Transferové ceny - Zjistěte, jak společnosti používají transferové ceny

Transferové ceny se týkají cen zboží a služeb, které jsou vyměňovány mezi běžně kontrolovanými právnickými osobami v rámci podniku. Například pokud dceřiná společnost prodává zboží nebo poskytuje služby holdingové společnosti, účtovaná cena se označuje jako cena za převod a nastavení se nazývá cena za převod. Subjekty pod společnou kontrolou odkazují na ty, které jsou nakonec ovládány jednou mateřskou společností. Nadnárodní společnosti používají převodové ceny jako metodu rozdělování zisků (zisk před úroky a zdaněním EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy, amortizací) jsou zisky společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podnikání, protože se dívá na ziskovost podnikání z hlavních operací před dopadem kapitálové struktury (vzorec, příklady) mezi jejími různými dceřinými společnostmi v rámci organizace.

Transferové ceny nabízejí společnosti mnoho výhod z daní Účetnictví daní z příjmů Daně z příjmů a jejich účetnictví jsou klíčovou oblastí podnikových financí. Konceptuální porozumění účtování daní z příjmů umožňuje společnosti udržovat finanční flexibilitu. Daň je složité pole pro navigaci a často matou i ty nejzkušenější finanční analytiky. perspektiva, i když se regulační orgány často vyhýbají zdanění a zamýšlejí nad používáním převodních cen. Transferové ceny využívají výhod různých daňových režimů v různých zemích tím, že rezervují větší zisky za zboží a služby vyrobené v zemích nebo ekonomikách s nižšími daňovými sazbami. V některých případech společnosti dokonce snižují své výdaje na vzájemně související transakce tím, že se vyhýbají mezinárodně vyměňovaným tarifům za zboží a služby. Mezinárodní daňové zákony se řídí Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a auditorskými společnostmi, které v rámci OECD přezkoumávají a odpovídajícím způsobem auditují finanční výkazy nadnárodních společností.

Transferové ceny

Příklad

Zvažte společnost ABC Co., společnost se sídlem v USA, která vyrábí pera za cenu 10 centů v dceřiné společnosti US ABC Co. v Kanadě, společnosti XYZ Co., prodává pera kanadským zákazníkům za 1 dolar za pero a utrácí 10 centů za pero o marketingu a distribuci. Celkový zisk skupiny činí 80 centů za pero. Nyní společnost ABC Co. účtuje své dceřiné společnosti cenu za převod mezi 20 centy a 80 centy za pero. Při absenci regulace převodních cen ABC Co. zjistí, kde jsou daňové sazby nižší, a bude se snažit dosáhnout v této zemi většího zisku. Pokud jsou tedy sazby daně z USA vyšší než sazby daně z Kanady, je pravděpodobné, že společnost přiřadí nejnižší možnou cenu za převod prodeje pera společnosti XYZ Co.

Princip délky paže

Článek 9 vzorové úmluvy OECD o daních popisuje pravidla pro zásadu tržních podmínek. Uvádí, že s převáděcími cenami mezi dvěma běžně ovládanými entitami je třeba zacházet, jako by se jednalo o dva nezávislé subjekty.

Princip nezávislosti je založen na skutečných trzích a poskytuje jednotný mezinárodní standard výpočtu daní, který umožňuje různým vládám vybírat jejich podíl na daních a současně vytváří dostatečné rezervy pro nadnárodní společnosti, aby se zabránilo dvojímu zdanění.

Případová studie: Jak Google používá převodní ceny

Google provozuje regionální ředitelství v Singapuru a dceřinou společnost v Austrálii. Australská dceřiná společnost poskytuje služby podpory prodeje a marketingu uživatelům a australským společnostem. Australská dceřiná společnost také poskytuje výzkumné služby společnosti Google po celém světě. Ve fiskálním roce 2012–2013 vydělala společnost Google Australia zisk ve výši přibližně 46 milionů USD z výnosů 358 milionů USD. Platba daně z příjmů právnických osob byla odhadnuta na 7,1 milionu AU, po uplatnění daňového úvěru ve výši 4,5 milionu USD.

Na otázku, proč Google v Austrálii neplatil více daní, odpověděla paní Maile Carnegie, bývalá šéfka společnosti Google Australia, že podíl Singapuru na daních byl již vyplacen v zemi, kde mají sídlo. Google vykázal celkové platby daní ve výši 3,3 miliardy USD oproti výnosům ve výši 66 miliard USD. Efektivní sazby daně dosahují 19%, což je méně než zákonná sazba daně z příjmu právnických osob ve výši 35% v USA.

Výhody převodních cen

  1. Transferové ceny pomáhají snižovat náklady na clo zasíláním zboží do zemí s vysokými celními sazbami za minimální ceny převodu, takže celní základna těchto transakcí je poměrně nízká.
  2. Snížení příjmu a daní z příjmů právnických osob v zemích s vysokou daní předražením zboží, které se převádí do zemí s nižšími daňovými sazbami, pomáhá společnostem dosáhnout vyšších ziskových marží.

Rizika

  1. V divizích organizace mohou existovat neshody ohledně zásad cen a převodu.
  2. Spousty dalších nákladů vznikají z hlediska času a pracovní síly požadované při provádění převodních cen a udržování správného účetního systému, který je podporuje. Transferové ceny jsou velmi komplikovaná a časově náročná metodika.
  3. Je obtížné stanovit ceny nehmotných položek, jako jsou poskytované služby.
  4. Prodejci a kupující plní různé funkce, a proto přebírají různé typy rizik. Prodejce může například odmítnout poskytnout na výrobek záruku. Rozdíl by však ovlivnil cenu zaplacenou kupujícím.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, přečtěte si následující bezplatné finanční zdroje:

  • Daňové štíty Daňové štíty Daňové štíty jsou povoleným odpočtem ze zdanitelného příjmu, jehož výsledkem je snížení dlužných daní. Hodnota těchto štítů závisí na efektivní daňové sazbě pro společnost nebo jednotlivce. Mezi běžné odpočitatelné náklady patří odpisy, amortizace, splátky hypotéky a úrokové náklady
  • Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost potýká, když zvyšuje svou úroveň produkce. Výhoda vzniká v důsledku inverzního vztahu mezi fixními náklady na jednotku a vyrobeným množstvím. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce
  • Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách je základním principem v ekonomii, který tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní, bude mít zvýšení ceny zboží odpovídající přímé zvýšení jeho nabídky. Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá.
  • Vzorec přebytku spotřebitele Vzorec přebytku spotřebitele Přebytek spotřebitele je ekonomické měření pro výpočet výhody (tj. Přebytku) toho, co jsou spotřebitelé ochotni zaplatit za zboží nebo službu, oproti jeho tržní ceně. Vzorec přebytku spotřebitele je založen na ekonomické teorii mezního užitku.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found