Úroveň měření - přehled, typy vah, příklady

Ve statistice je úroveň měření klasifikace, která souvisí s hodnotami, které jsou navzájem přiřazeny proměnným. Jinými slovy, úroveň měření se používá k popisu informací v rámci hodnot. Psycholog Stanley Smith je známý tím, že vyvíjí čtyři úrovně měření: nominální, ordinální, intervalové a poměrové.

Úroveň měření

Čtyři úrovně měření

Čtyři úrovně měření v pořadí od nejnižší úrovně informací po nejvyšší úroveň informací jsou následující:

1. Jmenovité váhy

Nominální stupnice obsahují nejmenší množství informací. V nominálních stupnicích se čísla přiřazená každé proměnné nebo pozorování používají pouze ke klasifikaci proměnné nebo pozorování. Například správce fondu se může rozhodnout přiřadit číslo 1 akciím s malou tržní kapitalizací. Skladem s malou tržní kapitalizací je akcie veřejně obchodovatelné společnosti, jejíž tržní kapitalizace se pohybuje od 300 do přibližně 2 miliard dolarů. Klasifikace mezi malými, středními a velkými společnostmi je subjektivní a může se lišit mezi makléřskými společnostmi a analytiky trhu. „číslo 2 pro podnikové dluhopisy, číslo 3 pro deriváty Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům. , a tak dále.

2. Pořadové stupnice

Pořadové stupnice představují více informací než nominální stupnice, a jsou tedy vyšší úrovní měření. V řadových stupnicích existuje uspořádaný vztah mezi pozorováním proměnné. Například seznam 500 správců podílových fondů Podílové fondy Podílový fond je skupina peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papírů. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Dozvíte se více o různých typech fondů, o tom, jak fungují, a výhodách a kompromisech investování do nich lze řadit přiřazením čísla 1 nejvýkonnějšímu manažerovi, čísla 2 druhému nejvýkonnějšímu manažerovi atd.

U tohoto typu měření lze usoudit, že manažer podílového fondu číslo 1 si vedl lépe než manažer podílového fondu číslo 2.

3. Intervalové stupnice

Intervalové stupnice představují více informací než řadové stupnice, protože poskytují jistotu, že rozdíly mezi hodnotami jsou stejné. Jinými slovy, intervalové stupnice jsou řadové stupnice, ale s ekvivalentními hodnotami stupnice od nízkého po vysoký interval.

Například měření teploty je příkladem intervalové stupnice: 60 ° C je chladnější než 65 ° C a teplotní rozdíl je stejný jako rozdíl mezi 50 ° C a 55 ° C. Jinými slovy, rozdíl 5 ° C v obou intervalech má stejnou interpretaci a význam.

Zvažte, proč příklad pořadové stupnice není intervalová stupnice: Správce fondu, který je zařazen na 1, pravděpodobně nepředčil manažera fondu na 2. místě o přesně stejnou částku, jakou měl správce fondu na 6. místě, překonal manažera fondu na 7. místě. relativní hodnocení, ale neexistuje záruka, že rozdíly mezi hodnotami stupnice jsou stejné.

Nevýhodou intervalových stupnic je, že nemají skutečný nulový bod. Nula nepředstavuje absenci něčeho v intervalové stupnici. Vezměte v úvahu, že teplota -0 ° C nepředstavuje nepřítomnost teploty. Z tohoto důvodu poměry založené na intervalových stupnicích neposkytují určité informace - například 50 ° C není dvakrát tak horký jako 25 ° C.

4. Poměrové váhy

Poměrové váhy jsou nejvíce informativní váhy. Poměrové stupnice poskytují hodnocení, zajišťují stejné rozdíly mezi hodnotami stupnice a mají skutečný nulový bod. V podstatě lze poměrovou stupnici považovat za nominální, ordinální a intervalovou stupnici kombinovanou jako jednu.

Například měření peněz je příkladem poměrové stupnice. Jednotlivec s 0 dolary nemá peníze. Se skutečným nulovým bodem by bylo správné říci, že někdo se 100 dolary má dvakrát tolik peněz než někdo s 50 dolary.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Pojmy základní statistiky pro finance Pojmy základní statistiky pro finance Dobré pochopení statistik je zásadně důležité, aby nám pomohlo lépe porozumět financím. Statistické koncepty mohou navíc pomoci investorům sledovat
  • Centrální tendence Centrální tendence Centrální tendence je popisný souhrn datové sady prostřednictvím jediné hodnoty, která odráží střed distribuce dat. Spolu s variabilitou
  • Geometrický průměr Geometrický průměr Geometrický průměr je průměrný růst investice vypočítaný vynásobením n proměnných a poté převzetím druhé odmocniny. Je to průměrný výnos
  • Směrodatná odchylka Směrodatná odchylka Ze statistického hlediska je směrodatná odchylka souboru dat měřítkem odchylek mezi hodnotami obsažených pozorování.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found