Vyjednávaný prodej - přehled, příklad, jak funguje sjednávaný prodej

Sjednaný prodej je prodej dluhopisů, který je alternativou ke konkurenčnímu nabídkovému řízení. Konkurenční nabídkové řízení Konkurenční nabídkové řízení je formou nabídky, která se používá při nákupu zboží a služeb. Používají jej společnosti a vládní agentury, které zpracovávají postup, při kterém více zúčastněných stran zadá své nabídkové podmínky s cílem porazit ostatní uchazeče a stát se vítězem. Někdy je upřednostňováno před konkurenčními nabídkami kvůli jeho rychlosti, flexibilitě, efektivitě a úrovni důvěrnosti mezi emitentem a upisovatelem Underwriting U investičního bankovnictví je upisování proces, při kterém banka získává kapitál pro klienta (společnost, instituci nebo vládu) ) od investorů ve formě kapitálových nebo dluhových cenných papírů. Cílem tohoto článku je poskytnout čtenářům lepší pochopení procesu získávání nebo upisování kapitálu.

sjednané téma prodeje

Jak funguje sjednávaný prodej

Sjednaný prodej může být zahájen ze strany pojistitelů, když předloží nevyžádané nabídky ke zvážení emitentem. Alternativně může proces prodeje zahájit investiční bankéři Investiční bankéř v oblasti fúzí a akvizic na Sell-Side Jako investiční bankéř v oblasti fúzí a akvizic existují dvě věci, které jedna dělá: jednou je nabídnout se potenciálním klientům a získat od nich obchod. zapojením se do fúzí a akvizic na straně nákupu nebo prodeje a dalším je provádění obchodů daných těmito klienty. kteří mají blízký vztah s kupujícími, což se může perfektně shodovat s vydávajícím subjektem. Vyjednávaný prodej může mít několik kupujících, kteří mají zájem, ale nejběžnějším rysem je mít jednoho kupujícího s vysokou pravděpodobností uzavření obchodu.

Primární body vyjednávání při sjednaném prodeji zahrnují kupní cenu, úrokovou sazbu Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. a funkce volání. Emitent má zájem na získání nejvyšší kupní ceny dluhopisů a obě strany musí dosáhnout společné dohody, pokud jde o tři hlavní body.

Vydávající subjekt musí vybrat upisovatele, aby koupil dluhopisy před datem prodeje. Upisovatel na druhé straně prodává dluhopisy svým investorským zákazníkům na základě jejich požadavků i zájmů emitenta. Upisovatel může provést předprodej, aby zjistil zájem zákazníků o prodej, než nabídne konečnou cenu.

Když lze upřednostnit sjednávaný prodej

Neobvykle velké problémy

U neobvykle velkých čísel se někteří upisovatelé mohou rozhodnout zůstat stranou, protože velký počet problémů je může přemoci. Tak velké emise vyžadují velké množství kapitálu, aby je mohly prosadit na trhu, a upisovatel nemusí být schopen takové velké množství peněz získat.

Někteří upisovatelé mohou vytvářet syndikáty nabídek sdružováním zdrojů, aby eliminovali konkurenci. Za takových okolností může emitent upřednostňovat spolupráci s týmem upisovatelů, kteří spojili své zdroje a zaručili úspěch emise dluhopisů.

Unikátní podmínky financování

Emitent může upřednostňovat sjednaný prodej před konkurenčním nabídkovým řízením, pokud je emise dluhopisů zaměřena na konkrétní třídy upisovatelů. Například pokud emitent navrhl emise dluhopisů tak, aby oslovila upisovací společnosti vlastněné ženami, podmínky emise mohou omezit způsobilost pro upisovací službu na konkrétní kategorii upisovatelů, kteří splňují požadavky.

Cílem emitenta je získat upisovatele, který dokáže prodat dluhopisy konkurenčně, ale za sníženou cenu. Získání upisovatele, který splňuje stanovené požadavky, může emitentovi pomoci dosáhnout těchto cílů.

Volatilita trhu

Na trhu, kde se úrokové sazby dluhopisů mění v krátkém časovém rámci, může většina upisovatelů konzervativně usilovat o odvrácení ztrát. Emitent se může rozhodnout zahájit sjednaný prodej se zúčastněnou stranou a načasovat datum prodeje v souladu s tržními podmínkami. Emitent může rovněž vyjednat podmínky emise dluhopisů s upisovatelem, který zaznamenal úspěch u jiných emisí dluhopisů na volatilních trzích.

