Poznámky k účetní závěrce - přehled, komponenty

Poznámky k účetní závěrce jsou doplňkové poznámky, které se přidávají ke zveřejněným finančním výkazům společnosti. Poznámky slouží k dalšímu vysvětlení čísel obsažených v účetní závěrce a účetních zásad přijatých společností. Pomáhají různým typům uživatelů, jako jsou finanční analytici Finanční analytici - co dělají, a investoři, interpretovat všechna čísla přidaná do finančních výkazů.

Poznámky k účetní závěrceZdroj: Výroční zpráva Amazon.com za rok 2018

Při provádění auditu účetní závěrky provede auditor důkladné prošetření všech informací obsažených v účetní závěrce, včetně poznámek pod čarou. Auditoři pomocí poznámek pod čarou určují, jak přijaté účetní zásady ovlivňují vykázané výsledky a skutečnou pozici společnosti.

Poznámky pod čarou mohou také poskytovat informace o základních otázkách týkajících se celkového finančního zdraví společnosti. Auditor vychází při svém výroku z čísel účetní závěrky a vysvětlivek.

Rychlé shrnutí

  • Poznámky k účetní závěrce odkazují na další poznámky obsažené v účetní závěrce společnosti,
  • Poznámky se používají k důležitým zveřejněním, která vysvětlují čísla v účetní závěrce společnosti.
  • Společné poznámky k účetní závěrce zahrnují účetní zásady, odpisy aktiv, ocenění zásob, následné události atd.

Společné poznámky k účetní závěrce

Níže jsou uvedeny běžné položky, které se mohou objevit v poznámkách k účetní závěrce:

1. Základy prezentace

První část poznámek k účetní závěrce vysvětluje základy přípravy a prezentace klíčových finančních výkazů.

2. Účetní zásady

Část Účetní zásady poskytuje informace o účetních pravidlech přijatých vedením při přípravě účetní závěrky. Zveřejnění účetních zásad pomáhá uživatelům lépe interpretovat a porozumět finančním výkazům.

Některá zde uvedená zveřejnění zahrnují použitou metodu odpisování, způsob, jakým společnost oceňuje zásoby, účtuje o nehmotných aktivech Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná, nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. atd. Všechna účetní pravidla přijatá v účetní závěrce musí být uvedena v této části.

3. Odpisy majetku

Odpisy se vztahují ke snížení hodnoty aktiva v průběhu času v důsledku běžného opotřebení. Sekce odpisování aktiv poskytuje informace o metodě, kterou společnost přijala při odepisování aktiv.

V závislosti na použité odpisové metodě mohou existovat významné výkyvy mezi čistým výnosem ve výkazu zisku a ztráty a hodnotou vykázanou v rozvaze. Poskytnutí informací o metodě odpisování v poznámkách pod čarou informuje uživatele o rozdílech v čistých příjmech vykázaných v účetní závěrce.

4. Oceňování zásob

Ocenění inventárního listu informuje uživatele o tom, jak společnost ocenila svůj inventář, což jim usnadňuje srovnání údajů o zásobách z jednoho období do druhého nebo ve srovnání s jinými konkurenčními subjekty. V této části jsou uvedeny informace o dvou hlavních problémech se zásobami, tj. O tom, jak je uvedeno množství zásob a metoda použitá k určení nákladů na zásoby.

