IF prohlášení - přehled, syntaxe a jak to funguje

IF Statement je jednou z populárních instrukcí aplikace Excel, kterou lze použít jako rozhodovací prohlášení. Je to jeden ze základních konceptů v programování a poskytuje programu požadovanou inteligenci, aby program implementoval rozhodnutí na základě kritérií stanovených uživatelem.

Prohlášení Excel IF

V aplikaci Excel se příkaz IF používá k vyhodnocení logického nebo matematického výrazu a získání požadovaného výstupu na základě zadaných kritérií. Příkaz IF funguje tak, že zkontroluje výraz, zda je splněna podmínka, a vrátí hodnotu na základě získaného výstupu.

Například na základě kritérií vrací jednu předdefinovanou hodnotu, pokud je podmínka shledána jako pravdivá, a jinou předdefinovanou hodnotu, pokud je shledána falešná. Prohlášení IF se někdy označuje jako prohlášení IF THEN ELSE.

Rychlé shrnutí

  • Příkaz IF je prohlášení o rozhodování, které vede program k rozhodování na základě stanovených kritérií.
  • Příkaz IF provede jednu sadu kódu, pokud je splněna zadaná podmínka (TRUE) nebo je jiná sada kódu vyhodnocena jako FALSE.
  • Je to vestavěná funkce v aplikaci Excel a lze ji použít jako funkci VBA v aplikaci Excel.

IF funkce v Excelu vs. IF prohlášení ve VBA

Příkazy IF jsou navrženy k provádění stejných funkcí, ale liší se několika způsoby v tom, jak fungují. Příkaz Excel IF funguje tak, že zkontroluje, zda je podmínka splněna, a vrátí hodnotu (TRUE). V opačném případě vrátí hodnotu FALSE.

Na rozdíl od příkazu Excel IF je příkaz VBA IF VBA If Else Vytváření příkazu VBA If Else docela podobné vytváření vnořeného vzorce if v aplikaci Excel. Výhodou použití VBA místo toho je, že je mnohem snazší sledovat, protože vnořené IF mají tendenci komplikovat více závorek. V příkazu VBA if je každá klauzule IF oddělená od druhé a je místo toho rozložena v pořadí podle priority nevrací žádnou hodnotu, když vyhodnotí podmínku. Pokud je podmínka vyhodnocena jako PRAVDA, program provede instrukce uvnitř bloku IF. Pokud se však podmínka vyhodnotí jako FALE, program přeskočí na další blok po blokování IF a vyhodnotí je postupně, dokud se podmínka nevyhodnotí jako PRAVDA.

Syntax

Níže je ukázková syntaxe příkazu If-Then-Else:

Pokud podmínka_1 Pak

prohlášení_1

ElseIf condition_2 Pak

prohlášení_2

ElseIf condition_n Pak

prohlášení_n

Jiný

Statement_else

Konec, pokud

Kód vyhodnotí podmínky podle uvedené objednávky. Podmínky jsou vyhodnoceny na booleovskou hodnotu, která by měla být TRUE nebo FALSE. Pokud se zjistí, že podmínka je PRAVDA, bude spuštěn odpovídající kód a nebudou hodnoceny žádné další podmínky.

Klíčové slovo „Then“ je direktiva, která ukazuje řízení programu podle pokynů, které následují bezprostředně po příkazu IF.

Jakmile program vyhodnotí podmínku na TRUE, příkaz, tj. Statement_1, statement_2… ..statement_n, jsou kódy, které mají být provedeny. Statement__else je kód, který bude proveden, pokud bude podmínka_1, podmínka_2,… podmínka_n vyhodnocena jako nepravdivá.

Poslední řádek syntaxe končí kódem „End If.“ Kód říká programu, že se jedná o poslední řádek funkce IF a že neexistují žádné další podmínky, které by se měly vyhodnotit.

Jak funguje prohlášení IF

Všechny zadané podmínky spolu s jejich příkazy IF se vyhodnocují postupně, což znamená, že program vyhodnocuje podmínky počínaje Podmínkou_1. Pokud program vyhodnotí první podmínku na TRUE, budou přeskočeny všechny ostatní podmínky v pořadí.

