JAJO - přehled, jak to funguje, praktické příklady

JAJO je jedním ze tří opčních cyklů, které zahrnují smlouvy s více opcemi s postupným datem vypršení platnosti v měsících leden, duben, červenec a říjen. Smlouvy o opcích přicházejí s daty vypršení platnosti, které zapadají do cyklu, jehož průměr je devět měsíců. Každý cyklus zahrnuje dva krátkodobé měsíce plus dva další měsíce od čtvrtletních cyklů začínajících v lednu, únoru nebo březnu.

JAJO

Kromě cyklu JAJO patří mezi další opční cykly, které lze přiřadit opční smlouvu na veřejných trzích, FMAN FMAN FMAN je jedním ze tří opčních cyklů a zahrnuje více opčních kontraktů, které mají stejné podmínky a jejichž platnost vyprší v měsících Únor, květen (únor, květen, srpen a listopad) a MJSD MJSD MJSD je zkratka pro měsíce březen, červen, září a prosinec. Měsíce jsou posledními měsíci čtyř ročních čtvrtletí pro uvolnění finančních výnosů a výplatu dividend. Veřejné společnosti působící ve Spojených státech jsou povinny podávat čtvrtletní zprávy o výdělcích (březen, červen, září a prosinec).

souhrn

  • JAJO je cyklus opcí představující měsíce leden, duben, červenec a říjen.
  • Cyklus JAJO je jedním ze tří cyklů opcí, které zahrnují uvedené opce se stejnými funkcemi a datem vypršení platnosti, ale s odlišnými stávkovými cenami.
  • Představuje také první měsíc ze čtyř finančních čtvrtletí v roce.

Jak fungují cykly možností

Opční cykly odkazují na kategorie období, ke kterým jsou přiřazeny opční smlouvy. Cykly jsou integrovány do všech derivátových kontraktů, jako jsou opce a futures kontrakty Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. a jsou pod dohledem regulačních orgánů. Při nákupu opcí na veřejném trhu si obchodník prohlédne dostupné opce podle tříd opcí.

Třída opcí zahrnuje několik výpisů řad opcí, které jsou seskupeny buď do výzev, nebo do opcí. Možnosti: Hovory a výplaty Opce je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum určité datum (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli. To znamená, že investor, který má zájem o koupi opcí na volání na podkladovém cenném papíru, si prohlédne výpisy řady opcí na opce a každý z těchto výpisů bude mít konkrétní realizační cenu a datum vypršení platnosti. Stejně tak obchodník, který má zájem o koupi prodejních opcí, uvidí dostupné výpisy, každý s jedinečnou realizační cenou a datem vypršení platnosti. Na veřejném trhu jsou třídy opcí uvedeny vedle jejich stávkových cen a dat vypršení platnosti v konkrétním cyklu.

Přiřazení opčních kontraktů cyklům

Před rokem 1984 byly opční cykly rozděleny o čtyři měsíce, než se burza cenných papírů v Chicagu rozhodla revidovat cykly na současné tři cykly. Každému seznamu opcí umožnilo zpřístupnit investorům první dva měsíce a poté další dva měsíce cyklu. Tři hlavní cykly zahrnují:

  • JAJO (1. cyklus): Leden, duben, červenec a říjen
  • FMAN (2. cyklus): Únor, květen, srpen, listopad
  • MJSD (3. cyklus): Březen, červen, září a prosinec

Možnosti cyklu JAJO zahrnují smlouvy dostupné v prvním měsíci každého ze čtyř čtvrtletí, tj. V lednu, dubnu, červenci a říjnu. Obchodník, který má zájem o koupi opce na základě podkladového cenného papíru, musí najít první dva po sobě jdoucí měsíce a poté dva zbývající měsíce cyklu. Investorům umožňuje možnost zajištění krátkodobých kontraktů nebo nákup dlouhodobých kontraktů. Například pokud je XYZ $ 150 přiřazeno cyklu JAJO v lednu, první dva měsíce budou leden a únor, následované dubnem a červencem.

Cyklus vypršení platnosti smlouvy

Cyklus vypršení platnosti odkazuje na měsíce vypršení platnosti kontraktů opcí v každém ze tří cyklů. Akciové opce jsou nastaveny v jednom ze tří hlavních cyklů, které vám řeknou měsíc, kdy opce vyprší. Držitel opce může uplatnit opci před nebo v den vypršení platnosti, aby získal jakoukoli skutečnou hodnotu přisuzovanou opci.

Uplatnění opce znamená nákup nebo prodej podkladového cenného papíru za realizační cenu Strike Price Realizační cena je cena, za kterou držitel opce může uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru, v závislosti na tom, zda drží kupní opci nebo dát možnost. Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. dohodnuto na začátku smlouvy. Pokud držitel opce nevyužije možnost před datem vypršení platnosti, platnost opce bezcenná vyprší a držitel z ní nebude mít žádnou hodnotu.

JAJO v dividendových cyklech

Cyklus JAJO se vztahuje také na cyklus dividend, protože pro investory představuje čtyři nejdůležitější měsíce. JAJO představuje měsíce leden, duben, červenec a říjen, což jsou měsíce, kdy většina společností vyplácí dividendy.

Většina společností obvykle zveřejňuje své zprávy o výnosech čtvrtletně a také vydávají prohlášení o dividendě o nadcházející výplatě dividend. I přes prohlášení o dividendě však někteří akcionáři nemusí být způsobilí, zejména ve společnostech s preferencemi dividend v několika třídách akcií.

Praktické příklady volitelného cyklu JAJO

Možnosti obchodované na veřejných trzích se obvykle řídí jejich vlastními určenými cykly a seznamy jsou k dispozici pro první dva měsíce, po nichž následují další dva měsíce od plánu cyklu. Předpokládejme například, že v lednu je cyklu JAJO přiřazena možnost volání ABC $ 100. To znamená, že první dva měsíce budou leden (aktuální měsíc) a únor (následující měsíc), následovaný dubnem a červencem z harmonogramu cyklu.

Podobně předpokládejme, že v únoru je cyklu JAJO přidělena prodejní opce ABC $ 100. Put bude mít následující výpis: únor (aktuální měsíc), březen (následující měsíc), duben a červenec. Každý z výpisů je považován za samostatnou řadu možností a čtyři nabídky možností představují úplný cyklus možností. Platnost většiny výpisů opčních řad obchodovaných na burze vyprší třetí pátek měsíce vypršení platnosti.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Dividendová politika Dividendová politika Dividendová politika společnosti určuje výši dividend vyplácených společností jejím akcionářům a frekvenci vyplácení dividend
  • Datum vypršení platnosti (deriváty) Datum vypršení platnosti (deriváty) Datum vypršení platnosti v derivátech označuje datum, do kterého vyprší platnost opcí nebo futures. Jinými slovy, datum vypršení platnosti je poslední den
  • Ceny opcí Modely oceňování opcí Modely oceňování opcí jsou matematické modely, které k výpočtu teoretické hodnoty opce používají určité proměnné. Teoretická hodnota an
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found