými potřebami, které lidé očekávají, že budou zmíněným zdrojem uspokojeny. Výsledkem je, že lidé jsou nuceni rozhodovat, jak nejlépe bude přidělen omezený zdroj. Například na koncertě může být balená voda v prodeji za 6 $. Stejnou láhev si však můžete koupit v automatu mimo koncertní prostor pouze za 1 $. Rozdíl v cenách se odráží v nedostatku vody na koncertě a v potřebě návštěvníků koncertu pít vodu.

Cena plus cena vs. cena založená na hodnotě

Abyste lépe porozuměli cenám založeným na hodnotách, musíte pochopit, jak se liší od cen plus ceny. V ceně plus náklady prodejce jednoduše vezme náklady na výrobu zboží nebo služby a přidá prémii. V tomto smyslu je hlavním určujícím činitelem ceny v cenové strategii s náklady plus náklady na výrobu této položky. V cenových strategiích založených na hodnotě jsou ceny vždy stejné nebo vyšší než v cenových strategiích plus cena Variabilní cena plus cena Variabilní cena plus cena je typ cenové metody, kde je prodejní cena daného produktu určena přidáním značka nad celkovou proměnnou.

Výše uvedený diagram ukazuje, že cenová strategie plus náklady přidává určité označení, takže cena položky závisí na její ceně. Cenová strategie založená na hodnotách se používá u položek, které vykazují úroveň vnímané hodnoty mnohem vyšší než náklady.

Problémy s cenami založenými na hodnotách

Ceny založené na hodnotách nemusí být vždy nejlepší cenovou strategií pro společnost a její zavedení může mít několik překážek. Může být velmi obtížné vyhodnotit vnímanou hodnotu produktu nebo služby Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, z níž vyplývá. S cenami plus náklady nebo cenami založenými na konkurenci lze o ceně rozhodnout relativně snadno na základě vyhodnocení nákladů nebo cen konkurence. Cenová strategie založená na hodnotách zahrnuje dohady a má kvalitativnější povahu.

Provádění cenové strategie založené na hodnotách

Způsob, jakým je produkt uváděn na trh a vnímán spotřebiteli, je zvláště důležitý v cenové strategii založené na hodnotách. Jelikož cenová hladina bude vyšší než strategie plus náklady, musí být vnímaná hodnota silná. To může způsobit, že náklady na implementaci budou vyšší s cenami založenými na hodnotách, protože je třeba provést rozsáhlý výzkum, aby se dospělo k rozhodnutí o ceně. Také odlišení produktu od podobných konkurenčních produktů může vyžadovat značné investice.

Příklad

Předpokládejme, že se jedná o jednotlivce pro filmovou produkční společnost, který má za úkol připravit cenové zboží pro nadcházející film Spiderman. Produkční společnost vlastní veškerá práva na zboží se značkou Spiderman, což znamená, že nebude muset soutěžit s jinými společnostmi o cenu. Nový Spiderman navíc hraje Tobeyho Maguira, oblíbeného fanouška.

Zboží by bylo dokonalým kandidátem na cenovou strategii založenou na hodnotách. Zaprvé, protože jiné společnosti nemohou legálně vyrábět zboží, nebudete se muset starat o snížení ceny, abyste zůstali konkurenceschopní. Skutečnost, že ve filmu hraje Tobey Maguire, navíc znamená, že fanoušci jsou ochotni za stejnou položku zaplatit více. Proto se vnímaná hodnota produktu zvyšuje.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další finanční zdroje velmi užitečné:

  • 4 P's of Marketing 4 P's of Marketing „4 P's of Marketing“ odkazují na čtyři klíčové prvky zahrnující proces marketingu produktu nebo služby. Zahrnují marketingový mix, což je
  • Brand Equity Brand Equity V marketingu se značka značky vztahuje k hodnotě značky a je určena vnímáním značky spotřebitelem. Vlastní kapitál značky může být pozitivní nebo
  • Pozice trhu Pozice trhu Pozice trhu se týká schopnosti ovlivňovat vnímání spotřebitele ohledně značky nebo produktu ve srovnání s konkurencí. Cíl trhu
  • Náklady příležitosti Cena nákladů příležitosti je jedním z klíčových konceptů při studiu ekonomie a převládá v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found