Mikromarketing - přehled, výhody a nevýhody, příklad

Mikromarketing je marketingová strategie, která se používá u cílové skupiny zákazníků na specializovaném trhu. Obvykle se používá k reklamě na produkt nebo službu. Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vychází z úzké zákaznické základny. Zákaznickou základnu vybírá obchodník na základě určitých charakteristik, jako je věk, pohlaví, pracovní pozice, umístění atd.

Mikromarketing

Například Uber používá mikromarketingovou strategii založenou na umístění v každém městě, do kterého expanduje. Když společnost Uber nedávno vstoupila na trh ve Vancouveru, využila deštivé počasí ve městě k tomu, aby motivovala lidi k tomu, aby místo procházek po rušných ulicích s deštníky používali aplikaci zvoucí jízdu.

souhrn

  • Mikromarketing je strategie, která si klade za cíl oslovit cílenou skupinu zákazníků na specializovaném trhu. Liší se od mikromarketingu, který je zaměřen na velkou síť zákazníků.
  • Mezi výhody mikromarketingu patří jeho vysoce cílená povaha, tendence společnosti šetřit náklady a schopnost zvyšovat tržby společnosti prostřednictvím růstu generovaného uživateli.
  • Mezi nevýhody mikromarketingu patří jeho časová náročnost, vysoké náklady na získávání zákazníků a možnost cílení na nesprávné publikum zákazníka.

Mikromarketing vs. makromarketing

Cílový trh

Primární rozdíl mezi mikromarketingem a makromarketingem spočívá v tom, že první se zaměřuje na cílenou malou skupinu lidí, zatímco druhý se zaměřuje na širokou skupinu zákazníků.

Například pokud marketingový pracovník přijme strategii mikromarketingu založenou na pracovní pozici, zvážil by lidi v určité profesi, jako jsou finanční analytici, finanční analytici - co dělají nebo lékaři. Na druhou stranu by strategie makromarketingu zahrnovala cílení na lidi v jakékoli profesi.

Síť zákazníků a vztahy

Rozdíl mezi oběma strategiemi přichází také z hlediska budování sítě zákazníků a vztahů se zákazníky v síti. Například mikromarketing si klade za cíl rozvíjet pevné vztahy se zákazníky. Při použití této strategie je vysoká priorita věrnost značce, protože cílová skupina zákazníků je mezerou.

Na druhou stranu má makromarketing tendenci budovat velkou síť zákazníků. Cílem je prodat produkt co největšímu počtu lidí. Distribuce je tedy v makromarketingu hlavním zaměřením ve srovnání s mikromarketingem, který se zaměřuje na maximalizaci hodnoty pro zákazníky.

Výhody mikromarketingu

  • Mikromarketing je vysoce cílený, protože má tendenci cílit na konkrétní segment populace.
  • Mikromarketing pomáhá šetřit náklady, protože zužuje populaci, na kterou cílíte. Pro tento typ marketingu jsou přiřazeny malé mikro rozpočty, které celkově snižují marketingové výdaje společnosti.
  • Mikromarketing poskytuje růst generovaný uživateli. To znamená, že pokud se váš produkt nebo služba líbí prvním uživatelům, je pravděpodobné, že se o nich dozvědí i jejich přátelé a příbuzní. Nabízí potenciál pro zvýšení prodeje společnosti.

Nevýhody mikromarketingu

  • Mikromarketing je časově náročný, protože vyžaduje, aby obchodník pečlivě vybral segment populace, na který chce cílit. Vyžaduje velké množství výzkumu a zdrojů. Marketingový pracovník musí navíc věnovat čas rozvoji kampaně.
  • Mikromarketing vyžaduje vyšší náklady na získávání zákazníků Náklady na pořízení zákazníka (CAC) Náklady na pořízení zákazníka (CAC) jsou náklady související se získáním nového zákazníka. Jinými slovy, CAC odkazuje na zdroje a náklady vynaložené na získání dalšího zákazníka. Náklady na pořízení zákazníka jsou klíčovou obchodní metrikou, která se běžně používá vedle metriky celoživotní hodnoty zákazníka (LTV), protože cílový segment zahrnuje méně lidí. Průměrné náklady na získání nového zákazníka se mohou zvýšit.
  • Mikromarketing nemusí cílit na správné publikum a existuje možnost plýtvání zdroji a časem pro nesprávný segment populace.

Praktický příklad

Společnost, která úspěšně implementovala mikromarketingovou strategii, je Red Bull. Společnost si za svou cílovou skupinu vybrala mládež účastnící se extrémních sportů a vybudovala kolem ní úspěšnou marketingovou strategii.

Výrobce energetických nápojů začal sponzorovat extrémní sportovní akce, jako je potápění na útesu na Havaji a skateboarding v San Francisku. U mládeže, kterou energetický nápoj přitahoval, to vzbudilo vzrušení. Mezi další extrémní sportovní události, které sponzoruje Red Bull, patří horolezectví, windsurfing a závody formule jedna.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Analýza 5C Analýza 5C Analýza 5C Analysis je marketingový rámec pro analýzu prostředí, ve kterém společnost působí. Může poskytnout pohled na klíčové faktory úspěchu
  • Přeorientování produktového trhu Přeorientování produktového trhu Přeorientování produktového trhu je strategií obratu v podnikání, která upřednostňuje strategie, které odrážejí potřeby a přání spotřebitelů. To nabízí
  • Vertikální trh Vertikální trh Vertikální trh je trh, který má specifické odvětví. Na rozdíl od horizontálního trhu, který má hráče z různých průmyslových odvětví, je vertikálním trhem trh, který má zákazníky v úzké průmyslové skupině.
  • Walmart Marketing Mix Walmart Marketing Mix Walmart je velmoc podnikání a jednou z jeho klíčových silných stránek je jeho marketingový mix. Přežít na maloobchodním trhu vyžaduje víc než jen štěstí

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found