FIFO - Průvodce metodou účtování zásob první-první-první

Inventarizační metoda inventáře First-in-first-out (FIFO) Inventář Inventář je běžný účet aktiv nalezený v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. ocenění vychází z předpokladu, že prodej nebo použití zboží probíhá ve stejném pořadí, v jakém je nakupováno. Jinými slovy, podle metody first-in, first-out je nejdříve zakoupené nebo vyrobené zboží odstraněno a nejprve zaúčtováno do nákladů. Nejnovější náklady proto zůstávají v rozvaze, zatímco nejstarší náklady jsou účtovány jako první. FIFO se také nazývá last-in-still-here (LISH).

Účetnictví FIFO (First-In First-Out)

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Příklad prvního vstupu, prvního výstupu (FIFO)

Společnost A vykázala počáteční zásoby 100 jednotek za 2 USD / jednotku. Společnost dále nakupovala:

  • 100 jednotek @ $ 3 / jednotka
  • 100 jednotek @ 4 USD za jednotku
  • 100 jednotek @ $ 5 / jednotka

Pokud společnost prodala 250 jednotek, pořadí nákladových nákladů by bylo následující:

FIFO - Příklad 1

Jak je uvedeno výše, náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS se často určuje na začátku inventury a pohybuje se dolů (k novějším nákupům), dokud není splněn požadovaný počet prodaných jednotek. Pro prodej 250 jednotek:

  • 100 jednotek za 2 $ / jednotka = 200 $ v COGS
  • 100 jednotek za 3 $ / jednotka = 300 $ v COGS
  • 50 jednotek za 4 $ / jednotka = 200 $ v COGS

Celkové náklady na zboží prodané za prodej 250 kusů by byly 700 $.

Zbývajících neprodaných 150 by zůstalo v rozvaze jako zásoby za cenu 700 $.

  • 50 jednotek za 4 $ / jednotka = 200 $ v inventáři
  • 100 jednotek za 5 $ / jednotka = 500 $ v inventáři

FIFO vs. LIFO

Znovu opakuji, že FIFO nejdříve vynakládá nejstarší zásoby. V následujícím příkladu porovnáme FIFO s LIFO (last in first out) Last-In First-Out (LIFO) Metoda ocenění Last-in First-out (LIFO) je založena na praxi vyprodukovaných nebo získaných aktiv poslední je první, který má být vyúčtován. Jinými slovy, v rámci metody LIFO se nejnovější zakoupené nebo vyrobené zboží nejprve odstraní a zaúčtuje do nákladů. Proto staré náklady na zásoby zůstávají na. Nejprve náklady na LIFO, poslední náklady.

Zvažte stejný příklad výše. Připomeňme, že v rámci First-In First-Out jsme měli následující toky nákladů za prodej 250 jednotek:

FIFO - Příklad 2

Porovnejte to s metodou LIFO oceňování zásob, která nejprve stojí poslední zásoby:

FIFO - Příklad 3

V rámci LIFO prodej 250 jednotek:

  • 100 jednotek za 5 $ / jednotka = 500 $ v COGS
  • 100 jednotek za 4 $ / jednotka = 400 $ v COGS
  • 50 jednotek za 3 $ / jednotka = 150 $ v COGS

Společnost by vykázala náklady na prodané zboží ve výši 1050 USD a zásoby ve výši 350 USD.

Podle FIFO:

  • COGS = 700 $
  • Inventář = 700 $

Pod LIFO:

  • COGS = 1050 $
  • Inventář = 350 $

Proto vidíme, že finanční výkazy pro COGS a zásoby závisí na použité metodě ocenění zásob. V Kanadě nesmí společnosti používat LIFO. Americké společnosti však mohou používat FIFO nebo LIFO. Jak budeme diskutovat níže, metoda FIFO má několik dopadů na finanční výkazy společnosti.

Dopad metody ocenění inventury FIFO na účetní závěrku

Připomeňme si srovnávací příklad First-In First-Out a další metody ocenění zásob - LIFO. Tyto dvě metody přinášejí různé zásoby a COGS. Nyní je důležité zvážit - jaký dopad má používání FIFO na finanční výkazy společnosti?

1. Vysoká kvalita ocenění rozvahy

Pomocí FIFO zobrazuje rozvaha kvalitnější informace o zásobách. Neovlivňuje poslední nákupy, a poskytuje tak vysoce kvalitní informace o ocenění zásob.

Zvažte například společnost se začátkem inventáře dvou sněžných skútrů za jednotkovou cenu 50 000 $. Společnost nakupuje další sněžný skútr za cenu 75 000 USD. Za prodej jednoho sněžného skútru bude společnost platit náklady na starší sněžný skútr - 50 000 $. Poskytne proto v rozvaze kvalitnější informace ve srovnání s jinými metodami oceňování zásob, protože náklady na novější sněžný skútr se více podobají současné hodnotě.

2. Nízká kvalita shody výkazu zisku a ztráty

Jelikož nejstarší náklady (od začátku inventury) jsou výdaje typu First-In First-Out, je ve výkazu zisku a ztráty špatná shoda. Výnosy z prodeje zásob jsou spojeny se zastaralými náklady.

Zvažte například stejný příklad výše se dvěma sněžnými skútry za jednotkovou cenu 50 000 $ a novým nákupem sněžného skútru za cenu 75 000 $. Prodej jednoho sněžného skútru by vedl k nákladům 50 000 $ (metoda FIFO). Výsledkem je proto špatná shoda ve výkazu zisku a ztráty, protože výnosy z prodeje jsou spojeny se staršími zastaralými náklady.

Klíčové služby od prvního do prvního z prvního (FIFO)

  • Náklady FIFO nejdříve stojí nejstarší. Jinými slovy, náklady na zboží zakoupené jako první (first-in) jsou nejprve vynaloženy (first-out).
  • Poskytuje vyšší kvalitu ocenění rozvahy ve srovnání se zásobovým systémem LIFO.
  • Poskytuje nízkou kvalitu shody výkazu zisku a ztráty.

Související čtení

Finance je globálním poskytovatelem školení finančních analytiků a kariérního postupu pro finanční profesionály, včetně certifikace FMVA (Financial Modeling & Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari. Chcete-li se dozvědět více a rozšířit svou kariéru, prozkoumejte další relevantní finanční zdroje níže.

  • Dny nesplacených dní Dny nesplacených dní Dny nesplacených prodejů (DSO) představují průměrný počet dní, za které se prodej kreditu převede na hotovost, nebo jak dlouho trvá, než společnost inkasuje své pohledávky. PDS lze vypočítat vydělením celkových pohledávek v určitém časovém rámci celkovým čistým prodejem úvěru.
  • Days Inventory Outstanding Days Inventory Outstanding Days nevyřízené zásoby (DIO) je průměrný počet dní, po které společnost drží svůj inventář, než jej prodá. Výpočet dnů nevyřízených zásob ukazuje, jak rychle může společnost přeměnit zásoby na hotovost. Jedná se o metriku likvidity a také ukazatel provozní a finanční efektivity společnosti.
  • Obrat zásob Obrat zásob Obrat zásob, neboli poměr obratu zásob, udává, kolikrát společnost prodá a nahradí své zásoby zboží během daného období. Zvažuje náklady na prodané zboží ve srovnání s jeho průměrným inventářem za rok nebo v jakémkoli stanoveném časovém období.
  • Provozní cyklus Provozní cyklus Provozní cyklus (OC) označuje dny potřebné k tomu, aby společnost získala zásoby, prodala zásoby a sbírala hotovost z prodeje zásob. Tento cyklus hraje hlavní roli při určování efektivity podnikání.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found