Funkce BASE - vzorec, příklady, jak používat

Funkce BASE je k dispozici v seznamu Matematické a trigonometrické funkce aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Funkce vrací textové vyjádření vypočítané hodnoty a převede číslo na dodanou základnu (radix). BASE byl představen v aplikaci Excel 2013 a v dřívějších verzích není k dispozici.

Vzorec

= ZÁKLAD (number, radix, [min_length])

Funkce BASE používá následující argumenty:

  1. Číslo (povinný argument) - Toto je číslo, které chceme převést. Číslo by mělo být celé číslo a větší nebo rovno 0 a menší než 2 ^ 53.
  2. Základ (povinný argument) - Základní radix je to, na co chceme číslo převést. Musí to být celé číslo větší nebo rovné 2 a menší nebo rovné 36. Radix je počet jedinečných číslic, včetně nuly, používaných k reprezentaci čísel v poziční soustavě číslic. Například pro desítkovou soustavu je radix 10, protože používá deset číslic od 0 do 9.
  3. Min_length (nepovinný argument) - Toto je minimální délka vráceného řetězce. Pokud je zadáno, musí to být celé číslo větší nebo rovné 0.

Jak používat funkci BASE v aplikaci Excel?

Abychom pochopili použití funkce BASE, zvažte několik příkladů:

Příklad 1

Předpokládejme, že chceme převést číslo 10 na základnu 2:

Funkce BASE

Funkce BASE převede desítkové číslo 10 na základnu 2 (binární systém) a dá nám následující výsledek:

Funkce BASE - Příklad 1

Na podobném základě můžeme dát různý radix, abychom získali požadovaný výstup. Níže je uvedeno několik příkladů:

Funkce BASE - Příklad 1a

Příklad 2

Nyní se podívejme, jak se tato funkce chová, když zadáme argument minimum_length. Předpokládejme, že zadáme číslo 12 s radixem 2 a minimální délkou 10:

Funkce BASE - Příklad 2

V příkladu funkce převede desítkové číslo 12 na základnu 2 (binární) s minimální délkou 10. Výsledkem bude 0000001100, což je 1100 se 6 úvodními nulami, aby řetězec měl 10 znaků.

Několik poznámek o funkci BASE

  1. #HODNOTA! error - Nastane, když zadané číslo je nečíselná hodnota.
  2. # ČÍSLO! error - Když je některý z argumentů číslo, radix nebo min_length mimo minimální nebo maximální omezení. Dojde tedy k chybě:
    • Když je daný argument čísla <0 nebo je ≥ 2 ^ 53.
    • Když je daný argument radix 36.
    • Pokud je zadán argument [min_length] a je <0 nebo ≥ 256.
  3. #NÁZEV! error - Vyskytuje se, když vzorec obsahuje nerozpoznanou hodnotu v některém z argumentů.
  4. Pokud zadáme jiné než celé číslo, bude argument zkrácen na celé číslo.
  5. Maximální hodnota argumentu min_length je 255.
  6. Pokud zadáme argument min_length, přidají se k výsledku úvodní nuly, pokud by byl výsledek jinak kratší než zadaná minimální délka. Například BASE (32,2) vrátí 100000, ale BASE (32,2,8) vrátí 00100000.
  7. Funkci lze také použít zadáním odkazu na buňku. Pokud je uvedená buňka prázdná, bude číslo považováno za nulu.

Například pokud dáme vzorec = ZÁKLAD (A3,2,10), kde A3 je odkazovaná buňka a je prázdná. V takovém scénáři funkce BASE vrátí následující výsledek, protože A3 je prázdný.

Funkce BASE - poznámky

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found