Averze k riziku - přehled, očekávaná hodnota hazardu, opatření

Averze k riziku odkazuje na tendenci ekonomického subjektu přísně upřednostňovat jistotu před nejistotou. Ekonomický agent vykazující averzi k riziku se považuje za averzi k riziku. Agent averze k riziku formálně upřednostňuje očekávanou hodnotu Očekávaná hodnota Očekávaná hodnota (také známá jako EV, očekávání, průměr nebo střední hodnota) je dlouhodobá průměrná hodnota náhodných proměnných. Očekávaná hodnota také naznačuje hazard s hazardem samotným.

Averze k riziku

Co je hazard?

Hazard se skládá ze tří prvků:

  • Soubor výsledků
  • Pravděpodobnost Pravidlo celkové pravděpodobnosti Pravidlo celkové pravděpodobnosti (známé také jako zákon celkové pravděpodobnosti) je základním pravidlem ve statistice týkající se podmíněnosti a meze spojené s každým výsledkem
  • Výplata z každého výsledku

Zvažte následující příklad: John a Mark hrají hru. John hodí mincí a pokud jsou to hlavy, pak mu Mark dá 10 $. Pokud jsou to ocasy, pak Mark dá Johnovi 20 $.

  • Soubor výsledků: Hlavy, ocasy
  • Pravděpodobnost hlav = Pravděpodobnost ocasů = ½
  • Johnova výplata z hlavy je 10 $. Johnova výplata z ocasu je 20 $.

Očekávaná hodnota hazardu - vzorec

Očekávaná hodnota hazardu - výpočet vzorku

Obecný vzorec pro očekávanou hodnotu je následující:

Očekávaná hodnota - obecný vzorec

Očekávaná hodnota hazardu popsaného výše je tedy pro Johna + 15 $. Pokaždé, když se zúčastní hazardu, vydělá 15 $. Pokud má John odpor k riziku, pak s jistotou upřednostňuje příjem 15 $ s jistotou před hazardem.

Rizikové prémie

Riziková prémie Pojistné riziko za selhání Pojistné za riziko selhání je ve skutečnosti rozdíl mezi úrokovou sazbou dluhového nástroje a bezrizikovou sazbou. Riziková prémie za selhání existuje, aby kompenzovala investory za pravděpodobnost, že účetní jednotka nesplní svůj dluh. hazardu je množství navíc potřebné k tomu, aby byl agent lhostejný mezi hazardem a očekávanou hodnotou hazardu. Naopak to lze také považovat za částku peněz, kterou agent averze k riziku zaplatí, aby se vyhnul jakémukoli riziku.

Ve výše uvedeném příkladu je očekávaná hodnota hazardu 15 $. Obslužný program získaný z očekávané hodnoty hazardu je 1,17 (log 15). Očekávaná užitečnost z hazardu je 1,15 (½ log 10 + ½ log 20). Rovná se nástroji, který obdrží, když je spotřeba 14 $.

Proto je riziková prémie 15 $ - 14 $ = 1 $. Agent s averzí k riziku je lhostejný mezi hazardem, který nabízí očekávanou hodnotu 15 $, a s jistotou obdrží 14 $. Spotřebitel by zaplatil až 1 $, aby se vyhnul hazardu.

Opatření averze k riziku

Arrow-Prattova míra averze k riziku je nejčastěji používaným měřítkem averze k riziku. Analyzuje stupeň averze k riziku analýzou reprezentace užitečnosti. Název opatření je pojmenován po dvou ekonomech: Kenneth Arrow a John Pratt. Vzorec Arrow-Pratt je uveden níže:

Arrow-Prattův vzorec

Kde:

  • U ’a U’ ’jsou první a druhá derivace užitné funkce s ohledem na spotřebu x.

Důležitost averze k riziku

Praktičtěji řečeno, averze k riziku je důležitým konceptem pro investory. Investoři, kteří jsou extrémně averzní vůči riziku, dávají přednost investicím, které nabízejí zaručený nebo „bezrizikový“ výnos. Preferují to, i když je návratnost relativně nízká ve srovnání s vyššími potenciálními výnosy, které s sebou nesou vyšší míru rizika. Například investoři s extrémní averzí k riziku upřednostňují investice, jako jsou státní dluhopisy a depozitní certifikáty (CD), před rizikovějšími investicemi, jako jsou akcie a komodity.

Investoři s vyšší tolerancí k riziku - nebo nižší úrovní averze k riziku - jsou ochotni akceptovat vyšší úrovně rizika výměnou za příležitost získat vyšší návratnost investic,

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli vysvětlení Finance o averzi k riziku. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Riziko a návratnost Riziko a návratnost V investování jsou riziko a návratnost vysoce korelované. Zvýšená potenciální návratnost investic obvykle jde ruku v ruce se zvýšeným rizikem. Mezi různé typy rizik patří riziko specifické pro projekt, riziko specifické pro dané odvětví, riziko konkurence, mezinárodní riziko a tržní riziko.
  • Řízení rizik Řízení rizik Řízení rizik zahrnuje identifikaci, analýzu a reakci na rizikové faktory, které tvoří součást života podniku. Obvykle se to dělá s
  • Systematické riziko Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko.
  • Systémové riziko Systémové riziko Systémové riziko lze definovat jako riziko spojené s kolapsem nebo selháním společnosti, průmyslu, finanční instituce nebo celé ekonomiky. Jde o riziko závažného selhání finančního systému, kdy dojde ke krizi, když poskytovatelé kapitálu ztratí důvěru v uživatele kapitálu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found