Absolutní ocenění - přehled, typy a vzorce

Modely absolutního ocenění počítají současnou hodnotu podniků předpovídáním jejich budoucích toků příjmů. Modely využívají informace dostupné v účetních výkazech a účetních knihách společnosti k tomu, aby dospěly ke své skutečné nebo skutečné hodnotě. Existují dva typy modelů absolutního ocenění: Dividendový diskontní model Dividendový diskontní model Dividendový diskontní model (DDM) je kvantitativní metoda ocenění ceny akcií společnosti na základě předpokladu, že aktuální reálná cena akcie a model diskontovaných peněžních toků diskontovaných Vzorec DCF peněžních toků Vzorec DCF diskontovaných peněžních toků je součet peněžních toků v každém období dělený jedním plus diskontní sazba zvýšená k síle období #. Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty podniku.

Absolutní ocenění

Metoda absolutního ocenění je redukční, protože analýza je zaměřena na charakteristiky společnosti samostatně. Neexistuje srovnání s jeho konkurenty ve stejném odvětví nebo v doplňkových odvětvích.

Tento proces je však problematický, protože analýza konkurence je důležitá pro posouzení celkového pohybu trhu v konkrétním odvětví. Rušivá inovace způsobená novými technologiemi, významnými fúzemi a akvizicemi, regulačními změnami, novými účastníky trhu nebo bankrotem Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splatit své nesplacené dluhy věřitelům. může ovlivnit trajektorii celého sektoru.

Souhrn:

  • Modely absolutního ocenění počítají současnou hodnotu podniků předpovídáním jejich budoucích toků příjmů.
  • Ocenění se v podnikových financích používá k výpočtu reálné tržní hodnoty nebo hodnoty konkrétního podniku, aktiva nebo cenného papíru.
  • Existují dva typy modelů absolutního ocenění: model diskontování dividend a model diskontovaných peněžních toků.

Co je ocenění?

Ocenění se v podnikových financích používá k výpočtu reálné tržní hodnoty nebo hodnoty konkrétního podniku, aktiva nebo cenného papíru. Je nezbytné, aby potenciální investoři určili spravedlivou tržní hodnotu aktiva nebo podniku. Zahrnuje různé kvantitativní faktory, jako je kapitálová struktura a fond aktiv. Mohou být také zahrnuty kvalitativní aspekty, jako je styl řízení a vedení.

Přestože existuje určitý stupeň subjektivity, ocenění není typickým vyjednáváním nebo dražbou, protože by neposkytlo přesné zobrazení současné hodnoty společnosti. Ocenění lze provést u prvotních veřejných nabídek (IPO) Proces IPO Proces IPO je místo, kde soukromá společnost vydává veřejnosti poprvé nové a / nebo stávající cenné papíry. 5 kroků podrobně diskutovaných, fúze a akvizice, plány opcí na akcie, výpočet daňové povinnosti, odkupy a financování.

Metodiku oceňování lze obecně rozdělit do následujících kategorií: (1) Nákladový přístup, která hodnotí náklady vynaložené na vybudování společnosti, (2) Tržní přístup, která hodnotí relativní hodnotu ve vztahu k ostatním hráčům ve stejném sektoru, nebo (3) Přístup absolutní hodnoty, která hodnotí vnitřní hodnotu společnosti analýzou jejích peněžních toků.

Typy metod absolutního ocenění

1. Model diskontovaných peněžních toků (DCF)

Je třeba vypočítat vhodné diskontní sazby, aby se dospělo k současné hodnotě společnosti, a diskontní sazba se rovná míře návratnosti pro investora. Model diskontovaných peněžních toků lze použít k ocenění všeho, co může ovlivnit peněžní tok, tj. Dluhopisů, akcií, celého podniku nebo projektu v rámci podniku.

Model DCF používá vzorec pro výpočet míry návratnosti podniku vyhodnocením očekávaných plateb a pohledávek v blízké budoucnosti. Závěrem je promítnutý peněžní tok, který lze použít k předpovědi, jak dlouho si společnost udrží trajektorii růstu.

Model diskontovaných peněžních toků (DCF) - vzorec

Kde:

  • PV0 = Aktuální hodnota v čase 0
  • CFn = Peněžní tok v období n
  • rn = Úroková sazba v období n
  • N = Počet období

2. Model slev z dividend (DDM)

Podle modelu diskontování dividend budoucí dividendy generované cennými papíry jakékoli společnosti poskytují věrné vyjádření skutečné hodnoty tohoto podnikání, jakmile jsou diskontovány na jejich současnou hodnotu. DDM předpokládá, že budoucí peněžní toky společnosti se rovnají dividendám, které jsou generovány z jejích akcií a následně distribuovány zúčastněným stranám.

Metoda DDM využívá poměrně přímočarou matematickou perspektivu k předpovědi budoucích výplat dividend a nákladů na základní kapitál. Výsledné ocenění však není zdaleka přesné, protože základní předpoklad, že dividenda se rovná peněžnímu toku, nemusí být vždy pravdivý.

Model slev z dividend (DDM)

Kde:

  • PV0 = Aktuální hodnota v čase 0
  • Dn= Peněžní tok v období n
  • rn= Úroková sazba v období n
  • N = Počet období

Další metody oceňování

Přístup založený na nákladech srovnává náklady na přestavbu konkrétního podniku od nuly po současnou tržní hodnotu. V podnikových financích není široce používán, protože ignoruje budoucí generování hodnoty, které hraje klíčovou roli při oceňování společnosti. Samotná metoda absolutního ocenění také diskontuje důležitost faktorů vnějšího trhu na hodnotě podniku.

Jediným způsobem, jak minimalizovat chyby při oceňování podniku nebo zabezpečení, je tedy použít kombinaci analýzy absolutní a relativní hodnoty. Je to proto, že vnitřní hodnota je lépe zastoupena ve srovnání s jinými společnostmi. Investoři se dívají na finanční výkazy konkurenčních společností, aby vyhodnotili míru nadhodnocení nebo podhodnocení konkrétní společnosti a srovnatelný analytický přístup je velmi podrobný a důkladný.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Valuation Infographic Valuation Infographic V průběhu let jsme strávili spoustu času přemýšlením a prací na oceňování podniků u široké škály transakcí. Toto ocenění infografika

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found