Účetní hodnota - definice, význam a emise nehmotného majetku

Účetní hodnota je hodnota vlastního kapitálu společnosti vykázaná v její účetní závěrce Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy tvoří výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě. Na hodnotu účetní hodnoty se obvykle dívá ve vztahu k hodnotě akcií společnosti (tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností) a určuje se tak, že se vezme celková hodnota aktiv společnosti a odečte všechny závazky, které společnost stále dluží.

Níže je uveden vzorec účetní hodnoty:

vzorec účetní hodnoty

Rozvaha společnosti Rozvaha společnosti Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál také vytvářejí prostor pro případné odpisy hodnoty aktiv. Umožňuje, aby účetní hodnota lépe odpovídala skutečné nebo skutečné hodnotě společnosti. Účetní hodnota se obvykle uvádí na akcii, která se určuje vydělením veškerého vlastního kapitálu Akcionáři Vlastní kapitál Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Equity = Aktiva - pasiva podle počtu kmenových akcií, které dosud nejsou v oběhu.

Důležitost účetní hodnoty

Účetní hodnota je z hlediska ocenění považována za důležitou, protože představuje věrný a přesný obraz hodnoty společnosti. Číslo se určuje na základě faktických údajů o společnosti a obvykle nejde o subjektivní údaj. To znamená, že investoři a analytici trhu získají rozumnou představu o skutečné hodnotě společnosti.

Účetní hodnota je primárně důležitá pro investory využívající strategii hodnotového investování Investice do cenných papírů: Průvodce hodnotovým investováním Od vydání „Inteligentního investora“ od Bena Grahama se stalo jednou z nejuznávanějších, co se běžně označuje jako „investování do hodnoty“ a široce používané metody vychystávání. protože jim to může umožnit najít výhodné obchody s akciemi, zejména pokud mají podezření, že společnost je podhodnocená a / nebo je připravena růst a akcie budou růst cenou.

Akcie, které se obchodují pod účetní hodnotou, se často považují za krádež, protože se očekává jejich obrat a vyšší obchod. Investoři, kteří mohou uchopit akcie, zatímco náklady jsou nízké ve srovnání s účetní hodnotou společnosti, jsou v ideální pozici, aby dosáhli značného zisku a byli v dobré obchodní pozici.

Problematika nehmotného majetku

Nevyhnutelnou vadou účetní hodnoty je skutečnost, že přesně nezohledňuje nehmotné hodnoty ve společnosti, což zahrnuje položky, jako jsou patenty a duševní vlastnictví. Co to znamená pro investory? Znamená to, že musí být moudří a všímaví, s ohledem na typ společnosti a odvětví, ve kterém působí.

Zvažte například hodnotného investora, který se dívá na akcie společnosti, která navrhuje a prodává aplikace. Jelikož se jedná o technologickou společnost, hlavní část její hodnoty má kořeny v nápadech a právech na vytváření aplikací, které uvádí na trh.

Společnost by mohla obchodovat mnohem vyšší, než je její účetní hodnota, protože tržní ocenění zohledňuje nehmotná aktiva společnosti, Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná, nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. jako je duševní vlastnictví. Akcie tedy nejsou opravdu předražené - jejich účetní hodnota je nižší jednoduše proto, že přesně nezohledňuje všechny aspekty hodnoty, které společnost drží.

Závěrečné slovo

Účetní hodnota je široce používaná finanční metrika pro určování hodnoty společnosti a toho, zda je její cena akcií nadhodnocena nebo podhodnocena. Je moudré, aby investoři a obchodníci věnovali velkou pozornost povaze společnosti a dalších aktiv, která nemusí být v účetní hodnotě dobře zastoupena.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Goodwill Goodwill V účetnictví je goodwill nehmotným aktivem. Koncept dobré vůle vstupuje do hry, když je společnost, která chce získat jinou společnost, ochotna zaplatit cenu výrazně vyšší, než je reálná tržní hodnota čistých aktiv společnosti. Prvky, které tvoří nehmotné aktivum dobré vůle
  • Jmenovitá hodnota Jmenovitá hodnota Jmenovitá hodnota nebo jmenovitá hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu uvedená na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá.
  • Nadřízený a podřízený dluh Nadřízený a podřízený dluh Abychom porozuměli nadřízenému a podřízenému dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace je nejdříve splacen seniorní dluh
  • Druhy aktiv Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžné, dlouhodobé, fyzické, nehmotné, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found