Sazba federálních fondů - přehled, typy, dopad na úrokové sazby

Ve Spojených státech označuje sazba federálních fondů úrokovou sazbu, kterou depozitní instituce (například banky a družstevní záložny, úvěrová unie) Záložna je druh finanční organizace, kterou vlastní a řídí její členové. Družstevní záložny poskytují členům různé finanční služby, včetně běžných a spořicích účtů a půjček. Jedná se o neziskové organizace, které mají za cíl poskytovat vysoce kvalitní finanční služby) účtovat ostatním depozitním institucím jednodenní půjčky kapitálu ze svých rezervních zůstatků na nezajištěném základě.

Sazba federálních fondů

Druhy sazeb

Existují dva typy sazeb federálních fondů: efektivní sazba federálních fondů a cílová sazba federálních fondů.

Efektivní sazba se počítá jako vážený průměr všech sazeb účtovaných bankami za půjčky jiným bankám po celé zemi. Naopak cílovou sazbu určují členové Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC).

Obecně je cílová sazba federálních fondů stanovována osmkrát ročně, ale může být upravována častěji. Efektivní a cílové sazby se ne vždy shodují. Federální rezervní systém se může zapojit do operací na volném trhu (nákup nebo prodej cenných papírů státní pokladny USA), aby odstranil rozpor mezi těmito dvěma sazbami.

Požadavky na rezervaci

Sazba úzce souvisí s konceptem povinných minimálních rezerv. Téměř každá centrální banka na světě vyžaduje, aby si komerční banky pracující v jejich jurisdikcích udržovaly minimální rezervní částku. Povinnost minimálních rezerv je obecně stanoveným procentem z celkových závazků banky z vkladů. Povinné minimální rezervy primárně sestávají z hotovosti fyzicky držené bankou (také známé jako hotovost v trezoru) a zůstatku banky na jejím účtu u centrální banky.

Účelem povinných minimálních rezerv je pokrýt možné výběry vkladatelů nebo jiné povinnosti. Pokud banka v současné době nedisponuje požadovanou částkou peněz, může si nedostatečnou částku půjčit od jiné banky nebo od centrální banky Federálního rezervního systému.

Alternativně, pokud banka drží přebytečné peníze, může půjčit nadměrnou část jiné bance. Zúčastněné banky obecně diskutují o úrokových sazbách, které budou účtovány. I když banky mohou účtovat jakoukoli úrokovou sazbu, sazba je obvykle v souladu s cílovou sazbou.

Sazbu federálních fondů (v tomto případě cílovou sazbu federálních fondů) určuje Federální výbor pro otevřený trh, část Federálního rezervního systému, který dohlíží na operace na volném trhu v USA.

Úrokové sazby

Význam sazby federálních fondů nelze podceňovat, protože úroková sazba je klíčovým nástrojem v měnové politice prováděné americkým Federálním rezervním systémem. Vzhledem k tomu, že federální sazba reguluje výši úroků, které si banky mohou navzájem účtovat, aby udržovaly své zůstatky na rezervách, má nepřímý vliv na úrokové sazby, které si banky účtují také svým klientům.

Pokud se například zvýší sazba federálních fondů, budou banky účtovat svým klientům také vyšší úrokové sazby, aby vyrovnaly zvýšené náklady na půjčky. Manipulací s cílovou sazbou může Federální rezervní systém provádět expanzivní nebo kontrakční měnovou politiku. Kontrakční měnová politika. Kontrakční měnová politika je druh měnové politiky, která má za cíl snížit míru měnové expanze v boji proti inflaci. Růst inflace je považován za primární ukazatel přehřáté ekonomiky. Tato politika snižuje peněžní zásobu v ekonomice.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Bod základny (pípnutí) Bod základny (pípnutí) Bod základny, často označovaný jako pípnutí (pomocí notace bp), je míra jedné setiny procenta nebo jedné desetitisíciny a je termínem běžně používaným ve financích . Základní body se běžně používají v situacích, kdy jsou pozoruhodné rozdíly menší než 1%.
  • Poznámka s pohyblivou sazbou Poznámka s pohyblivou sazbou Poznámka s pohyblivou sazbou (FRN) je dluhový nástroj, jehož kupónová sazba je vázána na srovnávací sazbu, jako je sazba LIBOR nebo sazba americké státní pokladny. Kuponová sazba u poznámky s pohyblivou sazbou je tedy variabilní. Obvykle se skládá z variabilní srovnávací sazby + fixního rozpětí.
  • LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby
  • Prime Rate Prime Rate Termín „prime rate“ (také známý jako primární úroková sazba nebo primární úroková sazba) označuje úrokovou sazbu, kterou velké komerční banky účtují za půjčky a produkty svých zákazníků s nejvyšším úvěrovým hodnocením.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found