Nová entita

Nový subjekt bude často čelit problémům s přilákáním upisovatelů, aby projevili zájem o emise dluhopisů. Nové subjekty nemusí mít úvěrovou historii, kterou upisovatelé vyžadují, což může mít vliv na emise dluhopisů. Dohodnutý prodej však může zahrnovat předprodej, který může sloužit ke stimulaci zájmu investorů dříve, než bude skutečná emise dluhopisů uvedena na trh.

Ideální podmínky pro sjednávaný prodej (diagram)

Výhody sjednaného prodeje

Jednou z výhod sjednaných prodejů je to, že emitent může dostat nabídku, která splňuje jejich cenová očekávání a podmínky, aniž by se zapojil do pracného procesu konkurenčního nabízení. Někteří emitenti vstupují do konkurenčních nabídek, aby získali nejlepší nabídku ze seznamu zájemců. Pokud však emitent obdrží nevyžádané nabídky od logických kupujících, zjednodušuje to proces a obě strany mohou transakci uzavřít v krátké době.

Vyjednané prodeje také umožňují důvěru a pevné obchodní vztahy s potenciálním upisovatelem. Umožňují upisovateli najít nejlepší možnou cenu dluhopisu, která je vhodná jak pro emitenta, tak pro investory.

Nevýhody sjednaného prodeje

Když vydávající subjekt vyjedná transakci pouze s jediným potenciálním kupujícím, může obdržet nabídku, která neklesne pod reálnou tržní hodnotu. Nedostatek dalších konkurentů může omezit potenciál emitenta získat co nejlepší podmínky.

Dalším omezením sjednaného prodeje je, že emitent bude mít po uzavření transakce s jediným prodejcem menší vyjednávací sílu. Emitent může být spokojen s původní nabídkou předloženou kupujícím, ale během jednání může být nabídka oslabena. Kupující ví, že emitent nemá žádné alternativy a může být v pokušení nabídnout nižší cenu, než jakou dříve předložil vydávajícímu subjektu.

Konkurenční prodej

Kromě vyjednaného prodeje mohou upisovatelé také použít konkurenční nabídkový proces k nákupu dluhopisů od emitujícího subjektu. Konkurenční prodej začíná u dluhopisů inzerovaných k prodeji veřejnosti oznámením o prodeji, které označuje podmínky prodeje a emise dluhopisů.

Zainteresovaní uchazeči, jako jsou makléři a investiční banky, poté projeví svůj zájem o dluhopis zasláním svých nabídkových nabídek emitentovi s uvedením jejich kupní ceny, úrokové sazby a dalších podmínek emise. Nabídka musí být předložena před časem a datem stanoveným emitentem. Po skončení nabídkového období emitent přidělí dluhopisy uchazeči za nejlepší cenu a nejnižší úrokové náklady.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Aukce Aukce Aukce Aukce je systém nákupu a prodeje zboží nebo služeb tím, že je nabízí k nabízení, umožňuje lidem dražit a prodává tomu, kdo draží nejvíce. Uchazeči soutěží proti sobě
  • Emitenti dluhopisů Emitenti dluhopisů Existují různé typy emitentů dluhopisů. Tito emitenti dluhopisů vytvářejí dluhopisy, aby si vypůjčili prostředky od držitelů dluhopisů, které mají být splaceny při splatnosti.
  • Trhy s dluhovým kapitálem Trhy s dluhovým kapitálem (DCM) Skupiny s dluhovým kapitálovým trhem (DCM) jsou odpovědné za poskytování poradenství přímo emitentům společností při zvyšování dluhu při akvizicích, refinancování stávajícího dluhu nebo restrukturalizaci stávajícího dluhu. Tyto týmy pracují v rychle se měnícím prostředí a úzce spolupracují s poradenským partnerem
  • Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva (DPA) je právní dokument, který zaznamenává podmínky mezi dvěma společnostmi, které uzavírají smlouvu o fúzi, akvizici, odprodeji, společném podnikání nebo nějaké formě strategického spojenectví. Jedná se o vzájemně závaznou smlouvu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found