Pravidla GAAP vyžadují, aby společnosti uváděly své zásoby s nižšími náklady nebo tržní (LCM) nižšími náklady nebo tržními (LCM) nižšími náklady nebo tržními (LCM) je metoda oceňování zásob požadovaná pro společnosti, které se řídí americkými GAAP. V metodě oceňování nákladů na nižší nebo tržní zásoby, jak název napovídá, se zásoby oceňují na nižší z nákladů nebo na trhu. . To znamená, že společnost ocení inventář při nejnižších nákladech na náhradu, což mohou být buď velkoobchodní náklady na inventář, nebo náklady na inventář na trhu. Pokud jde o metodu stanovení nákladů na inventář, GAAP umožňuje tři různé předpoklady, které zahrnují vážený průměr, specifickou identifikaci a metodu first-in, first-out (FIFO) First-In First-Out (FIFO) First-In First- Metoda Out (FIFO) účtování ocenění zásob je založena na praxi, kdy se prodej nebo použití zboží řídí stejným pořadí, v jakém je nakupováno. Jinými slovy, podle metody FIFO se nejdříve zakoupené nebo vyrobené zboží odstraní a zaúčtuje jako první. Poslední náklady zůstávají metodou.

5. Následné události

Informace o jakýchkoli dalších událostech najdete také v části poznámky k finančním výkazům. Následující události se vztahují k událostem, které nastanou po rozvahovém dni, ale před zveřejněním účetní závěrky. Způsob, jakým společnost události zpracovává, závisí na tom, zda jsou rozpoznány nebo nerozpoznány.

Uznané události jsou události, které ovlivňují účetní závěrku, a proto vyžadují provedení změn v účetní závěrce. Na druhou stranu, nerozpoznané události nebyly k rozvahovému dni zachyceny, a proto nemají vliv na vydávanou účetní závěrku.

Příkladem nerozpoznané události je prodej divize společnosti nebo krádež stroje v továrně. Nerozpoznané události by měly být zveřejněny v poznámkách pod čarou, protože nevyžadují úpravu účetní závěrky.

6. Nehmotný majetek

Příloha k účetní závěrce obsahuje také informace o jakémkoli nehmotném majetku ve vlastnictví společnosti. Nehmotný majetek je majetek, který nemá fyzickou podobu a zahrnuje ochranné známky a patenty. V této části jsou podrobně popsána veškerá nehmotná aktiva, která společnost vlastní, a způsob, jakým určovala hodnotu nehmotných aktiv vykázaných v rozvaze.

7. Konsolidace účetní závěrky

Sekce konsolidace finančních výkazů potvrzuje, že auditované nebo vydávané výkazy obsahují finanční výkazy všech dceřiných společností společnosti. Podrobně popisuje základ konsolidace účetní závěrky a je třeba vysvětlit jakékoli odchylky od dceřiných společností.

8. Zaměstnanecké výhody

Část zaměstnaneckých výhod v poznámkách pod čarou zmiňuje výhody, které společnost poskytuje svým zaměstnancům, včetně zdravotního pojištění, zdravotních spořících účtů, důchodových plánů atd.

Některé z informací, které by společnost měla zveřejnit v poznámkách pod čarou, zahrnují plány zdraví a dobrých životních podmínek pro její zaměstnance, jako jsou zdravotní, prázdninové a okrajové výhody. Rovněž by měl poskytovat informace o zaplacených a nezaplacených výdajích a závazcích za penzijní plány zaměstnanců. Penzijní fond Penzijní fond je fond, který akumuluje kapitál, který se vyplácí jako důchod pro zaměstnance, když odejdou do důchodu na konci své kariéry. , včetně nákladů na zdravotní péči zaměstnanců v důchodu.

9. Podmíněná odpovědnost

Podmíněný závazek označuje závazek, který nenastal, ale podmínky jsou příznivé pro budoucí vznik závazku. Příkladem podmíněného závazku je soudní spor proti společnosti nebo spor o daň z příjmu. Zveřejnění podmíněných závazků informuje uživatele, že společnosti v budoucnu vznikne ztráta, pokud hrozící událost skončí v její prospěch.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Průvodce forenzním auditem Průvodce forenzním auditem Forenzní audit je podrobný audit záznamů společnosti, který bude použit u soudu v soudním řízení. Zapojeni jsou všichni účetní, právníci a finanční profesionálové. Při takovém auditu budou hledat korupci, střet zájmů, úplatkářství, vydírání, zpronevěru majetku, finanční podvody
  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found