Makroekonomický faktor - přehled, součásti, typy

Makroekonomický faktor je vzorec, charakteristika nebo podmínka, která vychází z širšího aspektu ekonomiky, nebo se vztahuje spíše k určité populaci. Charakteristikou může být významná ekonomická, environmentální nebo geopolitická událost, která široce ovlivňuje regionální nebo národní ekonomiku.

Makroekonomický faktor

Makroekonomický faktor může zahrnovat něco, co ovlivňuje směr nebo směr dané rozsáhlé ekonomiky. Měnová politika Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost. a další předpisy, například, mohou ovlivnit národní a státní ekonomiky a zároveň mají potenciálně velké globální důsledky.

Inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). , hrubý domácí produkt (HDP), národní důchod a úroveň nezaměstnanosti jsou příklady makroekonomických faktorů. Státy, společnosti i spotřebitelé tyto metriky ekonomické výkonnosti pečlivě sledují. Korelace mezi různými makroekonomickými faktory je rozsáhle zkoumána v oblasti makroekonomie.

souhrn

  • Makroekonomický faktor je fenomén, struktura nebo podmínka, která vychází z velké stránky ekonomiky nebo se jí týká, spíše než konkrétní populace.
  • Inflace, hrubý národní produkt (HDP), národní důchod a úroveň nezaměstnanosti jsou příklady makroekonomických faktorů.
  • Makroekonomické faktory mohou být pozitivní, negativní nebo neutrální.

Porozumění makroekonomii

Makroekonomie je obor ekonomiky, který studuje širší ekonomické trendy, jako je inflace, míry ekonomického růstu, cenové hladiny, hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země. a ukazatel jeho životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. , národní důchod a změny úrovní nezaměstnanosti.

Inflace

Inflace je postupné zvyšování průměrných nákladů na zboží a služby v ekonomice v průběhu času.

Míra ekonomického růstu

Míra ekonomického růstu je procentuální změna nákladů na produkci zboží a služeb v zemi za určité časové období ve srovnání s předchozím obdobím.

Cenová hladina

Cenová úroveň je změnou stávajících cen ekonomicky vyrobeného zboží a služeb. Obecněji řečeno, úroveň cen označuje náklady na zboží, službu nebo zabezpečení.

Hrubý domácí produkt (HDP)

Hrubý domácí produkt (HDP) je kvantitativní měřítko tržní hodnoty všech hotových výrobků a služeb vyrobených v daném časovém období.

Národní příjem

Národní důchod je souhrnné množství peněz generovaných v zemi.

Úroveň nezaměstnanosti

Úroveň nebo míra nezaměstnanosti je podíl nezaměstnaných na pracovní síle v dané zemi, vypočítaný a vyjádřený v procentech.

Druhy makroekonomických faktorů

Makroekonomické faktory - typy

1. Pozitivní

Pozitivní makroekonomické faktory zahrnují události, které nakonec stimulují ekonomickou stabilitu a expanzi v zemi nebo skupině zemí.

Jakýkoli vývoj vedoucí k růstu poptávky po zboží nebo službách (např. Pokles ceny) je považován za pozitivní makroekonomický faktor. Protože poptávka po produktech a službách Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která se uvádí na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vychází z růstu, domácí i zahraniční dodavatelé produktů nevyhnutelně těžit ze zvýšených výnosů vyplývajících ze zvýšeného provozu zákazníků. Vyšší zisky ve skutečnosti zvýší ceny akcií ve větším měřítku.

2. Negativní

Negativní makroekonomické faktory zahrnují události, které mohou ohrozit národní nebo globální ekonomiku.

Obavy z politické nejistoty vyvolané zapojením národa do občanského nebo globálního konfliktu pravděpodobně zhorší ekonomické nepokoje v důsledku přerozdělení zdrojů nebo poškození majetku, majetku a živobytí.

Negativní makroekonomické faktory zahrnují také globální pandemie (např. Covid-19) nebo přírodní katastrofy, jako jsou hurikány, zemětřesení, záplavy, požáry atd.

3. Neutrální

Některé ekonomické změny nejsou ani pozitivní, ani negativní. Místo toho jsou přesné důsledky hodnoceny na základě účelu akce, jako je kontrola obchodu přes regionální nebo národní hranice.

Povaha konkrétní akce, jako je zavedení nebo zrušení obchodního embarga, by měla řadu důsledků, které závisí na zemi, která je ovlivněna, a na cílech, za nimiž je opatření přijato.

Důležitost makroekonomických faktorů

Ekonomičtí odborníci a výzkumní pracovníci se často zmiňují o trendech makroekonomických faktorů, když se snaží najít způsoby, jak objasnit cíle hospodářské politiky a usilovat o dosažení ekonomické prosperity. Pokouší se také předpovídat budoucí míry zaměstnanosti, inflace a dalších hlavních makroekonomických faktorů. Tyto předpovědi ovlivňují rozhodnutí přijímaná státy, jednotlivci a podniky.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Měnová politika Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost.
  • Nominální HDP vs. reálný HDP Nominální HDP vs. reálný HDP Nominální hrubý domácí produkt (HDP) a reálný HDP kvantifikují celkovou hodnotu veškerého zboží vyrobeného v zemi za rok. Reálný HDP je však očištěn o inflaci, zatímco nominální HDP nikoli.
  • Strukturální nezaměstnanost Strukturální nezaměstnanost Strukturální nezaměstnanost je druh nezaměstnanosti způsobený rozdílem mezi dovednostmi, které má nezaměstnaná populace, a dostupnými pracovními místy na trhu. Strukturální nezaměstnanost je dlouhodobá událost, která je způsobena zásadními změnami v ekonomice.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found