FP&A Interview Questions - Guide for Financial Planning and Analysis

Na základě rozsáhlého výzkumu a zpětné vazby od profesionálů ve finančním plánování a analýze Analytik FP&A Staňte se analytikem FP&A ve společnosti. Načrtneme plat, dovednosti, osobnost a školení, které potřebujete pro FP&A pracovní místa a úspěšnou finanční kariéru. Analytici, manažeři a ředitelé FP&A jsou zodpovědní za poskytování výkonných manažerů potřebným analýzám a informacím. Sestavili jsme nejpravděpodobnější otázky týkající se pohovoru, které vám položí vedoucí náboru FP&A. Kromě toho jsme také vytvořili to, co považujeme za nejlepší odpovědi na tyto otázky týkající se rozhovorů s FP&A.

Přečtěte si pozorně všechny tyto otázky a všimněte si témata. I když je nepravděpodobné, že vám budou položeny přesné otázky zde uvedené, pochopení řady uvažování a typů obvykle kladených otázek by vám mělo pomoci připravit odpovědi na běžně kladené otázky.

Otázky z FP&A rozhovoru s odpověďmi:

Projděte mě třemi finančními výkazy.

Rozvaha zobrazuje aktiva, pasiva a kapitál akcionářů společnosti a je to snímek v čase. Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. nastiňuje výnosy a náklady společnosti za určité časové období (čtvrtletí / rok). Výkaz peněžních toků zobrazuje peněžní toky z provozní, investiční a finanční činnosti za určité časové období. Všechny tři finanční výkazy do sebe zapadají a ukazují obraz finančního zdraví společnosti.

Jak odpis zásob ovlivní tři výpisy?

To může být jedna z nejnáročnějších dotazů na pohovory FP&A. Zde je odpověď: V rozvaze se majetkový účet zásob snižuje o částku odpisu, stejně jako vlastní kapitál. Výkaz zisku a ztráty je zasažen výdajem v COGS nebo samostatnou řádkovou položkou ve výši snížení hodnoty, což snižuje čistý příjem. Ve výkazu peněžních toků je odpis přidán zpět do Cash from Operations, protože se jedná o nepeněžní výdaj, ale nesmí se při změnách nepeněžního pracovního kapitálu započítávat dvakrát.

Jak zaznamenáváte PP&E a proč je to důležité?

Při účtování PP&E v rozvaze je třeba vzít v úvahu čtyři oblasti: počáteční nákup, odpisy, přírůstky (kapitálové výdaje) a dispozice. Kromě těchto čtyř možná budete muset zvážit i přecenění. Pro mnoho podniků je PP&E hlavním kapitálovým aktivem, které generuje příjmy, ziskovost a peněžní tok.

Pokud jste byli finančním ředitelem naší společnosti, co by vás udrželo v noci?

Ustupte a poskytněte přehled na vysoké úrovni o současné finanční situaci společnosti nebo obecně o společnostech v tomto odvětví. Zvýrazněte něco na každém ze tří výroků. Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. : růst, marže, ziskovost. Rozvaha: likvidita, kapitálová aktiva, úvěrové metriky, ukazatele likvidity. Přehled o peněžních tocích: krátkodobý a dlouhodobý profil peněžních toků, potřeba získat peníze nebo vrátit kapitál akcionářům. Ať už je vaše odpověď na tuto otázku jakákoli, nezapomeňte, že hlavním úkolem finančního ředitele je optimální řízení likvidity společnosti a vydělávání míry návratnosti převyšující náklady společnosti na kapitál (WACC) WACC WACC je vážený průměr firmy. Náklady na kapitál a představují jeho smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled toho, co to je, proč se používá, jak ji vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení.

Co je potřeba k tomu, být skvělým analytikem FP&A?

Věříme, že existují tři důležité vlastnosti: analytika, prezentace a měkké dovednosti. Podívejte se na našeho průvodce analytikem Trifecta Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být prvotřídním finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem Analytik Trifecta® se skládá z analytiky, prezentace a měkkých dovedností pro podrobné rozdělení těchto tří dovedností, takže můžete tuto otázku položit, pokud se objeví v rozhovoru.

