Provozní vzorec peněžních toků - přehled, příklady, způsob výpočtu

Vzorec provozních peněžních toků se používá k výpočtu množství hotovosti, které společnost vygenerovala (nebo spotřebovala) ze svých provozních činností v daném období, a je zobrazena ve výkazu peněžních toků ve výkazu peněžních toků ve výkazu peněžních toků (oficiálně nazývaném výkaz hotovosti) Flows) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování. . Vzorec pro každou společnost bude jiný, ale základní struktura vždy zahrnuje tři složky: (1) čistý zisk Čistý zisk Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních účetních závěrkách. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. , (2) plus nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje se objevují ve výkazu zisku a ztráty, protože účetní zásady vyžadují, aby byly zaúčtovány, přestože za ně ve skutečnosti nebyly zaplaceny v hotovosti. , (3) plus čisté zvýšení čistého pracovního kapitálu Čistý pracovní kapitál Čistý pracovní kapitál (NWC) je rozdíl mezi běžnými aktivy společnosti (bez hotovosti) a krátkodobými závazky (bez dluhu) v její rozvaze. Jde o měřítko likvidity společnosti a její schopnosti plnit krátkodobé závazky i finanční operace podniku. Ideální poloha je.

Provozní vzorec peněžního toku

Jednoduchý provozní vzorec peněžních toků

Jednoduchý provozní vzorec peněžních toků je:

Provozní peněžní tok = čistý příjem + všechny nepeněžní výdaje + čisté zvýšení pracovního kapitálu

Na výše uvedený jednoduchý vzorec lze založit mnoho různých položek, které se přičtou zpět k čistému příjmu, například odpisy a amortizace. Náklady na odpisy Náklady na odpisy se používají ke snížení hodnoty závodu, majetku a vybavení tak, aby odpovídaly jeho použití a opotřebení. a trhat, v průběhu času. Odpisy se používají k lepšímu vyjádření nákladů a hodnoty dlouhodobého aktiva, protože souvisí s výnosem, který generuje. , stejně jako nárůst pohledávek Účty Pohledávky Pohledávky (AR) představují úvěrové prodeje podniku, které ještě nejsou plně splaceny jeho zákazníky, což je v rozvaze aktuální aktivum. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky. , zásoby a závazky Závazky Závazky Závazky splatné jsou závazky vzniklé, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považován za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků. Provedením všech úprav čistého příjmu se dostaneme ke skutečné čisté částce hotovosti, kterou podnik přijal nebo spotřeboval.

Naučte se tento vzorec krok za krokem v kurzu Finance's Financial Analysis Fundamentals.

Složky vzorce provozních peněžních toků

Níže jsou podrobněji vysvětleny hlavní součásti:

# 1 Čistý příjem

Čistý zisk Čistý zisk Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. je čistý zisk podniku po zdanění od spodní části výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. . Jedná se o vazbu mezi výkazem zisku a ztráty a výkazem peněžních toků. Chcete-li se dozvědět více o tom, jak jsou výpisy hluboce propojeny, přečtěte si finančního průvodce propojením tří finančních výkazů. Jak jsou propojeny 3 finanční výkazy Jak jsou 3 finanční výkazy propojeny? Vysvětlíme, jak propojit 3 finanční výkazy pro finanční modelování a oceňování v aplikaci Excel. Propojení čistého zisku a nerozděleného zisku, PP&E, odpisy a amortizace, kapitálové výdaje, provozní kapitál, finanční činnosti a hotovostní zůstatek.

# 2 Bezhotovostní výdaje

Nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje se objevují ve výkazu zisku a ztráty, protože účetní zásady vyžadují, aby byly zaúčtovány, přestože za ně ve skutečnosti není platba hotovostí. jsou všechny výdaje na akruální bázi, které nejsou v daném období skutečně hrazeny hotovostí nebo úvěrem. Mezi nejběžnější příklady nepeněžních výdajů patří odpisy, kompenzace na základě zásob, poplatky za snížení hodnoty Goodwill Impairment Accounting K goodwillu dochází ke snížení hodnoty, když hodnota goodwillu v rozvaze společnosti přesáhne testovanou účetní hodnotu auditory, což vede k odpisu poplatek za znehodnocení. Podle účetních standardů by goodwill měl být veden jako aktivum a každoročně vyhodnocován. Společnosti by měly posoudit, zda došlo ke snížení hodnoty, a nerealizované zisky nebo ztráty.

