Účetnictví národních důchodů - přehled, rovnice, metody

Účetnictví národního důchodu se týká vládního účetního systému, který měří zdraví ekonomiky, předpokládaný růst, ekonomickou aktivitu Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele a vývoj v určitém časovém období. Pomáhá při hodnocení výkonnosti ekonomiky a toku peněz v ekonomice. Při přípravě národních důchodových účtů se používá princip podvojného účetnictví.

Účetnictví národních příjmů

V USA Bureau of Economic Analysis (BEA), která je součástí ministerstva obchodu, připravuje a vydává účty národního důchodu. Globální ekonomické údaje agreguje a distribuuje Mezinárodní měnový fond (MMF), Světová banka a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

souhrn

  • Účetnictví národního důchodu je systém podvojného účetnictví používaný vládou k měření toho, jak si vede ekonomika země.
  • Přístup s přidanou hodnotou, přístup k příjmům a přístup k výdajům jsou různé způsoby výpočtu národního důchodu. Mohou být použity v kombinaci, v závislosti na příslušné příjmové skupině a sektoru.
  • Statistiky poskytované účtováním národního důchodu může vláda použít k nastavení nebo úpravám hospodářských politik, úrokových sazeb a měnové politiky.

Rovnice národního účetnictví

Rovnice národního důchodu představuje vztah mezi národním důchodem a výdaji ekonomiky spolu s dalšími atributy, jak ukazuje následující rovnice:

Účetnictví národního důchodu - rovnice

Kde:

  • Y - Národní důchod
  • C - Výdaje na osobní spotřebu
  • - Soukromé investice
  • G - Vládní výdaje
  • X - Vývoz
  • M - Dovoz

Účetnictví národního důchodu a hrubý domácí produkt

Hrubý domácí produkt (HDP), Čistý národní produkt (NNP), Hrubý národní produkt (HNP) Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby. , osobní příjem a disponibilní příjem jsou důležité metriky určené účtováním národního důchodu.

Nejčastěji používaným měřítkem ekonomiky je však HDP. Jedná se o kumulativní hodnotu produktů a služeb Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem pořízení, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vzniká generováním v ekonomice za dané období času. Do HDP je zahrnuto pouze zboží vyrobené v domovské zemi bez ohledu na státní příslušnost vlastníků společnosti.

Údaje o hrubém domácím produktu nemusí představovat správnou hodnotu, protože některé zboží se nemusí dostat ani na trh, což ztěžuje stanovení skutečné hodnoty trhu. HDP nicméně přiměřeně představuje národní produkci. Další ekonomická opatření lze odvodit z HDP.

Metody účtování národních příjmů

K měření národního důchodu se používají následující metody:

1. Metoda produktu

Metoda produktu, známá také jako metoda s přidanou hodnotou, je založena na čisté hodnotě přidané k produktu v každé fázi výroby. V metodě produktu je ekonomika obvykle rozdělena do různých průmyslových odvětví, jako je rybolov, zemědělství a doprava.

Národní důchod se vypočítá součtem celkové produkce společností v ekonomice. Metoda ukazuje příspěvek každého sektoru k národnímu důchodu, a tím demonstruje význam různých sektorů ve vztahu k sobě navzájem.

2. Metoda příjmu

V metodě důchodu se národní důchod měří sečtením příjmu před zdaněním generovaného jednotlivci a společnostmi v ekonomice. Skládá se z příjmů ze mzdy, nájmu budov a pozemků, úroků z kapitálu, zisků atd. V účetním roce Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů používané vládami a podniky pro účetní účely za účelem sestavování ročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010.. Metoda důchodu ukazuje rozdělení národního důchodu mezi různé výdělečné skupiny v ekonomice.

3. Výdajová metoda

U výdajové metody se národní důchod měří sečtením výdajů jednotlivců, společností a vlády. Kombinuje tedy spotřebitelské výdaje, investice společností, čistý vývoz a vládní výdaje pro výpočet národního důchodu.

Důležitost účetnictví národního důchodu

  • Statistiky poskytované účtováním národního důchodu lze použít ke zjednodušení postupů a technik používaných k měření souhrnného vstupu a výstupu ekonomiky.
  • Poskytnuté údaje se používají k vytváření rámce vládních hospodářských politik a také pomáhají rozpoznat systémové změny probíhající v ekonomice.
  • Účetnictví národního důchodu poskytuje informace o trendu úrovně ekonomické aktivity. Pomocí údajů lze vysvětlit různé sociální a ekonomické jevy, které tvůrcům politik pomáhají při vytváření lepších hospodářských politik.
  • Centrální banky mohou použít statistiku národního účetnictví k změnám úrokové míry a nastavení nebo revizi měnové politiky. Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost. .
  • Údaje o HDP, investicích a výdajích také pomáhají vládě vytvářet nebo upravovat politiky týkající se výdajů na infrastrukturu a daňových sazeb.
  • Údaje z účetnictví národního důchodu rovněž ukazují vzájemný příspěvek různých sektorů k hospodářskému růstu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Fiskální politika Fiskální politika Fiskální politika se týká rozpočtové politiky vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky.
  • Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje se vztahují k fondům, které společnost používá k nákupu, vylepšování nebo údržbě dlouhodobých aktiv za účelem zvýšení efektivity nebo kapacity společnosti. Dlouhodobý majetek je obvykle hmotný a má dobu použitelnosti delší než jedno účetní období.
  • Index spotřebitelských cen (CPI) Index spotřebitelských cen (CPI) Index spotřebitelských cen (CPI) je měřítkem agregované cenové hladiny v ekonomice. CPI se skládá ze svazku běžně nakupovaného zboží a služeb. CPI měří změny v kupní síle měny země a cenové úrovni koše zboží a služeb.
  • Nominální HDP vs. reálný HDP Nominální HDP vs. reálný HDP Nominální hrubý domácí produkt (HDP) a reálný HDP kvantifikují celkovou hodnotu veškerého zboží vyrobeného v zemi za rok. Reálný HDP je však očištěn o inflaci, zatímco nominální HDP nikoli.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found