FP&A Interview Questions Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být prvotřídním finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem The Analyst Trifecta® se skládá z analytiky, prezentace a měkkých dovedností

Pojmenujte tři výzvy, kterým naše společnost čelí.

Stejné jako výše uvedená otázka. Pokud vám budou položeny obě otázky, vyberte různé body a přidejte několik makroekonomických problémů na vysoké úrovni, jako je konkurence, úrokové sazby, měna a devizy, přístup ke kapitálu atd. Promyšlená odpověď bude řešit vnitřní i vnější výzvy.

Jaké jsou charakteristické znaky dobrého finančního modelu FP&A?

Nejprve vysvětlete hlavní cíle oddělení FP&A. Analytik FP&A Staňte se analytikem FP&A ve společnosti. Načrtneme plat, dovednosti, osobnost a školení, které potřebujete pro FP&A pracovní místa a úspěšnou finanční kariéru. Analytici, manažeři a ředitelé FP&A jsou zodpovědní za poskytování výkonných manažerů analýzám a informacím, které potřebují: měření historického výkonu, hodnocení budoucích obchodních potřeb, zdůrazňování problémů a silných stránek v podnikání, jasné předávání nejdůležitějších finančních informací managementu, vštěpování důvěry v kvalita předkládaných informací. Dobrý finanční model musí řešit všechny tyto skutečnosti a musí být dostatečně jednoduchý, aby ho kdokoli pochopil, a přesto dostatečně složitý, aby zvládl všechny nezbytné podrobnosti podnikání.

Jaký je rozdíl mezi rozpočtováním a prognózováním?

Rozpočtování stanoví plán pro budoucnost, zatímco prognózy vytvářejí odhad toho, co se ve skutečnosti stane. Rozpočtování je proces spolupráce, obvykle nastavený jednou ročně, a je statický (pokud se nejedná o průběžný rozpočet). Prognóza je založena na příchozích datech a stanoví nejpravděpodobnější očekávání toho, co se stane, a je obvykle aktualizována jednou za čtvrtletí.

Jak vytvoříte průběžný model rozpočtu nebo prognózy?

Pokud se jedná o měsíční klouzavou prognózu, zadáte historická data, která přicházejí každý měsíc, na přední část modelu a prognózu prodloužíte dále. Pokud potřebujete do prognózy přidat nový měsíc, měl by být na konci modelu. Model se „převrátí“ každý měsíc (nebo v jakémkoli použitém časovém období) rozšířením modelu o jeden sloupec. Stejný přístup lze použít i pro čtvrtletní model prognózy.

Jak modelujete tržby společnosti?

Toto je jedna z nejčastějších otázek týkajících se rozhovorů s FP&A. Existují tři běžné způsoby předpovídání výnosů: zdola nahoru, shora dolů a meziročně.

  1. A zdola nahoru přístup k finančnímu modelování zahrnuje počínaje jednotlivými produkty / službami, odhad průměrných cen / poplatků za produkt nebo službu a poté tempo růstu.
  2. A vzhůru nohama Tento přístup zahrnuje počínaje celkovou velikostí trhu, odhadem tržního podílu společnosti a jeho následným převedením do výnosů.
  3. A rok za rokem Tento přístup zahrnuje převzetí příjmů z minulého roku a jejich zvýšení nebo snížení o určité procento.

Jak modelujete provozní náklady společnosti?

Můžete provést sestavení zdola nahoru, ale provozní náklady se obvykle pohybují v souladu s výnosy. Ve výsledku mnoho modelů předpovídá provozní výdaje jako procento výnosů. Je důležité oddělit fixní a variabilní náklady a vhodně je modelovat. Fixní náklady by se měly měnit pouze v krocích (podle potřeby), zatímco variabilní náklady budou přímou funkcí výnosů.

Jak modelujete pracovní kapitál pro společnost?

Existují tři základní složky pracovního kapitálu - pohledávky, zásoby a závazky. Tyto položky jsou obvykle modelovány tak, aby odpovídaly tomu, co se děje, s tržbami a náklady na prodej pomocí poměrů „obratů“ nebo „dnů“ (např. Obraty zásob nebo dny inventáře). Můžete se například podívat na historický vztah mezi výnosy a pohledávkami. Účty Pohledávky Pohledávky (AR) představují úvěrový prodej podniku, který ještě není plně uhrazen jeho zákazníky, což je v rozvaze aktuální aktivum. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky. výpočtem pohledávek. Dále byste předpovídali přijatelné dny - jejich propojení s prognózovanými výnosy.