# 3 Bezhotovostní pracovní kapitál

Nepeněžní pracovní kapitál jsou všechna krátkodobá aktiva Oběžná aktiva Oběžná aktiva jsou všechna aktiva, která lze přiměřeně převést na hotovost do jednoho roku. Obvykle se používají k měření likvidity společnosti. (kromě hotovosti) minus všechny krátkodobé závazky Krátkodobé závazky Krátké závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů. . Zvýšení oběžných aktiv způsobí snížení hotovosti, zatímco zvýšení oběžných pasiv zvýšení hotovosti.

Mezi nejběžnější položky nepeněžního pracovního kapitálu patří:

  • Pohledávky Pohledávky Pohledávky (AR) představují úvěrový prodej podniku, který dosud není plně uhrazen jeho zákazníky, což je v rozvaze aktuální aktivum. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky.
  • Náklady příštích období Náklady příštích období Náklady příštích období představují výdaje, které společnost dosud nezaznamenala jako náklad, ale byly zaplaceny předem. V jiných
  • Inventory Inventory Inventory is a current asset account found in the rozvahy, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru.
  • Závazky Účty Závazky Závazky jsou závazek vzniklý, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považován za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků
  • Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu je část dlouhodobého dluhu, která je splatná do jednoho roku. Dlouhodobý dluh má splatnost delší než jeden rok. Současná část dlouhodobého dluhu se liší od současného dluhu, což je dluh, který má být zcela splacen do jednoho roku.
  • Odložený výnos Odložený výnos Odložený výnos se generuje, když společnost obdrží platbu za zboží a / nebo služby, které dosud nezískala. V akruálním účetnictví jsou výnosy uznány, pouze pokud jsou získány. Pokud zákazník platí za zboží / služby předem, společnost nezaznamenává žádné výnosy ve svém výkazu zisku a ztráty a místo toho zaznamenává a

Podrobný vzorec provozních peněžních toků

Podrobný vzorec provozních peněžních toků je:

Provozní hotovostní tok = Čistý příjem + Odpisy a amortizace + Skladové náhrady + Ostatní provozní náklady a výnosy + Odložená daň z příjmů - Nárůst zásob - Nárůst pohledávek + Nárůst závazků + Nárůst časově rozlišených nákladů + Nárůst nezasloužených výnosů

Nyní, když chápete základní strukturu fungování matematiky a účetnictví, podívejme se na podrobný příklad pomocí formuláře 10-k 10-K společnosti Amazon z roku 2017 10-K je podrobná výroční zpráva, kterou je třeba předložit americkým úřadům pro cenné papíry Burzovní komise (SEC). Podání poskytuje komplexní shrnutí výkonnosti společnosti za daný rok. Je podrobnější než výroční zpráva zasílaná akcionářům.

Amazon's 10-k 2017

Jak vidíte, funguje to jako poměrně dlouhý vzorec, ale stále se skládá ze tří základních částí, které jsme prozkoumali v horní části této příručky.

Prozkoumejme podrobněji každou ze tří složek vzorce a jejich různé řádkové položky:

Naučte se, jak krok za krokem vypočítat peněžní tok, v kurzu Finančních finančních analýz.

Část 1 - Čistý příjem

Tato část je velmi přímočará; jednoduše to začíná u Amazonu v roce 2017 čistý příjem ve výši 3 033 milionů USD, převzato přímo z výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. .

Část 2 - Nepeněžní výdaje

Zde máme různé nepeněžní výdaje, které Amazon zaznamenal v roce 2017:

Odpisy a amortizace představují časově rozlišené vynakládání kapitálu, které společnost investovala do údržby svého majetku, vybavení, webových stránek, softwaru atd. Protože kapitál Capital Capital je cokoli, co zvyšuje schopnost generovat hodnotu. Lze jej použít ke zvýšení hodnoty v celé řadě kategorií, jako je finanční, sociální, fyzický, intelektuální atd. V podnikání a ekonomice jsou dva nejběžnější typy kapitálu finanční a lidský. pokud již byly na tyto položky vynaloženy, náklady se přičtou zpět. Existuje několik odpisových metod Odpisové metody Mezi nejběžnější typy odpisových metod patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a číslice součtu let. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. společnost může použít.

