Nevýkonný ředitel - přehled, odpovědnost, význam

Nevýkonný ředitel je členem představenstva společnosti Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. který nemá výkonnou funkci. Nevýkonní ředitelé jednají jako nezávislí poradci a nejsou odpovědní za každodenní provoz společnosti.

Nevýkonný ředitel

Mají však stejné právní odpovědnosti a závazky jako výkonní ředitelé a podílejí se na plánování a koncipování podnikových politik. Nevýkonní ředitelé obecně dostávají platby za své služby; nejsou však považováni za zaměstnance společnosti.

souhrn

  • Nevýkonní ředitelé jsou nezávislí poradci společnosti a jsou členy správní rady společnosti.
  • Pomáhají při rozvoji strategie ve společnosti prostřednictvím pozitivní kritiky, externích zkušeností a odborných znalostí.
  • Nevýkonní ředitelé dohlížejí na činnost výkonných partnerů a pomáhají zajistit plnění jejich cílů. Zajišťují důsledné plnění povinností vůči zúčastněným stranám.

Odpovědnosti neexekutivního ředitele

Nevýkonní ředitelé věnují část svého času dohledu nad společností, účastní se schůzí manažerského týmu nebo schůzí představenstva. Přidávají hodnotu tím, že poskytují širokou perspektivu problémů společnosti a chrání zájmy akcionářů. Jsou odpovědní za následující:

1. Kontrola výkonu

Nevýkonní ředitelé jsou povinni hodnotit výkon manažerského týmu z hlediska plnění cílů a úkolů. Monitorují také výkonné členy představenstva, mohou dokonce odvolat vrcholový management a plánovat další jmenování.

Ředitelé jsou rovněž povinni dohlížet na zprávy o výkonnosti společnosti. Dále zajišťují, aby byly odpovědnosti vůči zúčastněným stranám chápány a důsledně prováděny.

2. Strategické směřování

Nevýkonní ředitelé jsou zodpovědní za objektivní pohled na plány formulované výkonným týmem. Pomáhají s formulováním a dohledem nad firemní strategií. Firemní strategie Korporátní strategie se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, riskovat a vrátit se napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii tím, že poskytuje konstruktivní kritiku a širší pohled na vnější faktory ovlivňující podnikání.

Poskytují vnější perspektivu a zpochybňují stávající plány, čímž pomáhají zlepšovat obchodní strategie. Nevýkonní ředitelé rovněž stanovují hodnoty a standardy pro společnost ve spolupráci s výkonnými partnery.

3. Časový závazek

Nevýkonný ředitel musí věnovat značné množství času dohledu nad společností. Pokud je tedy ředitel jmenován, měl by představenstvu sdělit další důležité časové závazky. Měli by informovat představenstvo o všech významných změnách jeho harmonogramu.

Před přijetím jakýchkoli dalších závazků, které mohou ovlivnit jeho roli, by měli získat souhlas předsedy. Je nutné, aby neexekutivní ředitel vzal čas mimo svůj rozvrh, aby splnil očekávání uvedená ve jmenovacím dopisu.

4. Řízení rizik

Nevýkonní ředitelé sdílejí s výkonnými partnery odpovědnost za vývoj rámců a kontrol pro přístup a regulaci rizik. Měli by ujistit zúčastněné strany, že finanční informace jsou přesné, a finanční kontroly a systémy řízení rizik Řízení rizik Řízení rizik zahrnuje identifikaci, analýzu a reakci na rizikové faktory, které tvoří součást života podniku. Obvykle se to děje s robustními a zabezpečenými.

5. Lidé

Nevýkonní ředitelé mohou navazovat kontakty mimo společnost a přidávat společnosti další hodnotu. Externí spojení mohou společnosti pomoci dosáhnout jejích cílů a poslání Prohlášení o poslání Prohlášení o poslání definuje, v jaké oblasti podnikání se společnost nachází, proč existuje nebo k jakému účelu slouží. .

Kromě toho může nevýkonný ředitel zastupovat společnost před externími firmami. Ve spolupráci s dalšími členy správní rady zajišťují, aby byly k dispozici dostatečné finanční a lidské zdroje pro splnění obchodních cílů.

6. Profesní rozvoj

Nevýkonní ředitelé mohou v určitých otázkách radit a diskutovat o nich na schůzích představenstva. Mohou mít oprávnění získat nezávislé školení potřebné k plnění svých povinností na náklady společnosti.

7. Účast na schůzích výborů

Může být vyžadováno, aby se nevýkonný ředitel aktivně účastnil schůzí výboru a vykonával své povinnosti člena výboru. Měli by být upozorněni na účel výboru a případné další odpovědnosti.

Důležitost neexekutivního ředitele

  • Výkonní ředitelé zastávající pozice na úrovni C mohou čelit střetu zájmů s problémem zúčastněných stran nebo agentur. Proto se má za to, že nevýkonní ředitelé jednají objektivně v zájmu společnosti a zúčastněných stran.
  • Nevýkonní ředitelé jsou jmenováni, aby zpochybňovali výkon manažerského týmu a společnosti.
  • Přispívají také k zajištění toho, aby členové správní rady dosáhli svých cílů.
  • Zkušenosti nevýkonného ředitele z jiné oblasti mohou být pro společnost cenné. Přináší širší perspektivu a vnější zkušenosti přispívající ke strategickému rozvoji.
  • Síť externích kontaktů poskytovaných nevýkonnými řediteli je pro společnosti cenná.
  • Ředitelé mohou být schopni vyplnit mezeru v odbornosti v manažerském týmu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Board of Advisors Board of Advisors Board of Advisors je skupina složená z profesionálů v podnikání, která poskytuje rady o tom, jak může vlastník firmy lépe řídit svou společnost. Vzhledem k neformální povaze tohoto typu desky je možné ji strukturovat způsobem, který majitel považuje za nezbytný a nejužitečnější
  • Fiduciární povinnost Fiduciární povinnost Fiduciární povinnost je odpovědnost, kterou jsou fiduciáři pověřeni při jednání s jinými stranami, zejména ve vztahu k finančním záležitostem. v
  • Nezávislý ředitel Nezávislý ředitel Nezávislým ředitelem v oblasti správy a řízení společností se rozumí člen představenstva, který nemá materiální vztah se společností a
  • Staggered Board Staggered Board Rozložené představenstvo, známé také jako utajovaná rada, odkazuje na představenstvo, které se skládá z různých tříd ředitelů. V rozložené desce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found