Aukce - Porozumění fungování aukčního procesu

Aukce je systém nákupu a prodeje zboží Inventář Inventář je běžný majetkový účet nacházející se v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. nebo služby tím, že je nabídnete k podávání nabídek - umožníte lidem nabízet a prodávat tomu, kdo nabízí nejvyšší nabídku. Uchazeči soutěží navzájem, přičemž každá následující nabídka je vyšší než předchozí nabídka. Jakmile je předmět umístěn do prodeje, dražitel začne s relativně nízkou cenou, aby přilákal velký počet dražitelů. Cena se zvyšuje pokaždé, když někdo podá novou, vyšší nabídku, až nakonec nebudou žádní další uchazeči ochotni nabídnout více než poslední nabídku a nejvyšší nabídku převezme položka. Aukce je považována za úplnou, když prodejce přijme nejvyšší nabídnutou nabídku a kupující zaplatí za zboží nebo služby a zmocní se jich.

Aukce

Ačkoli jsou aukce často považovány za synonyma prodeje starožitností, vzácných sběratelských předmětů a obrazů, používají se také v investičním bankovnictví. Popis pozice investičního bankovnictví Popis investičního bankovnictví Popis pracovní pozice investičního bankovnictví nastiňuje hlavní dovednosti, vzdělání a pracovní zkušenosti potřebné k tomu, aby se stal analytikem IB nebo přidruženým používáním aukcí k přilákání nejvyšší možné ceny Metody oceňování Při oceňování společnosti jako pokračující činnosti existují tři hlavní použité metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, výzkumu vlastního kapitálu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, při odkupu a financování při prodeji společnosti. Proces začíná pozváním více kupujících do aukce. Potenciálnější kupující se obvykle promítají do konkurenčního nabízení, které zvyšuje cenu, což bance umožňuje maximalizovat zisk z prodeje. Naproti tomu většina kupujících upřednostňuje proprietární prodej před aukcí, protože obvykle může mít větší kontrolu nad kupní cenou.

Historie aukcí

Původ aukcí lze vysledovat až k přibližně 500 př. N.l. ve starověkém Řecku, kdy byly ženy vydraženy za manželství. Během tohoto období bylo nezákonné, aby se ženy vdávaly, aniž by prošly aukčním procesem. Dražitel zahájil prodej se ženou, která byla v ten den považována za nejkrásnější ze všech žen dražených. Aukce sledovala sestupnou cenovou metodu, počínaje nejvyšší cenou a klesající, dokud nebyla nalezena nejnižší nabídka, pokud byla nabídková cena vyšší nebo rovna vyvolávací ceně stanovené prodejcem. Pokud kupující nemohli vyjít se svými novými manželkami, bylo jim umožněno získat zpět své peníze.

Ve Spojených státech se časné aukce používaly k prodeji zemědělských produktů, statků a otroků. V americké občanské válce vojáci vracející se z války často prodávali své válečné drancování prostřednictvím aukcí. Jedinými vojáky, kteří směli prodávat válečnou kořist, však byli ti, kteří měli hodnost plukovníka nebo vyšší. Podnikání v dražbě rychle rostlo během Velké hospodářské krize, kdy mnoho lidí zbankrotovalo, a proto byli nuceni zlikvidovat svá aktiva. Aukce pomohly jednotlivcům a podnikům postiženým krizí rychle prodat svá aktiva.

Potřeba kvalifikovaných dražebníků přiměla dražebníka Careyho Jonese, aby na začátku roku 1900 založil první dražební školu. Škola se sídlem v Davenportu v Iowě byla známá jako Jonesova národní škola dražebnictví a oratoře.

S růstem technologie v 90. letech dražitelé začali používat počítače, mobilní telefony a faxy ke zvýšení efektivity svého obchodu. Někteří dražitelé pořizují fotografie svých předmětů a promítají je na velké obrazovky, aby potenciální kupci mohli získat jasný přehled o položkách v prodeji. V roce 1995 se ve Spojených státech otevřela první online aukční web eBay, který vytvořil novou etapu v dražební činnosti. Online aukce jsou oblíbené u prodejců, protože obrovský počet potenciálních uchazečů jim usnadňuje získání dobré ceny za prakticky jakoukoli položku, kterou musí prodat. Kupující mají rádi širokou škálu produktů, ze kterých si mohou vybrat, a mohou najít téměř cokoli, co hledají k nákupu.

Aukční proces

Před zahájením aukce mají potenciální kupci obvykle povoleno období náhledu, aby zkontrolovali položky v prodeji a prozkoumali jejich stav. Období náhledu může být oznámeno večer před dnem aukce nebo několik hodin před jejím zahájením. Jakmile si potenciální kupující prohlédnou všechny položky a mají zájem umístit své nabídky, musí se zaregistrovat u dražebníka. Proces registrace vyžaduje údaje kupujícího, jako je telefonní číslo, adresa a identifikace, například číslo pasu nebo řidičského průkazu. Každému registrovanému uchazeči je přidělena karta uchazeče s číslem, které slouží k identifikaci všech účastníků.