Skladová kompenzace musí být zaznamenány jako náklad ve výkazu zisku a ztráty, ale nedochází ke skutečnému odlivu hotovosti. Vzhledem k tomu, že společnost platí generálnímu řediteli, generální ředitel A, zkratka pro výkonného ředitele, je nejvýše postaveným jednotlivcem ve společnosti nebo organizaci. Generální ředitel je zodpovědný za celkový úspěch organizace a za rozhodování na nejvyšší úrovni. Přečtěte si popis práce, finanční ředitel Co dělá finanční ředitel Co dělá finanční ředitel - úkolem finančního ředitele je optimalizovat finanční výkonnost společnosti, včetně: výkaznictví, likvidity a návratnosti investic. Uvnitř a další zaměstnanci se zásobami Skladem Co je to sklad? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. , společnost vydává akcie místo toho, aby jim dala hotovost. Akciová kompenzace Akciová kompenzace Akciová kompenzace (nazývaná také Akciová kompenzace nebo ekvivalenční kompenzace) je způsob, jak platit zaměstnancům a ředitelům společnosti podíly na vlastnictví v podniku. Obvykle se používá k motivaci zaměstnanců nad rámec jejich běžné hotovostní odměny a k sladění jejich zájmů se zájmy společnosti. protože to ředí ostatní akcionáře. Při výpočtu provozního peněžního toku je však nutné jej přidat zpět.

Ostatní provozní náklady a ostatní provozní výnosy lze nalézt v poznámkách k účetní závěrce Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výkazy jsou složitě a v případě Amazonu zahrnují náklady na amortizaci nehmotného majetku, což je velmi podobné odpisům. Ostatní výnosy se vztahují k cizí měně Měnové riziko Měnové riziko nebo kurzové riziko označuje expozici, které čelí investoři nebo společnosti působící v různých zemích, s ohledem na nepředvídatelné zisky nebo ztráty v důsledku změn hodnoty jedné měny ve vztahu k jiná měna. zisky a zisky z obchodovatelných cenných papírů.

Odložená daň z příjmů odkazují na rozdíl mezi daněmi z příjmů Účtování daní z příjmů Daně z příjmů a jejich účetnictví je klíčovou oblastí podnikových financí. Konceptuální porozumění účtování daní z příjmů umožňuje společnosti udržovat finanční flexibilitu. Daň je složité pole pro navigaci a často matou i ty nejzkušenější finanční analytiky. společnost zaznamenala ve svém výkazu zisku a ztráty a daně, které skutečně zaplatila vládě. Společnosti obvykle vedou dvě sady účetních knih, jednu pro akcionáře a druhou pro podávání daní.

Část 3 - Změny čistého pracovního kapitálu

Zde jsou různé změny účtů pracovního kapitálu, které Amazon zažil v roce 2017:

Inventář vzrostl o 3 583 milionů USD v daném období, což mělo za následek odečtení této částky hotovosti v daném období (protože nárůst zásob je použití hotovosti).

Pohledávky vzrostl o 4 786 milionů USD v období a snížil tak hotovost v období o tuto částku, protože došlo k vyšším výplatám nevyplaceným zákazníky.

Splatné účty byla vyšší o 7 157 milionů USD, přičemž více peněz dlužilo dodavatelům a prodejcům, což pro Amazon v roce 2017 vytvořilo pozitivní výhodu peněžních toků.