Jaké jsou charakteristické znaky dobrého modelu aplikace Excel?

Je důležité mít silné základy finančního modelování. Kdykoli je to možné, předpoklady (vstupy) modelu by měly být na jednom místě a výrazně zbarvené (modely bank obvykle používají pro vstupy modelu modré písmo). Dobré modely pro Excel Bezplatný průvodce finančním modelováním Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy pro Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení tří výroků, analýzy DCF, a také uživatelům usnadňuje pochopení toho, jak se vstupy překládají do výstupů. Dobré modely aplikace Excel obsahují kontroly chyb, aby se zajistilo, že model funguje správně (např. Rozvahové rozvahy, výpočty peněžních toků atd.).

Co dělá „dobrý“ rozpočet?

Jedná se o jednu z poněkud subjektivních otázek rozhovorů FP&A. Podle našeho názoru je dobrým rozpočtem rozpočet, který má buy-in ze všech oddělení ve společnosti (pokud je to možné), je realistický, ale usiluje o dosažení, byl upraven podle rizika, aby umožňoval míru chyb a je svázán s celkový strategický plán společnosti.

Další otázky k pohovoru

Doufáme, že tento průvodce otázkami pohovorů s FP&A byl užitečný! Klíčem je neustále trénovat a být připraveni na podobné varianty výše položených otázek. Chcete-li získat více příprav na pohovor, podívejte se na naše další otázky a odpovědi na pohovor a prozkoumejte naši interaktivní mapu kariéry, abyste mohli pokročit ve své finanční kariéře:

  • Otázky týkající se výzkumu vlastního kapitálu Otázky rozhovoru týkajícího se výzkumu majetku Otázky a odpovědi týkající se výzkumu vlastního kapitálu Tento seznam obsahuje nejčastější otázky týkající se pohovoru, které se používají k najímání analytika nebo spolupracovníka pro výzkum v oblasti rovnosti. Pokud byste měli investovat 1 milion dolarů, co byste s tím udělali? - Povězte mi o společnosti, kterou obdivujete, a o tom, proč je atraktivní. - Připrav mě
  • Interview s investičním bankovnictvím Interview s investičním bankovnictvím Otázky a odpovědi Otázky a odpovědi s investičním bankovnictvím. Tuto skutečnou formu banka využívala k najímání nového analytika nebo spolupracovníka. Statistiky a strategie IB rozhovoru. Dotazy jsou seřazeny podle: přehled bank a odvětví, historie zaměstnání (životopis), technické otázky (finance, účetnictví, oceňování) a chování (přizpůsobení)
  • Otázky úvěrového analytika Otázky rozhovoru s analytikem Otázky a odpovědi s úvěrovým analytikem. Pro kohokoli, kdo má pohovor na pozici analytika v úvěrovém oddělení banky, je to průvodce esem! Otázky zahrnují následující: technické dovednosti (finance a účetnictví), sociální dovednosti (komunikace, přizpůsobení osobnosti atd.). Tato příručka se zaměřuje výhradně
  • Účetní rozhovory Otázky účetního rozhovoru Otázky a odpovědi účetního rozhovoru. Tento seznam obsahuje nejčastější otázky týkající se pohovoru, které se používají k najímání pro účetní úlohy. Některé jsou složitější, než se na první pohled zdá! Tato příručka se zabývá otázkami týkajícími se výkazu zisku a ztráty, rozvahy, výkazu peněžních toků, rozpočtování, prognóz a účetních zásad
  • Behaviorální otázky Behaviorální rozhovor Otázky a odpovědi na behaviorální rozhovor. Tento seznam obsahuje nejčastější otázky a odpovědi na pohovory týkající se financí a měkkých dovedností v chování. Otázky týkající se behaviorálních rozhovorů jsou u finančních pracovních míst velmi časté, a přesto jsou na ně žadatelé často nedostatečně připraveni.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found