Pokud je však podmínka_1 vyhodnocena jako nepravdivá, program přejde k vyhodnocení druhé podmínky v pořadí, kterou je podmínka_2. Pokud je podmínka_2 vyhodnocena jako PRAVDA, program provede všechny instrukce obsažené v bloku ELSEIF. Všechny ostatní podmínky následující za podmínkou_2 v pořadí budou přeskočeny. Pokud je podmínka_2 vyhodnocena jako FALSE, program přejde k vyhodnocení podmínky_n.

Pokud je podmínka_n vyhodnocena jako PRAVDA, program provede instrukce v bloku ELSEIF a blok ELSE přeskočí. Pokud se však podmínka_n vyhodnotí jako FALSE, program se přesune a provede blok ELSE.

Při postupném vyhodnocování podmínek lze současně provést pouze jeden blok kódu. Příkaz „End If“ upozorní program, že podmíněné příkazy dosáhly konce.

Jak psát prohlášení IF ve VBA (příklad)

Jednou z aplikací příkazu IF je kontrola, zda je číslo kladné nebo záporné. Toho lze dosáhnout napsáním programu, který kontroluje, zda je číslo menší než nebo větší než 0, aby se určilo, zda se jedná o kladné nebo záporné číslo.

Kód VBA by měl být napsán následovně:

Pokud číslo <0, pak

MsgBox „Hodnota je záporná!“

Jiný

MsgBox „Hodnota je kladná!“

Konec, pokud

Výše uvedený kód VBA umožňuje uživatelům zadávat náhodná čísla a program poté zkontroluje, zda je zadaná hodnota větší než nula nebo menší než nula. Pokud uživatel zadá hodnotu menší než nula, program zobrazí výsledek „Hodnota je záporná.“ Hodnota větší než nula zobrazí výsledek „Hodnota je kladná.“

Použití operátorů AND a OR v prohlášení IF

Pokud existuje více závislých podmínek, mohou uživatelé použít logické operátory jako AND a OR uvnitř jednoho příkazu IF.

Syntaxe použití podmínek AND / OR s příkazem IF je následující:

Pokud podmínka_1a podmínka_2 Pak

True_code

Jiný

Falešný kód

Konec IF

Ve výše uvedeném systému se true_code provede, když jsou splněny podmínka_1 AND podmínka_2. Pokud má podmínka_1 nebo podmínka_2 hodnotu false, program provede kód false_code. To znamená, že logický operátor „AND“ vrací skutečnou hodnotu, pouze když jsou splněny obě podmínky / True.

S operátorem „OR“, pokud je splněna jedna z podmínek / True, program provede true_code. Pokud jsou obě podmínky nepravdivé, program provede false_code. Znamená to, že funkce OR vrátí pouze hodnotu TRUE, pokud je splněna alespoň jedna z podmínek.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Excel VBA Excel VBA VBA znamená Visual Basic for Applications. Excel VBA je programovací jazyk společnosti Microsoft pro Excel a všechny ostatní programy Microsoft Office, jako jsou Word a PowerPoint. Všechny programy sady Office sdílejí společný programovací jazyk.
  • Jak ladit kód VBA: Jak ladit kód Při psaní a spouštění kódu VBA je důležité, aby se uživatel naučil ladit chyby kódu. Jedná se o očekávání uživatele aplikace Excel, že kód
  • Přechod z Excelu do Pythonu Přechod z Excelu do Pythonu Mnoho společností nyní přechází z Excelu do Pythonu, univerzálního programovacího jazyka na vysoké úrovni vytvořeného nizozemským programátorem Guidem van Rossumem
  • Makra VBA VBA makra Nastavení maker v aplikaci Excel VBA je poměrně jednoduché. Struktura maker aplikace Excel VBA zahrnuje začátek podřízeného řádku před zahájením kódu makra. Makra používají aplikaci Visual Basic v aplikaci Excel k vytváření vlastních funkcí generovaných uživateli a k ​​urychlení manuálních úkolů vytvářením automatizovaných procesů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found