Konečně, časově rozlišené výdaje zvýšený (přínos pro peněžní tok Průvodce konečným peněžním tokem (EBITDA, CF, FCF, FCFE, FCFF) Jedná se o průvodce konečným peněžním tokem, který slouží k pochopení rozdílů mezi EBITDA, peněžním tokem z operací (CF), volným peněžním tokem (FCF) ), Unlevered Free Cash Flow or Free Cash Flow to Firm (FCFF). Naučte se vzorec pro jejich výpočet a odvozte je od výkazu zisku a ztráty, rozvahy nebo výkazu peněžních toků) a nezasloužené výnosy (nazývané také odložené výnosy Odložené výnosy Odložené výnosy se generuje, když společnost obdrží platbu za zboží a / nebo služby, které dosud nezískala. V akruálním účetnictví jsou výnosy uznány, pouze pokud jsou vydělány. Pokud zákazník platí za zboží / služby předem, společnost nezaznamenává žádné výnos ve svém výkazu zisku a ztráty a místo toho zaznamená a), po sčítání vedlo k většímu provoznímu peněžnímu toku v období pro Amazon.

Celkový provozní peněžní tok

Když přidáme části 1, 2 a 3 dohromady, dostaneme pro Amazon následující vzorec provozních peněžních toků:

+ 3 003 milionů $ čistého příjmu

+ 15 574 milionů $ bezhotovostních výdajů přidáno zpět

- Snížení hotovosti o 173 milionů USD v důsledku změny pracovního kapitálu

= Čistá hotovost z provozní činnosti činila 18 343 milionů USD

Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na kurz Financování oceňování podniků.

Provozní vzorec peněžních toků vs vzorec bezplatných peněžních toků

I když je vzorec provozních peněžních toků skvělý pro posouzení toho, kolik společnost vygenerovala z operací, je zde jedno hlavní omezení. Všechny nepeněžní výdaje, které jsou přičteny zpět, nejsou nijak účtovány.

Kompenzujícím účinkem odpisů a amortizace jsou kapitálové výdaje Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje se vztahují k fondům, které společnost používá k nákupu, zdokonalení nebo údržbě dlouhodobého majetku ke zlepšení efektivity nebo kapacity společnosti. Dlouhodobý majetek je obvykle hmotný a má dobu použitelnosti delší než jedno účetní období. . Když vezmeme v úvahu kapitálové výdaje, používáme vzorec Free Cash Flow (FCF) vzorec Free Cash Flow (FCF) vzorec FCF = hotovost z operací - kapitálové výdaje. FCF představuje částku peněžního toku generovaného podnikem po odečtení CapEx.

Vzorec FCF je Volný peněžní tok = provozní peněžní tok - kapitálové výdaje.

V roce 2017 volný peněžní tok Free Cash Flow (FCF) Free Cash Flow (FCF) měří schopnost společnosti produkovat to, na čem se investoři nejvíce zajímají: hotovost, která je k dispozici, je rozdělena dle uvážení, se počítá jako 18 343 milionů mínus 11 955 milionů $, což se rovná 6 479 milionů dolarů. To představuje částku hotovosti generovanou poté, co byly reinvestice hlavní zpět do podnikání.

Provozní vzorec peněžních toků vs vzorec bezplatných peněžních toků

Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na kurz Financování oceňování podniků.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku, abyste pochopili vzorec provozních peněžních toků a jak se počítá peněžní tok z operací a co to znamená.

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling & Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Metody oceňování podniků Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: analýza DCF, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Hodnota podniku vs hodnota kapitálu Hodnota podniku vs hodnota kapitálu Hodnota podniku vs hodnota kapitálu. Tato příručka vysvětluje rozdíl mezi hodnotou podniku (pevnou hodnotou) a hodnotou vlastního kapitálu podniku. Podívejte se na příklad, jak vypočítat každý a stáhnout kalkulačku. Hodnota podniku = hodnota vlastního kapitálu + dluh - hotovost. Zjistěte význam a způsob, jakým se každý používá při oceňování
  • FCFF vs FCFE FCFF vs FCFE Existují dva typy volných peněžních toků: Volný hotovostní tok do firmy (FCFF), běžně označovaný jako Unlevered Free Cash Flow; a Free Cash Flow to Equity (FCFE), běžně označované jako Levered Free Cash Flow. Je důležité chápat rozdíl mezi FCFF a FCFE jako diskontní sazbou a čitatelem ocenění
  • Typy finančních modelů Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: 3 výkazový model, DCF model, M&A model, LBO model, rozpočtový model. Objevte top 10 typů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found