Curriculum Vitae - definice, co zahrnout a jak formátovat

Curriculum vitae, často zkráceně CV, je dokument, který uchazeči o zaměstnání používají k prezentaci svého akademického a profesionálního profesionála. Pojem profesionál označuje každého, kdo si vydělává na živobytí vykonáváním činnosti vyžadující určitou úroveň vzdělání, dovedností nebo školení. úspěchy. Slouží k podávání žádostí o pozice v oblastech, kde jsou vyžadovány konkrétní znalosti nebo odborné znalosti dané osoby. Životopis je obvykle delší než životopis a musí obsahovat informace, které náborář potřebuje k ověření dovedností, zkušeností a vzdělávacích kvalifikací uchazeče.

Životopis

V mnoha zemích je životopis obvykle prvním dokumentem, na který se potenciální zaměstnavatel dívá při prověřování uchazečů o pracovní pohovory. Otázky a odpovědi k finančním rozhovorům. Tento seznam obsahuje nejčastější a nejčastější otázky a odpovědi na pohovory týkající se financí a zaměstnání. Existují dvě hlavní kategorie: behaviorální a technická, stipendijní programy, žádosti o granty nebo stipendia. Při zasílání životopisu a dalších dokumentů k žádosti zaměstnavateli se někteří uchazeči mohou rozhodnout zaslat fyzické kopie dokumentu doporučeně nebo elektronicky prostřednictvím e-mailu, v závislosti na tom, co potenciální zaměstnavatel uvedl v inzerátu o zaměstnání.

Co zahrnout do vašeho životopisu

Informace obsažené v životopise se mohou u jednotlivých uchazečů lišit, protože někteří uchazeči se mohou rozhodnout uvést pouze ty informace, které jsou relevantní pro práci, o kterou se ucházejí. Typické součásti životopisu jsou následující:

1. Osobní údaje

V horní části životopisu napište své celé jméno a kontaktní údaje, jako je telefonní číslo, e-mailová adresa, doporučená poštovní adresa atd. Pod kontaktní údaje uveďte informace popisující, kdo jste.

Typické osobní údaje mohou zahrnovat pohlaví, datum narození, vládou vydané identifikační číslo Sociální zabezpečení Sociální zabezpečení je americký federální vládní program, který poskytuje sociální pojištění a výhody lidem s nedostatečným nebo žádným příjmem. První sociální, rodinný stav a národnost. Můžete se rozhodnout zahrnout osobní údaje, pokud jsou relevantní pro práci, o kterou se ucházíte, nebo pokud o tyto informace dříve požádal váš zaměstnavatel.

2. Vzdělávání

Informace o vzdělávání zahrnují seznam vzdělávacích programů, které jste absolvovali, a roky a název instituce, kterou jste navštěvovali. V ideálním případě byste měli uvést informace o vysoké škole, postgraduální škole a postgraduálních školách, které jste navštěvovali, kurzy, které jste absolvovali, a rok, kdy jste program ukončili.

Někteří zaměstnavatelé mohou také požadovat, abyste uvedli známky / ocenění, které jste získali na různých úrovních vzdělání. Zaměstnavatelé pomocí informací o vzdělání zjistí, zda vaše odborná kvalifikace odpovídá pracovním požadavkům na pozici, o kterou se ucházíte.

3. Pracovní zkušenosti

Sekce pracovních zkušeností vyžaduje, abyste uvedli své nedávné pracovní zkušenosti, které jsou relevantní pro pozici, o kterou se ucházíte. U každé pozice, kterou jste dříve zastávali, uveďte jméno zaměstnavatele (společnosti), vaše konkrétní role a dobu trvání zaměstnání.

Nezapomeňte také uvést souhrn povinností, které jste v každé společnosti vykonávali, a veškeré úspěchy / ocenění udělené zaměstnavatelem. Seznamte příslušné pracovní zkušenosti počínaje nejnovějšími pozicemi, které jste zastávali.

4. Vyznamenání a ocenění

Pokud vám byla udělena jakákoli ocenění na akademické úrovni nebo během předchozího zaměstnání, uveďte je zde. Ocenění mohou zahrnovat ocenění děkana Seznam děkana v životopisu Seznam děkana v životopisu by měl být uveden vedle vašeho Grade Point Average (GPA). Tam je nějaká debata o tom, zda by to mělo být zahrnuto, nebo ne. Někteří profesionálové to považují za nadbytečné, zbytečné vyplňování životopisem. Tato příručka vám ukáže, jak zařadit seznam děkana do vašeho životopisu, čestných titulů, prezidentských cen, profesních osvědčení nebo ocenění nebo ocenění udělených zaměstnavatelem za vynikající výsledky.

