Automatizovaný bankomat (ATM) - přehled, historie,

Bankomat, lépe známý jako bankomat, je specializovaný počítač, který majitelům bankovních účtů usnadňuje správu jejich peněz. Umožňuje jim kontrolovat zůstatky na účtu, vybírat nebo vkládat peníze, převádět peníze z jednoho účtu na druhý, tisknout výpis z účtu Výpis z účtu Výpis z banky je finanční dokument, který poskytuje souhrn činnosti držitele účtu, obvykle připravený konec každého měsíce. transakce a dokonce i nákup známek. Vložením bankomatu nebo debetní karty do zařízení a zadáním osobního identifikačního čísla (PIN) získáte přístup ke službám nad 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Bankomat (ATM)

souhrn

  • Bankomat (ATM) je specializovaný počítač, který umožňuje držitelům bankovních účtů kontrolovat zůstatky na jejich účtech, vybírat nebo vkládat peníze, převádět peníze z jednoho účtu na druhý, tisknout výpis transakcí účtu a dokonce nakupovat známky.
  • První bankomat byl založen v červnu 1967 na ulici v londýnském Enfieldu v pobočce Barclays Bank připisované britskému vynálezci jménem John Shepherd-Barron.
  • Sociální pozadí v různých zemích v šedesátých a sedmdesátých letech hrálo klíčovou roli při prosazování příčin bankomatů. Jejich příchod přinesl revoluci v oblasti bankovnictví a změnil způsob, jakým banky interagovaly se svými zákazníky.

Historie bankomatů

V šedesátých letech několik týmů po celém světě nezávisle pracovalo na vytvoření metody výběru hotovosti z banky po několika hodinách bez spáchání trestného činu. Časová osa pro nástup a rozšíření bankomatu je uvedena níže:

  • V roce 1960 vynalezl Američan jménem Luther George Simjian stroj Bankograph, který zákazníkům umožňoval vkládat hotovost a šeky.
  • První bankomat byl založen v červnu 1967 na ulici v londýnském Enfieldu v pobočce banky Barclays. Britský vynálezce jménem John Shepherd-Barron je připočítán s jeho vynálezem. Stroj umožňoval zákazníkům vybírat maximálně 10 GBP najednou.
  • V USA byl průkopníkem v zavádění bankomatu Donald Wetzel, inženýr z Dallasu. První bankomat v USA byl instalován v září 1969 v pobočce Chemical Bank v Rockville Center v New Yorku se sloganem: „2. září se naše banky otevřou v 9 hodin ráno a už nikdy se nezavřou.“
  • V roce 1970 navrhl britský inženýr James Goodfellow koncept osobního identifikačního čísla (PIN), které automatizovalo ověření totožnosti zákazníků, a znamenalo tak mezník v růstu samoobslužného bankovnictví.
  • USA byly svědky velkého nárůstu počtu bankomatů v roce 1977, kdy Citibank přislíbila více než 100 milionů dolarů na instalaci strojů po celém New Yorku. Využití bankomatů vzrostlo o 20%, když vánice přinutila všechny banky ve městě několik dní zavírat pobočky.
  • V roce 1977 spustila společnost National Cash Register, softwarová a technologická společnost v USA, NCR Model 770, snadno ovladatelný bankomat, který bankám umožňoval poskytovat služby 24/7. Novější model (5070 ATM) uvedený na počátku 80. let se ukázal jako spolehlivější, flexibilnější a vstřícnější k zákazníkům.
  • Do roku 1984 činil celosvětově počet nainstalovaných bankomatů 100 000.
  • Od roku 2018 fungovalo po celém světě více než tři miliony bankomatů. Podle poradenské společnosti Retail Banking Research se předpokládá, že toto číslo do roku 2021 překročí čtyři miliony.
  • V prvním desetiletí 21. století došlo k nárůstu počtu podvodů s bankomaty prostřednictvím sofistikovaného malwaru nebo technologií, jako jsou skimovací zařízení. Aby zůstaly o krok napřed, banky vyvinuly software, který dokázal detekovat anomálie v transakčních datech, které naznačují nelegální aktivitu.
  • Přestože digitální platební služby Online platební společnosti Online platební společnosti jsou odpovědné za zpracování platebních metod online nebo prostřednictvím internetu. Online platební systémy umožňují prodejci přijímat platby a kupujícímu odesílat platby přes internet. Mezi příklady online platebních společností patří PayPal, Alipay, WeChat Pay získávají na popularitě v 21. století, hotovost je stále preferována ve většině částí světa pro transakce. Očekává se, že bankomaty, bankovní pobočky, mobilní bankovnictví a internetové bankovnictví se budou v dohledné budoucnosti vzájemně doplňovat.

Role sociálního prostředí při růstu bankomatů

Sociální pozadí v různých zemích v šedesátých a sedmdesátých letech hrálo klíčovou roli při prosazování příčin bankomatů.

  • Ve Velké Británii získávaly v tomto období dělnické odbory moc a vliv. Bankovní odbory vyvíjely bezprecedentní tlak na to, aby banky v sobotu zavíraly. „Automatizace“ byla zároveň módním slovem, které přitahovalo masy a myslelo se, že šetří čas a náklady na pracovní sílu. Zdá se, že automatizace procesu pokladny uklidnila všechny zúčastněné strany Zainteresovaná strana V podnikání je zúčastněnou osobou každý jednotlivec, skupina nebo strana, která má zájem na organizaci a na výsledcích jejích akcí. Běžné příklady, uspokojování zákazníků a bankovních odborů a podpora inovací v bankovním průmyslu.
  • V USA narážely banky na odpor svých zaměstnanců kvůli jejich hrozné pracovní době. Tlak na bankomaty byl motivován potřebou zkrátit bankovní hodiny, snížit přetížení poboček bank a snížit náklady na pracovní sílu. Vyhlídka na přilákání dalších zákazníků lesklou novou vychytávkou oslovila podnikatele a otevřela dveře jejich dalšímu prodeji na půjčky a kreditní karty.

Příchod bankomatů způsobil revoluci v oblasti bankovnictví a změnil způsob, jakým banky interagovaly se svými zákazníky. Lidé se začali ztotožňovat se značkou banky, nikoli s jednotlivými pobočkami. ATM zesílil všudypřítomnou povahu bankovnictví, kde bankovnictví nebylo vázáno na pobočku nebo člověka, bylo k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a bylo k němu možné přistupovat prostřednictvím strojů a později prostřednictvím mobilních telefonů a notebooků.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Disponibilní zůstatek Disponibilní zůstatek Disponibilní zůstatek majitele účtu je množství prostředků na jeho účtu, ke kterému lze okamžitě přistupovat. Lze to považovat za množství
  • Přečerpání bankovního účtu Přečerpání bankovního účtu K přečerpání bankovního účtu dochází, když zůstatek na bankovním účtu jednotlivce klesne pod nulu, což má za následek záporný zůstatek. Obvykle se to stane, když na daném účtu již nejsou žádné finanční prostředky, ale prostřednictvím účtu je zpracována nevyřízená transakce, což vede k tomu, že majitel účtu vznikne dluh.
  • Noční depozitář Noční depozitář Noční depozitář je služba denní schránky poskytovaná bankami, která majitelům účtů umožňuje provádět vklady peněz po obvyklých bankovních hodinách.
  • Nejlepší banky v USA Nejlepší banky v USA Podle americké Federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA k únoru 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou v zemi je Federální rezervní banka, která vznikla po přijetí zákona o Federálních rezervách v roce 1913

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found