Upravená účetní hodnota - přehled, jak to funguje, jak počítat

Upravená účetní hodnota je jednou z několika metod oceňování, které používají analytici a investoři k přiřazení hodnoty společnosti. Metoda upravené účetní hodnoty funguje tak, že se upraví čisté jmění aktiv a závazků společnosti tak, aby se získala jejich reálná tržní hodnota. prodávajícím a kupujícím. Reálná hodnota se vztahuje na produkt, který se prodává nebo s ním obchoduje na trhu, kam patří, nebo za normálních podmínek - a nikoli na produkt, který je likvidován. . Například tržní hodnota nemovitosti se může lišit od historické hodnoty a může být stanovena provedením ocenění aktiva za účelem získání jeho reálné tržní hodnoty.

Upravená účetní hodnota

Jak funguje upravená účetní hodnota

Metoda upravené účetní hodnoty se běžně používá při hodnocení společností v nouzi, které očekávají bankrot. Konkurz Úpadek je právní status lidské nebo nelidské entity (firmy nebo vládní agentury), která není schopna splácet své nesplacené dluhy věřitelům. . Metoda upravuje hodnotu hmotného majetku řádek po řádku, aby se dospělo k nejnižší hodnotě. Aktiva aktiv, jako jsou hotovost a krátkodobý dluh, jsou již zachycena v jejich reálné tržní hodnotě a jsou zaznamenána tak, jak jsou.

Aktiva jako pohledávky z účtu však budou upravena v závislosti na jejich stáří. Pohledávky, které jsou splatné do šesti měsíců, budou pravděpodobněji upraveny směrem dolů, protože je pravděpodobné, že někteří dlužníci neplní své závazky. To nemusí být případ krátkých pohledávek, jako jsou 30denní a 45denní pohledávky, které jsou stále příliš mladé na to, aby vytvořily opravnou položku pro nedobytné pohledávky. Dalším současným aktivem, které je třeba upravit, je inventář, který je upraven podle metody účtování zásob, jako je LIFO Last-In First-Out (LIFO) Metoda ocenění Last-in First-out (LIFO) je založena na praxe aktiv vyprodukovaných nebo nabytých jako poslední, která byla zaúčtována do nákladů. Jinými slovy, v rámci metody LIFO se nejnovější zakoupené nebo vyrobené zboží nejprve odstraní a zaúčtuje do nákladů. Proto náklady na staré zásoby zůstávají na metodě FIFO First-In First-Out (FIFO) Metoda účtování oceňování zásob First-In First-Out (FIFO) je založena na praxi, kdy se prodej nebo použití zboží řídí ve stejném pořadí, v jakém jsou nakupovány. Jinými slovy, podle metody FIFO se nejdříve zakoupené nebo vyrobené zboží odstraní a zaúčtuje jako první. Nejnovější náklady zůstávají.

Stálá aktiva, jako jsou pozemky, budovy a pozemky, budovy a zařízení (PPE) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucí výdaje vyžadují velké úpravy, protože jejich ocenění se liší od současných aktiv. Například hodnota půdy zaznamenaná v rozvaze je historická cena a je třeba ji upravit tak, aby odrážela aktuální tržní hodnotu aktiva. V ideálním případě bude spravedlivá tržní hodnota pozemku vyšší než historické náklady, protože pozemek po určitou dobu zhodnocuje hodnotu.

U aktiv, jako jsou PP&E a motorová vozidla, však bude reálná tržní hodnota aktiv nižší než historická cena, protože tyto typy aktiv podléhají odpisům, což snižuje hodnotu aktiva. Mezi další typy aktiv, která je třeba upravit na reálnou tržní hodnotu, patří nehmotná aktiva, podmíněné závazky a odložené daňové pohledávky. Po získání upravených účetních hodnot všech aktiv a závazků byste měli od aktiv odečíst závazky, abyste získali tržní hodnotu společnosti.

Jak vypočítat upravenou účetní hodnotu

Následuje základní postup, který můžete použít při výpočtu upravené účetní hodnoty firmy:

  1. Prvním krokem je přístup k výroční zprávě společnosti, a to buď na jejích webových stránkách, nebo vyžádáním si tištěné kopie od oddělení vztahů s investory. Dále přejděte do rozvahy a identifikujte aktiva a pasiva, která je třeba upravit na jejich reálnou tržní hodnotu.
  2. Dalším krokem je výpočet účetní hodnoty odečtením závazků od celkových aktiv. Pokud jsou celková aktiva 500 000 USD a pasiva 100 000 USD, je účetní hodnota v tomto případě 400 000 USD.
  3. Vypočítejte tržní hodnotu aktiv. Účetní hodnota aktiv, jako jsou hotovost v hotovosti a krátkodobé dluhy, není nutné upravovat, protože se počítají k rozvahovému dni. Proveďte hodnocení aktiv, abyste získali jejich aktuální hodnotu, a přidejte rozdíl k účetní hodnotě vypočítané v kroku 2 výše.
  4. Přejděte na položky podrozvahy a získejte aktiva, která byla vyloučena z rozvahy. Přidejte tato aktiva k hodnotě získané v kroku 3, abyste získali upravenou účetní hodnotu.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Hodnota nuceného prodeje Hodnota nuceného prodeje Hodnota nuceného prodeje je odhad částky, kterou by podnik obdržel, pokud by během nepředvídané nebo nekontrolovatelné události prodal svá aktiva po jednom. Odhadce předpokládá, že podnik musí v krátké době prodat svá aktiva v okamžité aukci.
  • LIFO vs. FIFO LIFO vs. FIFO Uprostřed probíhající debaty o účetnictví LIFO vs. FIFO není vždy snadné rozhodnout, kterou metodu použít. LIFO a FIFO jsou dvě nejběžnější techniky používané při oceňování nákladů na prodané zboží a zásob.
  • Likvidační hodnota Likvidační hodnota Likvidační hodnota je odhad konečné hodnoty, kterou obdrží držitel finančních nástrojů při prodeji nebo likvidaci aktiva
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found