5. Dovednosti

Pokud máte určité dovednosti a nezmínili jste je v ostatních částech životopisu, uveďte je zde. Tyto dovednosti mohou zahrnovat jazykové dovednosti, počítačové dovednosti, řidičské dovednosti, pokročilé softwarové dovednosti atd. Měly by být relevantní pro práci, o kterou se ucházíte.

6. Publikace a prezentace

Pokud jste publikovali akademické nebo konferenční příspěvky, měli byste je uvést v této části. Měli byste zahrnout příspěvky, které jste výhradně napsali, ty, jejichž spoluautory byly jiné osoby, a také ty, do kterých jste přispěli. Nezapomeňte uvést název příspěvků, rok vydání a případně jména spoluautorů.

Zahrňte také příspěvky, které byly prezentovány během konferencí a asociací, a uveďte název příspěvku, název konference a datum, kdy byl příspěvek prezentován. Tato část je zahrnuta při podávání žádosti o akademickou pozici.

7. Členství v profesních orgánech

Potenciální zaměstnavatel může požadovat, aby uchazeči byli členy konkrétních profesních organizací. Tato část se většinou týká vybraných pozic, jako jsou účetní, inženýři, geodeti, IT profesionálové atd. Seznam všech profesních orgánů a asociací, do kterých patříte, a stav vašeho členství.

Jak formátovat životopis

Níže uvádíme některá z pravidel, která byste měli dodržovat při formátování svého životopisu:

1. Délka

Životopis by neměl být příliš dlouhý a příliš krátký. Délka životopisu závisí na vzdělání a pracovních zkušenostech, které jste v průběhu let nashromáždili. U pozic na základní úrovni může být délka životopisu jedna až dvě stránky, zatímco u pozic, které vyžadují vyšší kvalifikaci a zkušenější personál, může délka trvat až 10 stránek.

2. Velikost písma

Při psaní životopisu použijte písmo, které je snadno čitelné, a použijte jej na celý dokument. Mezi doporučené styly písem patří Arial, Calibri, Cambria a Times New Roman. Velikost písma by měla být mezi 10 až 12 body. Nadpisy by měly být zvýrazněny, aby se odlišily od ostatních informací a aby byl životopis uspořádán.

3. Správná gramatika a pravopis

Zaslání životopisu, který obsahuje pravopisné, napjaté nebo gramatické chyby, by jen snížilo vaše šance na získání užšího výběru na pohovor. Před zasláním životopisu vašemu budoucímu zaměstnavateli si jej několikrát zkontrolujte a opravte případné chyby. Případně požádejte přítele, aby zkontroloval životopis, zda neobsahuje chyby.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce k psaní životopisu. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Nejlepší písmo pro životopis Nejlepší písmo pro životopis Jako zásadní vizuální stránka životopisu může vybrané písmo hrát důležitou roli při získávání tolik vyhledávané práce jednotlivce. Nejlepší písmo pro životopis je čitelné a příjemné pro čtenáře. Zjistěte, proč jsou Times New Roman, Arial, Calibri nejlepší písma, která lze použít
  • Výška výtahu Výška výtahu Také se nazývá výtahová řeč, výška výtahu je krátká a výstižná řeč, která vypráví o tom, kdo jste, co děláte a čeho chcete dosáhnout. Je pojmenován jako takový, protože by měl být dostatečně krátký a poutavý, abyste se během jízdy výtahem mohli představit.
  • Průvodní dopis investičního bankovnictví Průvodní dopis investičního bankovnictví Šablona průvodního dopisu investičního bankovnictví. Naučte se, jak napsat motivační dopis investičního bankovnictví (analytik nebo spolupracovník) s naším bezplatným průvodcem a šablonou. Abychom vám pomohli projít procesem prověřování, vytvořili jsme tuto příručku pro psaní vašeho dopisu o pozici investičního bankovnictví.
  • Úrovně jazykových znalostí Úrovně jazykových znalostí Pro každého, kdo se věnuje kariéře v oblasti podnikových financí, může být důležité zahrnout do svého životopisu a žádosti o zaměstnání úroveň jazykové znalosti. Existuje pět úrovní jazykových znalostí a mnoho zaměstnavatelů vyžaduje alespoň úroveň tři, což je v zásadě profesionální (funkční) úroveň odborné způsobilosti k práci.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found