Zvuk zvonu tradičně ohlašuje začátek aukce. Vydražitel stručně popíše předmět k prodeji a zahájí dražení cenou, kterou považuje za přiměřenou otevírací cenu. Alternativně může prodejce nastavit minimální nabídkovou cenu, kterou přijme, a nabídka začíná tam. Uchazeči poté vyvolají své nabídky, přičemž každá nabídka je vyšší než následující nabídka. Uchazeči zvednou svou dražební kartu, aby oznámili svou nabídkovou cenu, aby dražitel mohl určit, kdo draží. Proces končí, když již nejsou k dispozici žádné nabídky, a položku získá kupující, který učiní nejvyšší nabídku. Nejvyšší uchazeč převezme vlastnictví předmětu ihned po zaplacení své nabídkové ceny.

Typy

William Vickrey vymodeloval první čtyři typy aukcí s jednou jednotkou. Obsahují:

Anglická aukce

Anglická aukce je také známá jako otevřená dražba a je dnes nejběžněji používaným typem. Jedná se o otevřenou aukci vzestupné ceny, kde účastníci draží proti sobě, přičemž každá následující nabídka je vyšší než předchozí nabídka. Vydražitel oznamuje ceny a dražitelé vyvolávají své nabídky, dokud žádný účastník není ochoten nabídnout vyšší cenu. Proces končí, když dražitel vydá nejvyšší konečnou nabídku. Tento typ aukcí se běžně používá k prodeji vína, starožitností, tabáku a umění.

Holandská aukce

Jedná se o otevřenou aukci sestupné ceny, kde dražitel začíná s vysokou požadovanou cenou a snižuje nabídku, dokud jeden z dražitelů není ochoten akceptovat dražební cenu, nebo dokud není dosaženo rezervní ceny prodejce. Zboží k prodeji je přidělováno na základě nabídkové objednávky, kde si zboží vybírá první nejvyšší nabízející, následuje druhý nejvyšší nabízející atd., Dokud není objednávka vyčerpána. Nizozemské aukce se používají u rychle se kazících komodit, jako jsou květiny, ryby, tabák, a příležitostně u investičních cenných papírů.

Alphabet (Google) měl slavný příklad holandské aukce IPO Initial Public Offering (IPO) Initial Public Offering (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO. Přečtěte si o holandské aukci Google.

Aukce uzavřené nabídky za první cenu

V aukci zapečetěné nabídky první ceny, známé také jako slepá aukce, podávají všichni uchazeči zapečetěné nabídky současně, takže žádný uchazeč nezná nabídku svých konkurentů. Každý uchazeč může podat pouze jednu nabídku a nedostane příležitost změnit svou nabídkovou cenu. V aukci s nabídkou pro kupujícího převezme vlastnictví dražitele s nejvyšší nabídkovou cenou jejich cena, zatímco v aukci s nabídkou pro prodávajícího vyhrává nejnižší „nabízející“ právo prodat své zboží za nejvyšší nabídkovou cenu akceptovanou kupujícím. Aukce typu aukce za první cenu se často používají při zadávání veřejných zakázek na vládní zakázky, při leasingech na těžbu, při zadávání vojenských zakázek, refinancování úvěrů a devizách.

Aukce Sealed-bid druhé ceny

Aukce s uzavřenou nabídkou s druhou cenou je podobná jako s uzavřenou nabídkou s první cenou, s výjimkou toho, kdo s nejvyšší nabídkou získá předmět za cenu druhého s nejvyšší nabídkou. Například pokud dražitel s nejvyšší nabídkou zvítězil v aukci s nabídkou 500 $ a předchozí vysoká nabídka byla 480 $, pak vítězný uchazeč musí zaplatit pouze 480 $ za prodávaný předmět.

V aukci tohoto typu s nabídkou prodejce prodává zboží s nejnižší nabídkou položku za druhé nejnižší nabídky. Tento druh aukcí se používá v automatizovaných kontextech, jako je nabízení cen v reálném čase pro online reklamu.

Související čtení

Chcete se dozvědět více o trzích a finančním odvětví? Podívejte se na následující zdroje finančních informací:

  • Trhy zvyšování kapitálu Proces zvyšování kapitálu Tento článek má poskytnout čtenářům hlubší pochopení toho, jak proces získávání kapitálu funguje a jak se dnes v tomto odvětví odehrává. Další informace o získávání kapitálu a různých typech závazků ze strany upisovatele najdete v našem přehledu upisování.
  • Klíčoví hráči na kapitálových trzích Klíčoví hráči na kapitálových trzích V tomto článku uvádíme obecný přehled klíčových hráčů a jejich příslušných rolí na kapitálových trzích. Kapitálové trhy se skládají ze dvou typů trhů: primárního a sekundárního. Tato příručka poskytne přehled všech hlavních společností a povolání na kapitálových trzích.
  • Likvidační hodnota Likvidační hodnota Likvidační hodnota je odhad konečné hodnoty, kterou obdrží držitel finančních nástrojů při prodeji nebo likvidaci aktiva
  • Peněžní aktiva Peněžní aktiva Peněžní aktiva mají pevnou hodnotu vyjádřenou v měnových jednotkách (např. Dolary, eura, jeny). Jsou uváděny jako pevná hodnota v dolarovém vyjádření.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found